Starmladi

Бр. 5. и 6.

— СТАРМЛАДМ

Стр. 39

М О Д Е Р Н А.

Гошћа (пакује се да иде кући): Лако ћу спаковати све^своје у овој кутији, саио ћу морати за шешир узети од трговца један сандук од метра ширине, а тај сумњам да ће ми примити на особном возу. Мораћу га иредати ајлгут за теретни воз, ако сам рада да га у недељу метнем опет на главу.

Ћаволске шале. У Србији излази шаљиви лист „ г Баво". Ево како тај лист мисли о ондашњим приликама: — Од свију компезација што је Србија добила у сукобу с Аустријом — то је тридесет од сто повећаног нореза. — Неће се више говорити: ,.Кад на врби роди грожђе — већ — кад Србија добије комиензације. АПОСТОЛ. Братије — от крадикалнаје партаје-е ириклоните свјех главоју вашу, пред преподобнаго кузена Јашу, исходјашчаго от баба Цајки чрез нарицајеми „Женевскије свирајки-и и". — И помолите сја и ноклоните сја, на осталими великими и малими шопови и лопови, од Тричка до Чичка, јакоже припадем на бабе кроз парламентарноје бакраче и со свјатими и репатими уставнаја бабци, нарицајеми „женевскијажапци", о јеже дондезсе им се не привеже кантоју о репоју о народноги зно-о о-ју.*) *) Привезати каиту, значи у Србији, — некога најурити с положаја му. Пр. Ур. „Ст."

Само, само . . . (Глаеови из млађег евета) 'Бак: само да ме данас не иита ирофесор лекцију, а сутра ма — не било школе. Слушкиња: само нек ме господари лено гледају, а госпоје нек вриште. Несник: само да ми је наћи књижара. који би издао моје несме, а критичари нек вичу на —- псеудонима. Глумица: само да ми се знати лено нашминкати, а друго ће ићи лако. Кадет: само да ми се увући у какво грофовско друштво, па ма се после и бароница каква заљубила у ме. Писар: само да једаред упане у очи шефу мој лепи рукопис, па оида нек ме одмах одреди да до фрајле шпнем на машини. Шегр т: само да није мајсторице, с мајстором бих се могао сложити. Циганче: само да није жандара . . . ни на вашару нам не даду мира.