Starmladi

Бр. 9.

СТАРМЛАДИ —

Стр. 69.

— Хало, хало! — Ко је тамо ? — Петрпња! — Бррр! — Затвори, затвори Кеста. — Зврр . . . — Ко је тамо? — Костајница! — Бррр! — Затвори, затвори, Кеста. — Звррр. Хало, Хало. — Ко је тамо? — Глина! — Бррр ! — Звррр! — Слун,! ■— Брррр! — Звррр. Хало, хало ! — Ко је тамо ? — Овде Светозар Прибичевчћ! — Брррррррррр — А тамо ? — „Застава." — Их, каква то хуља хоће да ме с вама споји? Једва сам се одрешно вас . . . Идите без трага вам глава. . . . Госнођице, госнођице, откочите ме од ових хуља. Шта сте ме с тим хуљама везали. — Зврр. — Звр ! — Хало, хало ! — Ко је тамо. — Плашки! — Плашки? — Ајде, не мојте ме дуго плашкати — него говорите! — Наш кандидат побе— (остало не јасно.) — Како, побједио? — Не, нобјеснио ! — Зврр . . . Хало, хало ! — Ко је тамо ? — Даља! — Даклем? — Даље! — Како? — Даље, даље! И тако је даље и даље звоно звонило и 32 пута из тридесет и два среза зазвонило или уираво одзвонило Лаши. —- Ајд сад пожури у Фабрику, па Фабрицирај, телеграме, дописе и извештаје. Лажи како умеш и знаш, само удеси да народ поверује. Умешај Чаврака, Томашића, Куена, чиновнике полицију и врага сотону — само да нашу проиаст оправдаш народу. Не заборави бећарски изгрдити Прибца, Буду и т. д., — такођер треба испљувати алмажане и Георгија пиколу споменути. Кад станеш на подрепаше се блатом бацати, не заборави Котрљана и Ђ. П. Не заборави Полита да изгрдиш. Он је још увек изврстан материјал за гађање народу. На-

рочито за моргењачу. Дугну је дао. Можеш га у сваком трећем реду сноменути. Незаборави на Кају п Ходош да им сиоменеш. Телеграми (жицом). Карловци. Др. Крадојевић — једва утекао. Сентандрија. Дете се „уредило" — још пре избора. Нека га убрише Јаша. Телеграми (без жица). Нова Градишка: Све нам жице попуцале, за то јављам телеграмом без жица — пробали смо. Последња реч је нејасна. Наиме не зна се да ли треба да значи пробали смо или пропали смо. Дописи. Сентомаш. Овде Јеврем сапунција кортешује за једног радикалског адвоката. Сигурно тај адвокат брије без сапуна, па хоћедаму се умили — због лиФеровања сануна.

Јуст у Новодо Саду, У ХЈјуШк, Нови Сад, ДонГо Јашин Јуст; Кад је вид'о Балавце, Изгубио густ.

ЗЛ.З ДГесингсва ж ивота. Лесинг је седио један пут у једној гостионици и занео се у нисање. У то уђе у собу и господар гостионице и запита га, које он и шта је. Но Лесинг се тако био заиео у писање, да није овога ни приметио ни чуо. На то се газда нримакне ближе, погледа му преко рамена у папире, и запита на ново, и то опоро: „Ја сам рад знати, ко сте ви ?" — Лесинг се обазре и одговори му сасвим озбиљно: „Ја сам Св. Лука. (Познато је, да се поред лика Св. Луке, свакад и во слика.) Из Милтоновог живота. Славни Милтон био је у исто време слеп и удовац; наскоро за тим он се по други пут ожени. Кад му се један његов нријатељ дивио, како је он као слепац могао наћи жену, одговори му Милтон : „0 врло лако; да ме је Бог још и глупог створио, онда би ја у читавој Енглеској био најбоља нартија за жену. Ликови из брачног живота Један горонадне нарави човек, који је своју жену сваки дан тукао, имао је једном госте на ручку. Кад су сви већ сели за астал, заиита га жеиа: „како ћемо данас, оћсмо ли се тући пре ручка или после ручка?" Муж се застиди и није од то доба никад више руку на њу дигао.