Starmladi

Бр..23. и 24. — СТАРМЛАДИ

Са времено а итањ е. Ђ у к а : Шта мислиш Шука, кад ће отиочети расправа ухапгаеним „вел изд ! јницима?" Шука: Одмах чим сви поумару у затвору. Вожићне продаје. За време божићних празника, може се уз врло сиижене цене добити и најбоље пазарити: „Радикалски хазафишаг" — будзашто од .Таше Томића и компаније. Трговина на велико и мало. „Мађарска самостална банка" јефтиније него бадава. 100 процената вспод сопственог гоштања. У трговини Фраље Кошута и Александра Векерла, бечких трговаца с народним стварима. „Босна и Хер цего вина" - врло драгоцена оријентплна роба, тешко се цена, а коЈа се за сада израђује у творници фетер Михла и Ерентала, чувених хандлера. За робу нуди сам фетер Михл 100 хиљада круна, некадаш њем госи те робе. Србија и Црна Гора је не дају ни за толико глава. „Бугарска" врло лака али фина роба. •Јако провидљива и лако се цеиа. Није иост јана — али је шарена. Продаје се за 1 круну — сва. „Црно-жута роба .№ 67." — права швапска роба. Већином је у Бечу траже. „Четрјест-осмашки бофл" — стара отрцана роба, још из револуције. Продаје се на метере и на фатове. Већином је Беч троши. ,.Велика Хрватска" — јако трула и слаба роба. Кад је мало боље загледаш распада се као швапски сир. Врло нодесна материја за фашанке и друге лудорије. На свииа аустријским пијацама се тражи овај курантан артикл: „Еелико српска пропаганда" и добро се плаћа. У Хрватској се јако траже и на цени су: српски ћилимови, чутуре женске ко-

Стр. 197.

шуље од српског платна, тробојне врпце, дугмића и т. д. Ко од те робе има на лагеру или зна пзворе — нека поднесе понуду на Рауха, Акуртија и компанију у Загребу, код „Агуста". Тражи се за влашки божић барут. динамит, пушке, бомбе и топови, све српска роба, по врло доброј цени. Оферте ваља што пре поднети на: Одбор Цицибанбула. код 3 мајмуна, у Загребу р. р. 7 ј а&гаћ. Продаје се радикалски „0—дрек", ,,Народност" у Земуну, „Застава", „Врач", „Дан", „Слога" п још нека сорта исте робе. Траже се купци на све стране. Понуде сви примају, ако их когод само ионуди. Уредна додеаћица. ,,Е гле ти, молим те! —■ рећи ће жена мужу за ручком: сво јутро тражим ципелицу Перичину и не могу да је нађем. А она ето у кнселом купусу!" И ту домаћица ухвати с два прста детињу ципелицу и извади је из чиније, па чисто радосно додаде: „Ама кажем ја да се код мене не може ништа изгубити!"

НД ПГ0ТИ5. — Мораш ли и ти ако хоћеш да ти муж што купи, ирво да падаш у несвест ? — Пе, то је код мене излишно: чим ја какпу жељу имам и саопштим је мужићу, а он одмах пада у несвест. ЈИемачко-српски речник. „Лебе вол" == во би леба. „Их либе дих" = дика се клиби. „Дас ист гут" = даске гута. „Их бите шен" = бију га да шени. „Сер шен" = шени и нешто ради. „Сер гут" = нешто ради па гута. Стођаво. Од свачег помало. Уредник: (Мери посетиоца који му је донео за божићни број — песмицу). Шта, ви сте песник, а ја сам мислио папуџија. Бранко ЈГептир: Па п то сам по мало, молпм а ио мало и песник! Бечкеречанин.