Starmladi

Стр. 174.

@ТАРМЛАДМ -

Вр. 21. н 22.

РПТНЕ ПИТПЛИЦЕ. Приватне. Питали Билова: Како је? — „Добро би бшто, да није — цара Виљема." Онтали Виљема: Како је? — „Добро би било, да није — језика." Питали Краља Петра: Како је? — „Добро би било да није завереника!" _ Питали нрестолонаељедника Ђорђа: Како је? „Добро би било, да ми не конкурира с говоранцијама Цар Виљем, — и не саставља говоре Мишић!" Сад долазе званичне Питали Босну: Како јој је? — „Добро бп било да није куФераша!" Питали Бугарску: Како је? — „Добро би било да није Турске!" Питали Ерентала: Како је? — „Добро би било да није Србије и Црне Горе !" Питали Србију: Како је? — „Добро би било да нема ли®ерантских лопова, који у место барута диФерују ђубре. Питали Црну Гору: Како је? — „Добро би било, да не труиу црногорски јунаци у књажевој азачкој тамници. Питали Ауетрију: Како јој је? — „Добро би било да није Енглеске, Руеије, Француске, Турске, Србије Црне Горе, Чеха, Словена, бојкота — иитања о анексији Босне и т. д. и т. д. Сад долвзе зле питалице. Питали Србију: Како јој је? — „Зло би било да није Енглеске и Русије!" Питали Црну Гору: Како је? — „Зло би било да није Русије и муниције!" Питали Балканце: Како је? —- „Зло би било да није европске конФеренције!" Питали Аустрију: Какоје? — „Зло да није Немачке!" Питали Бугарску: Како је? — „Зло да није Аустрије!" Питали Аустрију: Како је? п Зло — роди зло! одговори Аустрија!" (Продужиће се и зло и добро). Др. Крц-кврц.

Бојкот. У Турској још једнако траје бојкот аустријске робе. „Врачу", „Слози" и „Београдским Новинама" је међутим слободан улаз. А што би кукавни Срби без тих — мелема.

„Чисто вино". Дарањијев иредлог о „чистом вину" је примљен. Народ је љубопитан хоће ли му влада од сада чисто вино точити — или опет ФалзиФицирано и у Бечу Фабрицирано.

Ђаволска посла.

Оон (као ђаво, рита се на српско-хрватскз 7 коалицију): Видиш, господару, умем ја и овако ! Раух : Е, баш си 1;аво! . . .

Шта би било! Замислих се, а та мисо Ужасно ме свег потресе Шта би било да сад чујем: Милка твоја удаје се. Зар ти с' не би оног часа Српска крвца заледила. Шта би било да то чујем? Шта би било!! Лаж би била. | Зм.

Сишне бгсша — Црубнох садрЈКаја. — Србијанске новине јављају, да су у Шапцу ухватилн аустријског шпијуна, неког Михаела Симона. Да не би што запамтио, ради сигурности, одузели су му по србијанском обичају — главу. — У Бечу је између талијанских и немачких ђака додшо до крвавог сукоба. Забринути због тога формалног рата, Бечлије се питају, кад је већ сад дошло између Немаца и Талијана до рата ~ а да шта ће бити кад дође до правог рата. — У Угарској су забранили извоз коња и магараца. Усљед тога је један новосадски бивши магарац, који је пошао за Београд — враћен из Земуна натраг. — Неко држи да је извоз и продаја коња и магараца забрањен због рата, а неко због предстојећих избора на основу општег бирачког права гласа, да неби наступила оскудица у — гулашу.