Starmladi

Стр 162.

— СТАРМЛАДИ —

Бр. 21. и 22

т

1- ЛАЗА КОСТИЋ. Оде и ти, дични барде, И повосе наших дана! Из велике етаре гарде Све је мање великана. Сад је вере тако мало, Срца су нам мало врела, А некад се веровало Да ће сиови биш дела. Пред нама су ускрснули Омладински златни дани, Кад су твоје име чули Наш иесниче увенчани! Док нам очи сузе роне, А душу нам туга слама, У ушима нашим звоне Сви стихови срнских драма. На њих ће се Срб да збира Наш несниче богодани! Што је дала твоја лира, То ће душу да нам храни! Оде и ти, дични барде, И поносе наших дана! Из велике старе гарде Све је мање великана. _ ј

ј Лаза Кос-гм^. Препукло је срце соколово, Малаксаше оне дивне руке Никад више ухо Србиново Неће чути оне бајне звуке С оне лире што је Српству била Што и орлу поноситом крила.

1^: Ш ■ -Г "

Заиис. Што се више у сабору Срб и Хрват слажу, То све више седнице се Сабора одлажу. Ал' хрватско српска слога Ниједнога дана, Ни од једног неће више Зависити бана.

Русија. Православна Русвја Сад нас опет вређа: Словенима окреће К'о и увек леђа, Та званична Русија Код нас нема цене, Она има најмање Срца за Словене. У рускоме народу Словенска је душа. А доћи ће време Да се и оп слуша. Изненађење. Ерентал и Форгач спремају особито искрено и срдачну чествтку Србима о новој години. Састав тога акта повјерен је Фридјунгу и Свјентоховском и ова двојица су радо на то пристала, само желе да им Срби Васића пусте ма у Земун. За њега се заузео чак и Настић. — Нарочито изасланство у коме ће по жељи Еренталовој бити и Раух и Цвиташ, а ако дотле оздрави, и сам стари Франк поднијеће ту честитку Београду — у име целе Србије. Поздравни говор држаће Акурти и за прву здравицу на банкету спрема се Тарабокија. — ФотограФИ се већ спремају да сниме те тиПове за кинематограФ.

ЈЕииграми. 1. У „Матици" много раде. А да л' ствари вреде? Кад таленте расипају, Зашто фонд не штеде? 2. Је ли боље за „Летоиис" Писат' стихом ил' у прози? Најбоље се рентирају Опширнији — некролози. 8. У „Матици и , истина је, Влади стари ред. Али сваког дана све је Мање сладак мед.