Starmladi

Бр. 9.

СТАРМЛАДИ

нреварили, кад смо јавили, да ће свега 21.000 круна — „онравка двора" коштати. Крив је нренисивач који је једну нулу заборавио додати. Али шта то чини? Ништа ! Јер ко год зна без пасуља и прстију рачунати зна да нула не значи ништа. Али не само једна нула, него чак н две нуле не значе ништа. И сам наш Јаша о том се уверио на Марков дан о слави, на новосадским салашима. А што је саборски одбор издао 21.000 круна Др. Красојевићу за вођење парнице Ходоша, који се случајно налази на територију Угарске крив је наш Векерле, што је обећао Велику Хрватску да ће претопитн у Угарску — па би онда и он имао права заступати манастир пред овд. судом. Др. Мушицком смо дали у место судски досуђених 685 круна и 38 Филира — 8010 круна 87 Филира зато што нисмо имали снтних у каси. Што су овце продали на лицитацији без ноп Воже није он крив што је случајно и изузетно морао служити п у вршачкој цркви. Др. Жарку смо морали за „претрпели страх'' н зубе што су му ноиспадали у велеиздајничком нроцесу — надокнадити штету с неколико хиљада (— у толико нре што је онај новац што нам је стигао за велеиздајнике незна се куд нестао.) Наше дете нисмо могли оставити да скана од глади у Бечу. Исто тако и ону женску, која је детету нешто давала — и чииила „услуге." Гинтеру смо још мало дали — (свега 12.000 круна) кад се узме у обзир колико је Др. Красојевић добио — за ништа. Др. Бранко Илијћ — добио је 33.000 круна — зо то што је специјалиста био у губљену нарница, иа да не би што морао свабити шеве. Као П1ТО рекох, сви смо ми иоштепн само нрикосновеног Фонда нема!" За то при крају кличем: анцуг самосталци, либерали, подрепаши, алмажани и друга различја — а живили радокрали!

Стр. 71.

Моји модерни афоризми.

После велнке љубави долази удаја, а после ове долази бракоразводна нарница. * Мед муве,авеликимираз младожење привлачи.

!Е-ЗГа, знаае Јављам пријатељима, да ове године нећу ићи у Маријенбад, пошто је краљ Едуард умр'о — и нећу имати друштво као досада с киме би се тамо провађао.*) Сава Стојковић -Клепетуша по занимању општи кортеш. *) Познато је да се Сава рздикалима редовно хвалио. како се с покојним криљевх Едуардом у Маријенбаду сваке сез ке дружио. ' Рр слагачева.

Прима јеФткке првја&е и посредује пснгоритттМ.ава^е проналазака уз гаранцију у смислу друштвена правила. Ако нама повереног проналаска заштктно право не би могли спровести да се иатентира или не би нашли за исти заинтересоване, да се кскористи — ма из ког разлога — ми враћамо нама плаћене пристојбе. У последње 3 године пла^ених отштета дивиденда нзноси пуних 100°/ 0 -

друшшба )1ог(1вси(5сћв и. == МиМе-СбЈвНЈЛаИ, = Филијапа у Лондону. Друштзо с ограниченом одговорношћу.

тшп

Многа признања. Наклада листа за проналазаче: „Бег ВеиИе ЕгЈЉГгаГ као и прилога истог „Званична извеш^а „Међународни проналазачки вашар". „Сунце" Претплата на */ 2 Г0 Д- 5 РЛарана, Бро.ј на углед и ева извешћа о погодностима које се у листу за претплатнике наллзе дају се уз 10 потура марку. ИзвешЋа бадава. Предрачуии бесплатио.

ИЗВОД ИЗ ЦЕНОВНИКА. Пријава проналаска да се патеитира уз гаранцију по друштвеном правилу.

Марака 105

За Марака За Немачку 35 Италију Енглеску Америку 115 (провизорпо) 35 Швајцарску 115 дефинитивпо 110 Русију 140 Аустрију 70 Данску 55 Шранцуску 120 Шпањолску 110 Белгију 35 Луксенбург 25 Горп=>и бројеви означују наше основне таксе за пријаву т. з. заштитно право, у којима јеурачунатаприпадајућа пријавна такса држави, наша награда или паших страних заступннка има се још урачунати, које зависи од проналаска, трошкове за цртеже, превод и спровађање предодлуке и т. д. које се све такођер ванрадно јефтино рачуна.