Starmladi

Стр. 52.

— СТАРМЛАДИ —

Бр. 7.

Клепетање. Како Франкова странка „Блта^ко^ Вгауа" и Раухова „Уш" јављају, они су наредили својим сарадницима да и о Ускрсу клеиетају на све Срн. нравославне цркве. Веле кад су' могли целе године клеветати, неће им бити тешко ни о Ускрсу клепетати.

расиорвд сшрасне н«д«лг. Велика среда: Велики пост, оних у Босни који умиру од глади. Зеленичетвртак: „Тајна вечера" Рауха Ерентала — и. јуде искрјотског Настића. Примање сребрњака и „велеиздаја" Срба. Одрицање Русијино — Србије. Велики нетак: Народна Голгота (Види слику на стр. 1. Два разбојпика: Франк и Настић. Клепање: Фридјунгово Бе-лика субота: Погреб Рауховог недоношчета: „ С т р а н к е н а д у д у". Плач и ридање Раухових илаћених стрина. Кукњава Штадлерове језутске штампе. Ускрс: (Види слику на стр. 1).

Поливање. И ако није још водени понедељник ноливање је у велико отпочело. Тако неки памфлетиста Фридјунг отпочео је мастилом ноливати Срн. хрватску коалицију; а коалиција опет њега шамарима у јавности. Но главно поливање или шприцање ће отпочети после Ускрса. Држи се да ће после Ускрса Баћушка ншрицати Извољског; Михл Кошута; а Михл и Пишта заједно — Рауха. Чујемо да Раух моли да њега не поливају, јер он је п оцако увек доста „мокар". Јашу неће нико поливати јер он је сав улоћкан од силног иоливања срп. штампе. Мало јачи туш ће нустити из Беча на Јуста и четрдесетосмаше. Једино Др. Соса неће нико ноливати, па чак ни меленачка црквена опћина — јер он је већ и тако ударен „мокрим обојком".

Лзостало ирање ногу. Како „Пешгапски Лој" и „Нгуа^кг Вес11пк" јављају да босански бискун Штадлер, ради тога што је с Пембом у клерикалној пропаганди око покрштавања дубоко се заглибао у блату — неће ове годпне нрати ноге, него руке, јер вели није лако толику прљавштину спрати.

Стрелице. — Како јављају Фосове новнне неће бити конФеренције великих сила, али за то ће мале силе и на даље конФеренцијама — тешити. -- Него како кажу Црна Гора неће да се разоружа, него хоће да јој се нризна излазак на Бар. „Та ми би њу давно гурвули у бару, да није тако ви«око на брду" — теши се Фетер Михл. — Раух изјарљује да није истина да је он Кошута клеветао, Њ. В. Краљу. И сад ко хоће може и веровати а ко неће не мора. У осталом кога је још Раух клеветао ? — Евроиски листови непрекидно иишу о силаску с престола Карађорђевића. Из Србије демантују ту вест завереници. Они веле да је само краљ Милан тако сретан био да с и ђ е с престола, али ни један краљ више ни пре ни после њега. — Војни министар Живковић у Србији позива одбор за народну обрану да ноложи новац који је одбор као прилоге примио. — Ако нико не буде противан иолагању рачуна — Нушић зацело неће бити. — Бивши престолонаследник Ђорђе ће по свој ирилици у Г^усију, Има нраво. Она га је натоциљала нека га сада и даље воза. — Него кажу да ће и краљ Петар у Русију. Онда још и нови ирестолонаследник да оде у Русију веле контра завереници — па мирна Србија!

У ратном узбу1јењу. А. (журналиста): Како је боље, да ставим наслов уводном чланку: „Свињски рат" или „Рат због свиња" ? Ђ. (уредник, раздражено): Пишате „Рат због свињарија". А. (журнал. пише): „Свињарија због рата".

И то ми је сре^а. — (У п о в р а т к у с п о г р е б а): Но ово је баш био величанствен ногреб, зар не? — Баш јесте, тај обешењак је био целог века срећан па и сад. Гореки.