Starmladi

Г>р. 5. и 6.

Овака је ио ирилици политичка ситуација. А ако би баш и дошло до конФеренције, овако ће и бити. Извољски ће предложити да се босанскохерцеговачко иитање ријеши једном иодјелом и то да се даде Црној Горн Херцеговина, Србији Босна, а Аустрији Анексија пошто у Анексији нема Срба. На то ће устати Ерентал и рећи ће да он то хич не кабули, него предлаже, да се Србији даде једна „ флот компензација", т. ј. да се Србија споји с Црном Гором помоћу телегра®а без жица. На то ће скочити Миловановвћ и натаћи ће Еренталу онај зелени сто на главу, а дипломати ће уФатити за столице и ето ти европског рата. „Ори. Ријеч".

Одговори уредништва. Окнај у С. Добре су шале — само су ста ре. Пошаљите кавав политичко-сатиричан уштипак У том оскудевамо. Радикалској автономној странци, која се брине за срп. школе. Прошле су Фашанге. Доле образину! „Косанчићу" у Ч. Зашто не наставите? Јавите праву адресу, да вам лест шиљемо. Дилетантима у К. Нами је немогуће норед других нослова и вама изабрати репертоар за дилетантске представе. Међу тим свакако вам нреноручујемо као врло добре и прикладне комаде за дилетанте, јер се дају лако извести, дела проФесора Живојновића. Обратите се ди ректно на ње^а. И госпођице Ђурчићеве позоришна игра „Ђачки с н о в и" вредна је препоруке, шта вигае ствар је за садање социалне прилике и актуелна, а из? ада самог дела је врло добра и носи на себи обележје талентиране и интелигентне списатељке, — која је тим првенчетом многе писце позоришних комада — преч екла. IV!—н Г—Ђ Д - р. Примили смо вашу гааљиву игру, па и ако је ствар д< бра, не можемо је донети јер је одвећ дугачка, а за шаљиви лиет је краткоћа — душа виау. Због исте не можемо издати дупли број, јер то је одмах 60 круна више издатка, а ми међу тим како неу редно примамо претилату не можемо увек ни трошкове од броја до броја да скрпимо. Особито из вашег краја не можемо клете потуре добити. Тако на пр. у Г. годину дана примају лист њих петнаесторица, добро ситуираних, па поред свих опомена неће ни један да се емилује и плати, а нБшем листу је сав животни сок: претплата." претплата и оает нретплата.

Уредништву су стигли на приказ: „Голгота" драма у 3 чина. Написао: Миливој Ст. Предић. Издање књижарнице А.

Стр. 47 Пајеввћа (Св. Ф. Огњановића) у Н. Саду. Цена је књизи К 1-50. — Ова је драма награђена другом наградом на драмском конкуреу у Београду. Модерна књижара Св. Ф. Огњановића издала је ово дело у врло лепом издању на финој сатинираној белој хартији, уз чвтку и у^сву штамиарску израду деон. друштва „Браника" у Н. Саду. Наша интелигенција радо купује разна туђинска драмска дела, па би ираво било да за своју библиотеку и ову лепу српску драму, о којој се васколика српска критика повољно изразила — набави. Услужна кшижара Св. Ф. Огњановића ће свакоме ко јој новац у нанред пошаље књигу Франко нослати. А срамота би била, да смо ми овострани Срби дотле дотерали, да нико не сме да се подухватп да изда српску књигу, зато што му иста остаје т врату. Требало би Огњановића као издавача потпомоћи, како не би доживео разочарање и клонуо на првом кортку. Босански Срба своје издаваче потпомажу куповањем нових књига, а код нас хоће све — да малакше и утамани се нехатом наше интелигенције, која на своје и писце и књижевнике и новинаре заборавља. ГЈадати је се да ће ова лепа књига наићи на нрођу, и ми је топло препоручујемо. Срн. православне црквене опћине све и свуда требало би да прискоче у помоћ нретплатом одлично уређеном срп. педагошком листу „Новом Васпитачу", који је основао наш пок. врли педагог Мита Нешковић, а којем Раухова влада само за то што је срнски, хоће да стане ногом за врат, забранивши полит-;чким општинама .са га з» школе преплаћују. Пока жимо да нећемо дати да Нешковићева породица (која је наставила вздавање листа) осети Раухову песницу. И ако се ти насилници боре иротив гесла „Свој своме" — ми треба у толико чвршће да станемо на обрапу свога и да га својски потпомогнемо, нарочито онда кад видимо да х( ће да га униште. Претплаћујте се на „Нови Васпитач". Претплату и рукописе треба слати на Васу Витојевића рав. учитеља у Сјеверин код Беловара.

===== шогиввно нодузжћж и етовариште надгробних епоменика ИАЈЕ МАРКОВИЂА у Н. САДУ у средини дунавске улице, телефон број 168. Филијала: погребно подузеће „Конкордија" пређе Ђуре СтојковиЂа, ћурчинска улица број 15. Држи вавда огроман избор еваковрсних камених надгробних сстоменика. Натписе изрезује најоавршеније, а позлата дупла и дуготрајна. Велики из г ' ор мртв. сандука, венаца, покрова и целокупне опреме за погребе. Цене етрого солидне а послуга најтачнија. — СТАРМЛАДИ