Starmladi

Бр. 12.

— СТАРМЛАДИ

Стр. 93.

Два ЈТазара Два су Лазе у Новоме Саду, ПЈиром Српства обојицу знаду. Један нас је од крафе бранио, Други нас је „шећером" ранио, Један крао, а други је пао, Мој Србине, је л' ти на њих жао? Јао. Зеднв нова новосадсно пословнца. — Шта се правиш луд, као да си покрао матпчину касу:

Још те како! — Зашто Матичини одборници нису изјавипл, да ако Манојловићев аутомобил и књигово^ине врбе не покрпју штету, да ће онп онда ту разлпчицу платити ? — Сигурно зато, што да су они то изјавили, онда бн морали п платити! — Мислиш да овако неће морати?

Т а ч н о. — Ко је ово, упптаће неко једног господпна, показујући прстом на матичиног послужитеља. — Малн Манојловпћ, — беше одговор.

Невероватна вест. — Кажу, да нред новосадским судом долази из Сентомаша Манојловићев празан аутомобил п за својпм госом ужасно њаче. = Другп опет веле, да то не њаче аутомобил за госом, него госа за аутомобилом. Штампарска погрешка. У „Бранику" је матичин фпшкал Др. Стева Мамузић наппсао један чланак под насловом: „Једпа знаменита фаза у етвара Матице Сриске, а треба да стоји „Једна знаменита фраза и т. д. Молпмо ово да се исправи. Ур. „Стармладог". Изгубио оружје■ Чујемо, да је Др. Малешевић изгубио мамузе. — Богме, ако су их радикали нашли, биће мамузања о скупштини.

Згодно упоређење.

Она: Зар је твоја љубав према мени тако велика? Он: Као твој шешир!

Лиза и Лаза. (Једни траже Лизу, други нашли Лазу.) Украли су „Мопа Лизу" — у Паризу; У Матицн нашлн Лазу, траже кризу! §.

Нове књиге. (Стигле нашем листу на приказ.) Издања „Матице Српске". „Овако се књиге воде", поука у „дуплом" књиговођству за сав иоштеи свет, којп не мисли на варанцпје — од Арк. Марковића. „Овако се каса ошвара и затвара" — часна предавања противу кућевних лопова, уз очигледну наставу п демонстрацију са тресорснпм кључем од Л. К. М. „Овако се шконтира изненада!" врло поучно дело за све поштене касире, од А. X. „Овако се рачуни ирегледају", поука како се лопови хватају али не гхуштају од првог српског финансијера и компаније. „ Овако се иисма иишу ..." — поука из трговачке коресподенције, од једног бившег трговачког калфе, званог „Цукер Лаза". „Овако се седнице држе " — поука у најновијим дечијпм играма. Издаје одбор трошком „Матице Српске". „Овако се скуиштине држе и — оп тичка варка од Др. Мамузе.