Starmladi

Стр. 20.

— СТАРМЛАДИ —

Бр. 3.

кућу за 30 хиљада круна! Замолио је Милошевог! — Па г. Дера. Пише оригиналне чланке под а. — а заборавља навести одакле је... Њега је био „управник" Бајић отпустио. — Ех, није имао право. Човек има неколико хиљада пензије и свега око 100.000 хиљада круна уштеђених — а нема никога. Што рекли ни кучета ни мачета. Он је онда кад су га отпустили написао једну кукњаву Милошевом, попретио да ће вратити акцију „слатке" Фабрике и Милошев је наредио, да музе и даље „дебелу" краву „Трговачко удружење". — Па онда шта се трговце тиче „Васермановакрвна болест"? То мож' бити за какав стручан лист чланак... а не за трговце. Ено им „Браник". — Знате, нигде не би плаћали 6 потура од реда само у „Тргов. Новинама". А друго потребно је и трговцима „Здравље". — Ако је потребно, а они су могли до њега доћи за 4 круне годишње. Кад могу „Браник", „Србобран", „Застава", као дневни листови да из њега прештампавају, зашто не би могле и „Тргов. Новине"? — Не може... не може... Због 6 по реду... Хоће и Лаза Милошев неком да учини... А др. Лаза је сиромах човек. Свега има једну кућу за 100.000 круна. — А друго у немачкој „миниатурној библиотеци" су могли за 10 иотура наћи о свакој болести поиуларан опис .. .. „0 шарлаху", „богињама". — Е, да богме, да се оитерети нревађањем ваљда г. уредник за 150 круна. — Јанко Перић има 220 круна, па осим уводног чланка не само да уређује, него и пише дневно ресто банк у „Бранику" — а г. уредник четир пута у недељи сређује рукописе за 150 круна. — Знате, свој своме. Имајте на уму то велико начело. — И онда шта се Србе трговце тиче тејатор. Од куд г. Тиквомир да путује у Беч на рачун „Српског трговачког удружења" ; — да проучава бечку комендију. И да из Беча телеграФично иште новаца, који му се по налогу г. Милошевом шаље ... Нађите ми једне мађарске трговачке новине које о комедији пишу, па ћу дати себи главу с рамени да ми се скине .. . —■ Та оно тако је. Било је и без Тиквомира и Мргудових комедија — доста комедије у „Трговачком удружнњу". — Елем 7000 круна су они годишње де®ицита стварали на „Тргов. Новинама" ... А сироте раденице су за 40 потура терали да раде. — А пошто их сад уређује Ивковићу, бивши уредник „Тргов. Новина" ? — За 70 круна месечно. Па цео лист сам напише ... — Ама само не разумем, како г. Милошев није раније мало боље у књиговођство завирио..?

— Завирио би он, да се у књиговођству разуме. — Како се не би разумео? Зар није на рачун „Срп. Тргов. удружења" написао „Катихизис из књиговођства". — Та он је наппсао и штампали су га. Само нису имали иетље да га пусте у јавност... а већ^зашто, то ће „Стармлади" у скорим казати. .. — Ех, лако ће Милошев платити. Њему ће „Централни Кредитни Завод" одобрити какве екстра ренумерације и исплатити одмах за десет година у напред, ама одакле ће сиромах Бранчић, трговац из Падеја платити? Хоће ли за љубав Милошеве лепе браде— у просијаке? — Живио наш пинансијер! Апцуг критика! Чешагија.

Васић— Форгач— Ерентал. ПроФесор Масарик напис'о брошуру: И опет је „неко" добио но туру. § На^вициналној прузи. — Зашто стојимо, г. калаузе? — На сто корачаја лежи један пијан човек на шинама! — Ама терајте само ! Док ми стигнемо донде и тако ће се истрезнити.

Уиравнику мезимчета. Живео наш уметник Чика Пера, На многаја к'о управнш; теро кера. Ако дуго још управља мезимче! Једног дана биће од њег назимче. Нотте таз^пе (који је ннпустио даеке)

Ј-Новосадски аутсмобили. — Опет су прегазили три детета! — Оа ? — Па мотору ништа не ®али! — Хвала Богу! — А деца! — Море лако је за децу, него тешко за аутомобил кад се ноквари ... тај је скуи!

„Ђаволов" главни уредник. Од началства дотер'о је Да је данас божји слепац, Са поганом*) сад се храни Наш перверзан стихоклепац. § 76. *) Изметинама својим у „Т>аволу ! . Пр. Ур,