Starmladi

Стр. 66.

— СТАРМЛАДИ —

Бр. 9

Песма Пашијаши. Много си писао, много говорио На селу и преду и по зборовима, Пред скупштинама ; па и у тремовима Саборских зграда. Језик си морио Стојећи, еедећи, Возећи, трчећи, Увек и у ходу, Шкандал! — И још ти нико не спева кићену оду! Говорниче неслани и пишче бљутави Слико и прилико негдашњих тирана, Останче ретки оних грубијана, Што и силом знаше на начин крвави Ширити злобу, Мржњу, неслогу. 0, чујме, чуј пашо ! — Не пашче влашко, не, не ! Нипошто ро-ђе-ни јашо. Колико си пута надувен к'о жаба у Као гуштер зелен ; сиктао к'о змија Кад се који Србин неће да савија Пред погледом твојим, као каква баба. Трулеж и иропаст, То је теби сласт, Радикалска пашо! — На рушевина' Српства одмар'о б' се је ли ? Слат-ки-јашо. У борби се служиш заводљивим пером, Некад громким гласом, а некад језиком, Оштрим к'о жаока. И јао! Тешко сваком, Ко неће да пристане, да му мериш мером Освете паклене Теби ирирођене. Зар не, пакосни пашо, Да Српства сутра нестане, пев'о б' је ли? — по-штени јашо. Не прими л' когод отров твој ? — и то буде Па кад га ни твој језик сломити не мож' ? Остављаш новине, перо; нрихватиш нож И мучки насрћеш на честите људе. Гони те злобни црв Да пијеш људску крв, Крволоче, пашо ! Што је српске крви, сву би попио је ли? — че-стити јашо. Рушио си цркве, затварао школе Проповедо мржњу, велич'о освету. Одржав'о трулеж, неслогу проклету. Заварава добре и хвалио лоле, То ти ј' носо био Пријатан и мио, Болесни нам пашо ! Варајућ „марву" просветом уживо с' јели? — срет-ни јашо.

Радио си много, што пером, што главом Што језиком оштрим, што ножем у руци. Сад су верни твоји у ђаволској муци. А ти се одмарај. Дочекуј са „заставом" Дух онога дива Што му земља скрива Тело, умор'ни пашо. И још сто љета испијај пехар њег'ве крви Сваке поноћи. . .. ! желимо ти јашо ... Баћушка.

Опроштај српског народа са радикалским Саборским Одбором. Кад је славни музичар Паганини 1830. године из Бремена отишао, једне нбвине написале су му сљедећи опроштај: „Срећан пут Паганини. Наше су уши пуне твојих мелодија, али је и твоја кеса пуна наших новаца!" Тако може и српски народ радикалском саборском одбору подвикнути: Збогом славни саборски одборе, наше су уши пуне твојих песама али и твоја кеса је пуна наших новаца!

Цриогорке. „Црногорски бјесник" јавља да ће господар прије учинити себи на жао и неће црногорске прваке помиловати — него што ће радост учивити свом Сриству. Уједно јавља да ће књажева Црногорска прославава бити скопчана у мјесто с уобичајеном игранком са најновијом завјером, и разним занимљивим убијањем црногорских правака и пресудама на робију у ЈусоФачи од 10 — до 20 година. „Восанска Вила" —хоће о прослави да свечани број донесе, а то мисли и „Стармлади" — те као и „Босанска Вила" моли за тај свечани број све књижевнике који воле слободу а 1а црногорска и љубе владаоце који су им колеге (пјесници а не бјесници) и нису тирани и деспоти према свом народу. Боље радове ћемо перпирима хонорисати. Молимо само, да нам се радови не шиљу преко „Браника". „Сгармлади".

Л &зпцпн програаши говор. Волтера позове један свештеник у цркву, да чује његову предику. Волтер му одговори: „опростите ја могу и код моје куће дремати!" Тако су исто и др. Лазицини бирачи поручили др. Лазици — кад их позвао да чују његов програмни говор.