Straža

ВАНРЕДНО ИЗДАЊЕ иишшшшшшшаштшшшшшаашшшшашшшшш СТРАЖА БЕОГРАД, ПОНЕДЕЉАК 21. ЈУЛА 1914. ГОД.

ШРО ■ ШКИ °АТ ЦрнаГора Одушев Јнењ? неописано цетиње 20 ју Ла Скупштинске седнице су отворене. Уз бурне мачифестације ј^^д^угарск^Г^ат да^ је штине и скупштинске галерије. Изјава владина да је Србија о^јави * *Р Црна Гора уз Србију примљена је са неописаним одуш^вљењем. Посланици траже од владе да одмах објави К.-Угарској р јт.

ЕНГЛЕСКА Повдачење трупа из бкадра Цетиње 20 јула Емглеска владг је наредила свомс комвндавту у Скадру, да одмах са трупамз напусти ЛрбанијУ н дз и3 нз ' стацмонеру врати у Отаџбину. Команда трупа у Арбанвји првдана је у руве |вдног италијанског мзЈора.

Опозивање трупа 1 Ј Скадар 20 јула И К*мачка блада п фракцуска избестиле су командахше сбојих шрупа у Скадру и Врачу да одмах хапусте у7рбахију и да се са морскш лађата брате у отацби ху и јабе сбојим једихш{шг.

»ХУРА- ХУРА’.“ Пред вече приређене су на Невсчом Мосту сјзјне маниф^стгције. Улице су пргкриљене од одушевљене масе, која иде у густим масама певзјући химне словенске и бурно кличе: Хура! Хура! Пред Српоким, Француским и Енглескам посланством раздрагана маса је бурно поздравила посланике, певајуии химне дотичних народа.

И ШВАЈЦАРСКА МОБИЛИШЕ Из Бернајављају у ЈГондон, да је Швајцарско Веће наредило, да се изврши мобилизација целокупне Швајцарске одбранбене силе. Рим, 20. јула „М сађеро* саопштава, да Јје немачки амбасадор п сетио министра спо,^ чх послова Ди Сан Ђулијана и упитао га: Како ће бити држање Иташје у немачко аустриском рату против Француске? „МсмЦеро тврди, да је пдпучено, да И:алвјз, пошто рат није дефанзиван, остане неугрална све д^к њени интереси не буду погођени. V томе смислу послан је извештај краљу а званичсн коминике |биће објзвљ;н чим га краљ одобри. Дирекција немачких државних железница известил 1 је званично керлинску железничку администрацију, да се об>ставе сви међународни возови са Немачком. Из Пеквнга јављају, да се’нем:,чка ескадра из опрезности скупља око Чинтао и оделења аустријска тамо се упућују, а тако исто и немачке колонијалнеЦрупе. Енглеске поморске снаге скупљају се око Вејхајвеја и Хонгхоа и обезоружавзју мале лађе, које се налазе у кинеским водама, шаљући оружјена велакеЈ лађе. Ниш 20. јула Народна Скупштина изгласала је законски предлог о ванредном кредиту од 90. милиона цела ова сума употребиће се нај војску. Кмши №г^мајбА #р. Ж.Штамп. Др«г. Грчгерић и Друга К#вм»јска 22. Одговорни урсдник Мхша Лилајеик МсАјска^