Starmladi

Стр. 164. — СТАРМЛАДИ — Вр. 21. и 22.

Црногорке.

•[ Мајор Никола Митровић.

Из Црне Горе, од како је књаз Никола постао „гошподар краљ" — не чује ее више плач и ледек оне огулене сиротиње, нити јаук оних народних синова из Јусоваче. Све је то господар — краљевством својим изгладио, и сад у Црвој Гори ништа не Фали народу, осим мало леба, мало слободе, и мало поштене владе. Разуме се да је гошподар краљу много стало до поштене владе која не сме бити обичан крволок, разбојник, који у шумидочекује мирне грађане и лишава их живота. То се баш неки дан најсјајније мани®естовало (како би то стари Полит, јахач за Даниловим орденом, изволео фино рећи), у самом црногорском парламенту, „ко је наручио оно витешко и лепо убијство мајора Митровића?' 1 На које фино убиство се морају и а®рички канибали згадити. У црногорској скупштини је Филип Јерговић посланик довикнуо бившем министру унутрашњих дела Пламенцу: подли убијцо! — а г. министар се сасвим дворски етикетно извинио : „ја нисгм ништа радио без више наредбе". И тако је Пламенац, уз дувар, расветлио свом свету, да црногорска влада није лупешко разбојничка — која своје грађане подло у сну убија и у емиграцији; него се то све врши у славу онога који је од њега виши у држави! По тој вишој наредби је сигурно убијен одједног црногорсхог ОФицира поп Иванпћ чија два сина у славу гошпода-

реву седе у Јусовачи. Е па глава му — и слава му! Пада нам на памет ова песма пок. Авде Карабеговића „Проклет да си". Кад братска рука мач у груди рине, Та се рана не преболи лако, Тек што мислиш: е сад ће да мине А тај те спомен заболи јако: Цјела ти се прошлост, претвори у пако, Свака ти радост у срцу гине. И тад би проклињући вјечно плако: Проклет да си не брате Кајине! Надати је се да ће наш баба Јовановић, проФесор новосадске гимназије „Браников" славопојац Тамановића, написату у „Бранику" километричви славопој Пламенцу, тако да свет не просвећен из нижих слојева иди народа има прилике да пљуне! Не, на г. бабу — него чланак у ком се „мучке убице" — величају. * — Кајмакам берански је почео опет хансити Србе. Једни бегају у Црну Гору. Црна Гора се брани како краљевска влада нема перпера за тај дееетак Срба, јер она треба периере за изхранивање хиљадама душмана сриских Арнаута, који су Србе у Турској иетребљавали. Жна гошподар шта ради.

Турска се цавшшзира. Из Турске. Младотурци из дана у дан напредују са „цивилизацијом" Турске, тако да је надати се да ће у скорим достићи — вФричка племена. Досада се у интересу просвете дало српске учитеље затварали, но да би Европи доказааи да они нису дивљаци као што их је досада лажно европска штампа изчосила, — него просвећен народ решили се те све српске школе затворили јер су за то имали јаког аноњијевског разлога: — нема учитеља 0 т омана. А да бл створили јединствену велику отоманску државу, у којој неби другог народа осим Турзка било, то су се латили најрадикалније и најсвечавије методе — таманењем и затварањем Срба, Грка и Бугара. На тај начин држе да ће створити у скорим велику Турску државу, под окриљем — турског будућег Султана Фридриха богоданог и благоглагољивог, који их за сада гура у ту до душе мало вратоломну политику али која ће ипак „спасоносна" по Турску бити. И тај дан изгледа да није више далеко када ће младотурска победоносно запевати на све четир стране света: „Друмови ће пожелет Турака!" За сада своју европску цивализацију у свомпарламентуразвијају. Комплименти: лопов, хуља, разбојник — често се употребљују. — Једном речи Турска се цивилазира.