Starmladi

Стр. 94.

СТАРМЛАДИ -

Бр. 12.

Различице. Ћира: Каква је разлика Спиро, измеЈ>у матичиног фишкала и Николића глумца? Сиира: Знам, како не ^ би знао. Матичином фиУЈМ шкалу је друштво „Свој своме" признало тридесет годпна службе у Матици којс нема; а Николићу неће да признаду двадесет година службе које има.

МОЈИ МОДЕРНИ АФОРИЗМИ.

Шеоспор^о. Др. Мамуза у свом извештају доказује, како ће се матичина штета надокнадити из књпговођиие врбове шуме! ■— То је баш, на врби свирала!

Добар је занат изабрао. Малом Марку се тако осладила крађа, да што му очи нису виделе, то му руке нису понеле. Отац кад је видео да поред све туче не може да га од крађе одвикне а он се реши да га да на какав занат, не би ли га мајстор поправио. С тога пре но што ће га дати на занат почне му разне занате ређати: Хоћеш да будеш ковач? Колар? Кројач ? Шустер? Бербер ? Али дете је ни све вртело главом Напослетку ће отац љутит рећи: „А да кој' би андрак ти хтео бити ? На какав би ти занат хтео да те дам ?" — Да ме даш на за послужитеља, у Ма тици Српској — рече мали.

Ала и погоди. — Која животиња најлакше научи изговарати поједине речи? запита учитељ једног ђачића у првом разреду гимназије. Ђачић запе и почне зверати око себе, не би ли му ко од другова дошапнуо. Један његов друг чак у четвртој клупи, намести прст на нос, налик на кљун папагајев. Ђачић опази то, па врло поуздано одговори учитељу: — Слон! На шетњи. Нека госпа прође поред два младића. - Гле како је та госпа лепа! — рећи ће један од тих младића. Госпођи се учини, да јој се подсмевају, па се окрете љутито ономе младићу и рекне: — Тако што, господине, не бих могла ја о вама казати! — Верујем, госпођо, одговори досетљиви младић. јер не умете лагати као ја.

Младе девојке»[би увек да се удају; само удате девојке су против брака-Ј Ш * Људи су виртуози а жене уметнице у љубави * Ружне жене су добре домаћице. * Развод брака је сличан заклопљеном бунару, пошто је већ дете упало. * Жена може и највећим деспотом по вољи управљати ако има доста духа, много лепоте а нема срца. * Од наде и жене се човек чешће пута дајз варати. * Ласте и љубичице гласници су пролећа; листоноша и рода гласници су љубави.

Опрезан слуга. — Скини газда ципеле да их очистим! рећи ће неки мало ћакнут слуга своме газди, кад је дошао у подне кући. — Што ћеш их чистити, кад си их јутрос очистио ? — Бога ми, газда, ја ћу теби од сада три четир пута на дан чистити ципеле. А зашто, море? упита газда мало изненађен. — Па чуо сам где веле у чаршији, да је чистота најбоља одбрана од колере.