Starmladi

Стр. 54.

— СТАРМЛАДИ -

Бр. 7

„Време" и масни лонци.

Деме: Брже децо да поједемо ово мало ручка, заш' ево одуд пде неко ружно „време" — с громовима, па нас може све порољати.

Иолитичке репатице. — Ако Јуст не победи, кажу да ће се повући у мир. За сада му неки ђаво неда мира. Ј(ота) Томић не дозвољава Србима да се радују ослобођењу Валеријановом и Адамовом — а дозволио је у „Застави" чак и Жарковом псету да се радује кад је његов Тумач после тронедељног затвора — ослободио се. — Гроф Телеки кандидат Јаков-инаца и Ва11а -ваца јавља да је осигурао себи успех програмног говора тиме — што је с новосадске тлавне пијаце покуповао све мућкове. Варошки лечникје поднео против тога тужбу — на све женске задруге. — Кал«у да су у Жабљу приликом збора за црквеци сабор викали Јаши — „доле с њим!" Али та им вика канда неће помоћи јер Јаша већ нема куд — нлже.

Ј\/1 о л и м о свакога, ко нема црквене свести, да нам сепријави, како би га могли за времена истаћи у ком срезу за кандидата на црквени сабор. Управа средишњег одбора (к)радикалне странке. Позив на претплату. С овим бројем ступа „Стармлади" у II. ЧЕТВРТ и отвара претплату на иету, која свега стаје две круне и моли г. г. претплатнике а нарочито дужнике да га с претплатом не шиљу у Апрмл! Уредн. и администрација „Стармладог".

Исправак штампарске погрешке. Није И. иего Ф. У прошлом броју „Стармладог" се потКрала крупна штампарска погрешка. На име, ми смо јавили -у вести „Врачаринп „тешки" дани" како је она купила кућу за 14.000 К. Међу тим није К. него ф. Заиста „тешки" данп! Па да онда она не спомиње сваки час „четир детета" — којима мора да казује: „нема рано!" б

„Слом" арбанашког устанка. — „Дижите се браћо вериа, „С манлихерком и ханџаром, „Слободу нам одузеше, „Недају нам дај 1 по старом! „Д у ж н о с т", „з а к он" спомпње нам „Тиран, Торгут Шефкет паша, „Зар ми порез да плаћамо ? „А да шта ће раја наша?! „Спутани смо Арбанаси „Слободу нам сад не дају, „Слободу нам дајте стару „Да сечемо српску рају!" У Турској се „р еф о р миш е" А слобода шири боље, Слободно је сад већ тамо, Да се српска раја коље! — Е па куд ћеш впше роде Од те турске с л о б о д е!

Дописи* 3600 чистих на збору!!! Даљ. Радикалски митрополијски збор у Даљу испао је против очекивања сјајно — као што су сјајни ордени на презешким јуначким грудима — или сребрне кашике у г. Кашиковића. Силан се свет згрнуо. Рачунамо ли сваког учесника на 60 килограма (а може и километера) или 120 Фунти, било је свега око 3600 ®унти меса живе ваге. Где су капути, мараме, чакшире, а шнуФтиклама и „гаћама" ни броја се не зна. Само их је неколико било без — душе, (мал не рекох гаћа) а остали су сви били с' душом. Оваког сјаја није још водство странке видело, и свесно, да себе више не може превазићи, решило је да више никада нигде не држи митрополијеки збор. — Штета ! Тако је то лепа забава, па сад ®уч. Јефтиније него игде. Зажалнице и изјаве саучешћа стижу непрестано и централни ће одбор за осам дана штамнати јавну захвалу. Кажу : онаких ногребних говора није још свет чуо. Лера Кантарџија ће их издати и продавати по пет потура килу. Уцозорујемо на то пријатеље лепе књижевности. ВарјачиЂ.