Starmladi

Стр. 182.

- СТАРМЛАДИ -

Бр. 21. и 22.

Расејаност. Жена: Ух, ужасан сан. Сањам, да седим као на некој стрмој стени, а одједном сам онесвесла . .. Муж: Ето, видиш! А јесам ти већ толико нута рекао, да не идеш никуд без мене!

Један доилијон. — Видиш , шта чини вредноћа! Комшија Чива је дошао овамо у једној кошуљи, а сад има милијон. — Ју, боже, па шта ће радпти са милијон кошуља ?

Окоро да је погодио Бодесна је баба. Доктор сва и дан други лек нренисује. Мали Пајица ће шести дан рећи : — Јел' те, чика докторе, ви еваки дан другу медецану преписујете, да иронађете, која је н р а в а ? Тако и наш Ерентал проба разне медецине, да препише противу бојкота аустријске робе у Турској, ама накако да натрапа на праву.

ЛИСТАК. 3 Е М Б И Љ Како видите и небесни су се кругови почели уплетати у балканску нолитику. Не памти се да је икад Аллах џелешануху овако рано послао зиму и снијег, ко ове године. Таман читав мјесец дана раније него обично. У нолитичким се круговима ово тумачи као божија интервенција прот. в рату. С тога су у журналистици иодијељена мишљења: Њемачка штампа тврди, да је бОг принципијелно противан рату, а енглеска и руска штампа у то не вјерује. За то је дописник „Дељи ТелеграФа" на гори Синајској, замолио Његово Величанство Цара Небеског за један Интервјув и упито Га, да лијеОн аослао оваку рану зиму због тога, да у опће отклони рат. На то му је Саваот одгрмио, да Он тиме неће да отклони рата, вего само дада времена онима, који се нису добро наоружали да се епреме и наоружају. По што је одуговлачење и затезање рата циљ младотурске политике — само да се боље приправе, то је онда сигурно, да је и Бог на страни балканских парода и Младотурака. Како но има ријеч: „Сви ти свеци помогли, сам те Бог убио"! Сад ће се барем дати прилика Јосипу ЈНтадлеру, да се, док се није састала „Европска конФеренција", оствари једна његова жељица. Да се наиме све што је у Хрватској илумли и калемли

размили по читавој Евроии и да доказују свијету хрватство Босне. Нисац књиге „М1 г ош гато," ићи ће у Париз и доказиваће на основу биологије, ембриологије, геологлје, зоологије, геометрије и метеорологије, да је Восна хрватска. А казаће им такођер да се је хрватски краљ Томица Силни окрунио у Дувну у „срцу и центруму" Босне и да је Босва „срчика" хрватеке, без које мамици нема хајира од живота. (Лез домузе и ћаФире ћаФирски! Откад Дувно поста центрум Босне, кад је на самосамој граници Босне у к у л и-м а т с к о м сенту !) ЈуеуФ е®. Франк и Затлук-ага мутевелије од будуће загребачке џамије, ићи ће у Цариград да јаве Младотурцима хаирли вијест, да су на нијету Турцима, ако се одрекну Босна вилајета, начинити у Загребу једну џамију по хрватском плану. Младотурцима ће ова конпензација бити врло магбул и завикаће: — Чокјаша ЈусуФ е®. Франд и Залтуг-ага! Мула Пво Елегевић отпутоваће у Смокву, хоће рећи у Москву, да упозна руску јавност са Старчевића идејама, и да умоли Маћушку Руеи.ју да им ношаљу сто хиљада сикира да остваре жељу покојног Старог т. ј. да све Србе тукну еикиром у главу. Ако га Руси не шћедну саелушати, а он ће им дернути све на камару и евеца и вјеру и да су лопови итд. и на концу навјестиће им рат и по овој зими и сехмеријама. освојити иола Русије ко Наполеон и онда Ухватиће цар Николу Слављанина љута, Шибаће га љутим бичем Игрми беш пута. А ако га не у®ати, Ев' Ивине браде, Нека у њој гуске, туке, Мемишхану граде. Да се заинтересује енглеско јавно мњење за боеанско хрватство, отпутоваће наш знаменити ексисдаскал Сир Ахмак Варварић оф Благај и држаће на инглеском језику у „Балканском комитеу" једно предавање „0 хрватском државном праву с обзиром на Босну." Како је наиме хрватски краљ Пипин Мали био ожењен Саром, удовицом покојног Сарданапала XIV. асирског краља, из ког се је брака родио Навуходоносар VI. лављега срца," који се ожени Симаном даиницом монголскога Џингис кана, а шћери тибетскога Далајламе Хаџи-Кускуна, која роди сина Кузмана и Дамјана. Кузман је био Вогумил, али кад се ожени Ђуком Бурбонском, пређе на католичанство и иапа Аралемпија VIII. би му дебе ш кум. Велика књегиња Ђука Кузманова рођена Бурбонска роди сина Емануела (што значи : „Бог снама и анђели божији" !), а пупак му евеза на жељу папе Аралемнија VIII. босанска краљица Катарина и од драгости му даде наслов „босанског краљића." У том му умрије ђедо краљ Навухо-