Starmladi

Бр. 17. и 18.

— СТАРМЛАДИ

Стр. 143.

лићу, Вели Нигриновој и Димитријевићу — три целе стране, а о загребачка ђЗ мученика нешто више од дееетак реда. Мање не би о њима ни који Франков уредник „81агсву1е" календара донео. Чак им се ни имена не спомињу — и ако та икена тих народних бораца и мученика за Српство сваки Србин треба као оченаш да дневно спомиње и памти. Јесте ли видели шта сва Европа рада због погубљеног Ферера — а ето како се ми одужујемо нашим народним борцима и просветитељима оног запуштеног пука са којим данашњи властодршци у Хрватској тако нечовечно поступају — да би човек помислио да се налази међу људождерима негди на острву Фиџи

а ве у просвећеној Европи. Али наравно кад је човек више заузет за комедију, тејатор, и његове „драмописце" — онда боље да уређујелист „тејатор" а календар „Св. Саве и , —књигу која је народу намењена препусти каквом — поузданом народном човеку, — а он међу тим рецимо оде за директора народног позориштај где ће он — опет моћи од користи бити. Код „Св. Саве" је више од штете него од хасне такав рад. „Граничар" мали календар за 1910. годину. Издање и штампа горе наведене творнице и штампарије. Цена 50 потура. Ми држимо, "(али нисмо сигурни) да га је уредио Коста Миодраговић-Сремац. Тачка.

'банпа 3$иљема Шта у Ж. ваду уг. повлашћених лозова.

главни продавац краљ. Лала : Јел' изиш'о мој лоз? Виг: А како ће изићи, кад и немате лоза? Лала: Е, а како моја Пела извуче лутрију и кад не сецује! Виг: Богме код мене морате сецо^ати ако хоћете да извучете од 1,000.000 круна главни згодитак. Лала: Чуо сам ја то од мог комшије Куз-ме чизмаша, да стз ви неки срећко што продајете срећке сас срећом. Он је 10 година, док је вандрово, куповао по целом свету и још даље, те лозове, па никад ни једна ни близу да утреФИ — а од вас па од нрве утре®ио на 60.000 круна. Пошто су ти лозови што добијају ? Виг: Е, ако хоћете : у 8 стаје К 1.50; К 3; К 6 а '/, К 12. Лала : Хо мвј, па то ти је је®тиније него бадава. А велиш ако потреФим главни згодитак могу добити 1,000.000 круна! В и г. Тако је ! Лала: А кад је вучење? Виг: Вучење лозова иочиње веИ 18. и 2 О. иовембра Лала: А ако подај боже добијем и не дај * — боже не добијем, хоће те ли ми одмах гоСподару исплатити ? - ; > В и г : И те како ! Ко бела лала! Код меие се и иајвеИи добитци одмах исилаИују. Лала: Добро је, добро. Него ако ми код куће комшија Паја узххе да једну купи. Бил' ви нама могли какву ваљану лозу и прико поште послати? Виг: Све иисмене иоруџбине, ми одмах најтачније иајсавесније и најбрже оирављамо. Лала: Е, лепо је, и пошгено је. Ама како је оно ваша треса? Виг: Виљем Виг, банка, у Новом Саду, у Кошутовој (пређе главној) улици бр. 50. Телефон бр. 149. Лала: Збогом, па гледајте да моја нумера изађе па ћу ва^ донети једно прасе на поклон.