Starmladi

Вр. 5. и 6.

Стр 41

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ. Овим дуплим бројем, који се закаснио због цртача који је био болестан, навршује се I. четврт, те отварамо нову претплату на 8 1. ЧЕТВРТ на уједно молимо најионизније сву нашу г. г. иретплатнике који нам стару претплату дугују, као и они који још за лањску годнну дугују, да нам исту пошаљу. Колико их је добро ситуираних који нам дугују за лист, срамота је овде и навести. Али ми видимо да нама ипак други пут неће остати, него да им у листу изнесемо имена. Па ако њих није срамота боме неће бити ни нас. „Стармлади" Ће од сада као и до сада, независан према свима и свакоме и не обзирајући се ни на кога, у лепим карикатурним сликама оштрој и праведној сатири, а благом хумору, — савесно пратити сву корундију друштвеног талога. Пријатеље листа молимо, да нам претнлату још пре нразника пошаљу, како би за празнис могли издати идући број С 1101ИТОВ; њем УРЕДЕИШТВО и АДМИНИСТРАЦИЈА „СТАРМЛАДОГ".

на и Шукг. Ђука: Јеси читао богати, да је у Загребу била прекинута „велеиздајничка- парница због једног зуба! Ш у к а: Јес' чуо сам да је председника суда Таробокија заболео зуб. "1о у к а : II не заболео га, колико је узео Србе на зуб. Шука; Него је "ли истпна да му је због тог зуба и образ отекао ? 'Бука: Е ту би му већ препоручио, да на њега добро припази, заш зуб кад се изгуби, тај се даје и фаличним заменути, али образ јок вала!

Циљарице. — Је ли скупа та гуска? — упитаће једна госпо^ица једну новосадску пиљарицу. — Скупа? Ми вам не можемо уз гуску дати и — мираз!

У једној лечничкој чекаоници.

— Господине, изволите у другу собу, ова соба је за непушаче. — Па и ја сам непушач. — Али ви пушите! — Изузетно!

ЈИови србождери у Босни. Нека србождерска подрепашка фирма, иначе ..по команди друштво": тискара и литографија Воглер и другова у Сарајеву, издали су циркулар у ком нозивају свет да оглашује у н»иховом „ Р а с п о р е д у ж е љ е з н и ч к о г п у т овања" („Кондуктеру") у комвеле: „како' ове године неће штампа бити само искључиво немачка, него и на земаљском језику (немачкохрватски и ћирилскиу и т. д. Један богати Србин босанац добио тај циркулар па ће упитати комшију, да ли је и он позват да оглашује код тог србождера — Јесам, вала! — Па ? — Па ништа, Пошто је он 40укупног становништва, Срба, пождерао — не могу сад Срби, кад их нема, ни куповати нити оглашивати — у то његово ђубре, а он нека себи тражи неке ћирилце за муштерије!

М!ГЧ12\31