Starmladi

Бр. 9

— СТАРМЛАДИ —

Стр. 67.

0 н ј е ј о ш жи 8 ! После битке код Н. дотерали су сељаке из оближњих села да погинуле сахране ови су све једном у рупи бацали, и једноме,-који је изнемоглим гласом викао: „ Ја сам жив, немојте ме бадати" — одговоре : то није истина да си ти један међу оволиким мртвацима жив, ајде и ти тамо с њима и баце га као и остале у рупу. — Тако и Др. Полит виче сриеком народу: Не и мене у рупу либералних политичких мртваца — ја сам још жив.

Оавременм афоризми. — Богат човек без науке и добра срца, подобан је волу, који нозлаћене рогове има. — Ко само за своју корист живи, није до ; стојан да га свет погледи, а камо ли љуби.

Репатице. У Еагдеској је умро краљ Едуард, који је био узор владар и велики иријатељ Србије. За то се сигурно у Србији и налазило много Еиглеза за енглеску нолитику. т У Хрватској је изнет законски предлог за изборну реФорму. — А да та ^еФорма не буде опет каква ири Форма? бјјјј^ Др. Крадојевић сазива саборски одбор за 14. о. м. у Карловце. Неки држе да би приличније било да је сазвао у Митровицу. У радикалној панами се накнадно исиоставило да је нека непозната особа за непознате услуге примила 12 000 круна. За сада је само то познато, а чим се састане идући нови сабор сигурно ће се и та непозната особа претворити у аознату. Између Фраикоеаг^а и Старћевићанаца хоће да дође до фузије. Богме и право је да створе Фузрју својих конфузија. Ове године због избора није се могао свуда одржати „ дечији дан и . Међу тим радикали из Сентандрије јављају, да су они и поред избора с „еашим дететом" — одржали „ дечији дап". т У Суботици је кандидат клерикалне странке и ако је и мали ускрс прошао ипак — јајима дочекан. — И тако видимо да се неко може чак и Збораји звати а зато ипак не моћи зборити, још мање збор одржати.

Доскочио јој. Једна жена претила је своме мужу, који је врло доцне кући долазио, да ће врата затворити, ако се још који нут задоцни. Он поверује томе, па зато, кад по свом обичају у механу пође, понесе и врата са собом.

Ко другоме јаму коп^. . . . (Јаши у очи избора.) У слепилу своме грдник даље лута, И све даље, даље од правога пута ! И што ј' мрачна душа само снити смела У бунилу свом је и извршит' хтела. Заврже се магла од његова даха, А он по њој јаха, без божијег стра^а,Удар за ударом, — ране љуто, — А народ је стојо, замишљено ћут'о; Јер ко да је гласе чуо одозгора: Пустите га, та он, и сам пасти мора. Хоћел народ јоште ћутат' крај свог гроба? Ил ће дићи гласа, — а сад му је доба, Моћним својим гласом правду да заштити, То сам народ, знаде, — а знам и ја и ти! И мени се чини, ти си на амбизу; Судбинина рука над тобом је близу. Којим путем стиже, божја казан љута, Није нико други, еам си утр'о пута. Она иста јама, она провалија Што си другом коп'о сад на тебе зија. И 'нако не стојиш на темељу права, Под ногама твојим пепелна је лава. Неколико речи, — ал' из општег грла, И црна се авет срушила, затрла. . . Стзрмали. Радикалски афоризми. Срећан је сваки онај који може да заборави оно што се неда преиначити. Др. Жирко. Онај који од надежде живи, умреће од глади. Др. Хаџија. Боље је за магарцем ићи, него сам вреће носити. Др. Лззица. Чести мали ударци, оборе и дебелу букву. Јаша. Паметно је уредила природа што оволико много будала на свету има,јер што се на више људи један терет подели, лакше се носи. ДР Деме. Где нема браве ту се и светац превари. Прота Божа. Ни једног ФилосоФа није било, који није што будаласто учинио. Бошно, народни гуслар. Најгори точак на колима највећма лупара. Брадварови-ћ.