Starmladi

Стр. 174.

— СТАРМЛАДИ —

Вр. 21. в 22.

Гурабије из Србије. Балван. У Србији државиици На швапску се штампу љуте, Што Србију тако ружи, А не виде уиравници Своје ђубре а 1а „Ђаво" Што Србију сву окужи. Где шатравци, дрипци, траља, Еванђеље сриеку круну Вргли руглу свакојаком, „Коритарем" зову краља, „Пијаницом" „безгаћником," „Малоумним" и „глуваком". Је ли и то рука туђа, Која бистру воду мути, А окати да сте слени ? Имал" од тог посла луђа, Када влада на то ћути Несме поган да очепи? * Јер док морал ваших хула Ст"ји ниже иснод нула, Чисте поган испред куће, Што Србију сву окужи, Па тек онда од туђина Траж'те да вас он не ружи! Концерт. Један концерт ,б' видет вол'о Да не рвира Сока соло. Београдска „Трибуна": Бубнуотека У једним немачким новинама читали смо овај глас: „Јасоћ Ваиег аив ВгооД опрИећс! . . . веЈп е1п1§е^ићг1;е8 ^гозвез Еа§;ег 1п 'Гег1а§еп КЈпДегп, Кпаћеп, иш1 Неггп К1е1(1ег и т. д.

Бољи коњ. Нудио иријатељ нријатељу свога коња, да некуд отиде. „Е, отићу ја пре пешке, него на твом рђавом коњу," одговори овај. Д:»к.1е, ти си бољи коњ, него мој, приметиће пријатељ.

И(«а жена разлога. — Зар ви прија Штукинице, горите ламну сву ноћ, догод вам муж уз бирцуза кући не дође. — Морам, прија Пасуљевићко. И пре сам скоро у огледало фурила порцуланску пикслу за шибице — у мраку.

„Ђаволовим" вуњарама На све поновљене клевете о мени, што сам казао то и онет кажем: тужио сам вас Београдском суду, и сад пе ја, него ви имате да доказујете. А све дотле док не докажете — сматраћу вас за обичне положаре, којима још једино место може бити у Пожаревцу, мећу лоповима најординарније сорте — или шуми међу хајдуцима, а у руца у место пера пре би вам ириличило калаузи или пушка! До виђења, дакле, на суду — Ђаволе! Н. Сад 15/ХП. 1910. Петар КрстоношиЂ Уредн. „Сгармдадог". . Устав у Кина. Како новине јављају Кина добија устав и парламент. Боже мој, а наши уставни Кинсзи у Хрватској и поред устава никако не могу да дођу до иарламента.

На знање! Јављамо свима претплатницима који нам дугују претплату, преко године две и три дана, пошто су наше опомене остале без успешне, да смо их предали нашем адвокату. Адм. „Стармадог." КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ-

ИСТОРИЈА СРПСКОР НАРОДА. Прво издање моје Иеторије срискога народа, штампаио је, као што је. било објављено, само у онолико нримерака, колико се иретплатника било јавило. С тога су многи остали без те књиге. Како је осем тога сва ношиљка за Аустро Угарску монархију (нреко 20 0 нримерака) уништена, озетила се брзо потреба за новим и.^дањем. С тога еам се решио да приредим лруго издање Историје срнскога народа. Око издање је у многоме погледу исправљено, допуњено и прерађено; у њему су описани догађаји све до наших дана (Фебруар 1910 год.). У њему је додан преглед важнијих извора и важнијих дела за Сваки период српске прошлос.ти. Осим тога у књизи има ПЈеко 20 карата разних срнских држава. Књига има 24 штампана табвка. Претплату треба по-лати или бр 1 >ј претнлатника јавити на моју адресу 2ешии ро81е ге81аџ1;е. Цена је књизи шест круна. Скунљачи добивају на сваких о :ам скупљених књига по један примерак или новац за њега. Уверен сам да ће сваки звати ценити значај овакве књиге за националво ваепитање и да ће се потрудити око скупљања иретплатника. Београд, 8. Фебруара 1910. год. Ст. СтанојевиЂ, проФ. Упиверзитета,