Straža

БЕОГРАД. СРЕДА 27 АВГУСТА 1914. ГОД.

Гортаа IV

Стан редакпије н админвсграднје Косиајска ул. бр. 22 . Огдша се дају у администрапији — Цена утврђена Нетаћена се писиа не поииају Рукописн се не врлћају. Писма, рукописе, новап и све остало што се односи на лист, слати власништву листа.

*:

ТЕЛЕФОН УРЕДНИШТВА 1092

т

** '^1 СЛОБОјП^МНИ орган јавног мишљења

Тцрво« «■ тал.грам

СТРАЖА -

БЕОГРАД

Претплата *а СрВа|| иа пвита;

НА ГОДИНУ

дин. 12'—

„ ШЕСТ МЕСЕЦВ

. 6—

„ ТРН МЕСЕЦА

« *

. ТЕПАН МВСКЦ

. 1*—

црвтплата за »аостранство на попгж

НЈ ГОДИНУ

днн. 30'—

„ шнст масац*

. 15*-

. ТРЕ МЕСВЦА

7-90

Излази свани дан у 6 ч, пре ггдне

ТЕЛЕФОН (ЈЈТАМПАРИЈЕ 1092

Ханри Барби, чувени ратни кореспонлент гариског „Пти журнала - једини је од говинарт имао пристула нд мачванском бојишту. Поред олширног извештгја о крвавој борби на Церу и Јадру Барби је сносио све оне стрхоте и грозоте, које су Аустријзнци причинили у Мачви овога пута, као и при свом бежању. Ми смо успели да ове сн»мке вабавимо и почећ^мо их од пстка да дгносимо.

Из земље оперета

Војна конвенција Између Немачке и Турске потписана је војна конвенција. ШУРЕШТ, 25, Август. — (Јон) — Оц једвв угледне м уплнвне полптичкв тти кпја стојч веона бпизу двооа сазчао Сгм, да )е измеђ/ Нзмдчке н Турнјв прз пвт дана потписана војна ксчвРИЈкја. Впјча конренцчЈа сз пгж < 5 тачм, к в т 31 д*сет гпднна.

У Арбанији земљи опере^а, трагикомедија и сккндзла ври. Есад, који је протеран из земље, па пре извесног времена опет помилован, вратио се у земљу, и први му је посао био, дч свгме „љубљен''м“ бр.,ту вра ти жао за сршоту. И, н јзид, ус ео је. Остављен од сви у, кнез Виљем морао је капитулирати. Нешто ситуација у Евро« пи, која је повукла чојгку Споразума из Арбаније, а коју је Есгд умео та*о згодно да искористи, а нешто успех бунтовникз, који су допрли до зидвна Драч*их, наморали су кнеза да остави своју нову Отаџбиау. Данас када ове редове пи* шемо, Кнез се већ искрцао на талијанском земљишту, одакле ће у — Немачку, да се, према вестима из аустријских извора, стави на расположење немачкои пару, којч коси нацрт. Ндјзад Есад, тај свемоћни човек, успео је да оствари жудњу своју. Али, да ла ће од тога видети користи Арбанија? Не. У то ми сумњамо. У прилог нашој сумњи, иде прокламац''ја к< ■ ју је Кнез упутио на „св ј арбанашки народ“ приликом свога одласка из земље. У њој Кнез псзава „свој народ" да буд паметан и да чува крваво стечену слободу, док се сн буде бавио взн зеиље. Дакле, кнез није отишао сасвим из земље. Он је отишао само поивремено. Отишао је на неодређено одсуство, које ће, као немачкч официр, употребити у борба борећи се за своју првобитну Отаџбину.

Међутим, баш тај његов гест бић- фаталан, страшно фата ан по Ар л аниј/, ко|а је дала изјаву свога неутралигета. Јер. зар ће силе из Сп >рззума, ио|е су дале с в >ј пристан^к за остварење Арбаннје, огфоститч овај корак кнеза Вида? 3 *р ће Србији, која је по Албанији посејала безброј лсшева својих војнака коћи иеко да стене на пут, да још јеоном не избије на Српску АдриЈу ? Па ре олуција у Епз ру ? Тек сада су у изгледу д( га ђа;и и то стрзшни и фатажи по Арб нију, која је увек до сада наилазила на заштигу код Силз. Чигавз ксториЈ‘а из Шекспчоа, само са молернијим жив том и савременијам ко оритом. Предигра и први чин већ су лдиграно — Есад се вратио « кнез је напустио земљу. Још минуг двз раздвајају нас, па да се дчгне: завеса и да отпочне други чин. Публика нестрпљиво чгка на даљи развитак. Ул ге гу врло добро подељене и ве >ма су интересантне. Сцене су дирљиве и узбудљиве. Предео ј • дчван, Море, Арбанија! Сигетвар! Крун Ј Мржња. Бриидчзи! Н апољ! П"шта! Беч! Берлин! Топло, јужњачко гунцг! Хладан, студени севераи! 3 п/ети, трзавице. Сцене ге мењају и без обзира на време одигравају се у Драчу, Бечу и Берличу.

ШЈ Руси на Јадрану — Руска ратна лука на Јкдранском Мору. — ИЗВЕШТАЈ „СТРАЖИ“ Рим, 24. авгусга. У овдашњрм пол^тичким и диппоматским круговим; направ 1 -ла велику сензацију вест, да је тзмећу Русије, Француске, Енглеске и Срб^је са Цр. Гором направљен спсразум да се Дарданрли отворе за руску црно-морску фл ту а да се Бар, или коЈ‘е друго место ниже Бара претвори у руску ратну луку на Ј драну. У руским војним круговима већ је направљен и прорачун и план за ову луку, и њено грађење стало би око 30 милиона ртбаља, Немачки и аустријски посланици на талнј нском двору одмах су отишли до министра председнмка и са њиме су дуго о овом питању конф рксали. Успео сам да сазнам да је председник владе изјавио, да италијанској влади није ништа о овоме познато. На питање аустријског посланика да ли ће талијзнска влада учинити какав корак, ако се ова вгст покаже као тачва, ш ф талијанске владе је одтворио, да не мисли пр^дузи^ати ништа све дотле, док се не покгжу знаци, да се подизањем ове луке иде на то, да се сузбије превласт Италије на Јадр-нском Мору. Овзкав одговор није задовољио пссланике и они су одмах известили св је владе тпажрћи инструкцијр. Ристић. М И Р — Споразум ивмеђу Русије, Француске и Енглеске. Лондон, 23. авгу та. — Данзс је готписан овзј сп>фазум са амбасздорима Фр^нцуске и Русије, који су за то били овлашћени од својих влада: Влацс: Енглеске, Фртнцуске и Ругије узајамно су обачезују, да не закључују одв >јено м! р за све време сздашњега рата. Три владе пристају, да, кад буде дошло време за преговоре о миру, ни један од савезника не захгева успове мира без предходног пристанка сваког појединог сав*-з«икт. Потписани потписују ове пзјаве и стављау своје гечате. Рађено у Лочдону, у три примерка, 5 дана ссптембра месега 1914 г ><

Решорииа. ” е ол Г°>"утр"“њости, да упутнице шаљу у Београд, пошто поште примају новац за уредништва. „Стража“.

27-годишњи рођен-дан

Нринц ЂОРЂЕ На данашњи дан напунио је Њ. К. В. Прикц Ђорђе двадесет седиу годину. Придр*ужујуНи се безбројним честигкама, које ће Његово Височанство на данашњи дан добити, ми кличеио: Жавео нам још дуги низ година наш Витеже без сграха и мане. Твоне узвишеном Родитељу на радост а целом Српству и Словенству на дику и понос.

цМиути -

ј; у- - П \ гЏУУ. лЧ *

Ђенерал Живојин Мишић помоћник начелника Врховне Команде

Ратнички поклич

У бој јунаци...

Јунаои! напред у свети бој За иарод свој. Напред, напред, Србине, Тамо преко Дрвге; Тамо наша браћа пвиле У сред тужне Босне миле, И из ропства трзже спас. Тамо је наша царска круна, И браће много милијуна... Кидајмо ланце, окове, Саасимо дичне робове, Последњи је куцно час.

Гле! црни ор’о клоне... Напред чете и колоне, Нек одј кне трубе глас Свуд по Босни, Бачкгј, Срему, Славонији и Хрватској, И Бавату; Преко кршне Далмације, Напред синци Шумадије, Потеиимо своме бриту, Сиви тићи — Југовчћи, Соколов« - Обалићи.

Јунаци! Напред, Један, два, Нек се зна Да је Србин јунак стари, Да погицут он не мари За брата свог. Напред, напред, с нама је Бог!

Јаникије Нпколик.

ФЕ ДјТОН

Ласмо једхе шипарпце Ја сам јако’ срећна Он је отмен и нсжан као какав кне» жевић. Зове ме Цицом. Али ево га иде. Кзд буде отишао јч ћу ти још неке поје дино ти описат . А дотле љубите твоЈ’а Цица. Отишао је. Још дг хтим од не звам ни сама од чега. Али, д|, рекео ми је качо ме воли и како би се убио, када би ми нешто било. Да ли због тога дрхтим. Не знам. Али срећа моја Марице, ти си већ једном прош^а кроз о«у фурију, ти ћеш то боље знати. Зато резонуј сама. Како сам крила писмо, да га не би вицео, опет је он увребао при^ику да га нрочита Да само знаш како се слатко см< јао. Рекао ми је да те много мно го, много поздравим. Ах још нешто. При растанту он мв је — али чекај да се мало осврнем да ме ко не шпијунира. — Да* кле, при поласку он ме је по-

љубио. И ја још бу^тим. М>сс«м, да ми је на уснама оставио жар ! Ох Марице, да знаш само какав је то пољубаа би ». Страсан, ратрен, пун живота. Како уме само отмено, кнежевски да љуби. А ево како је било. Ја морам теби да те исповедим. морам некоме срц-* дч отворим. Дакле, кад је дош^о ми смо отишли у башту. Тамо је дивнп и божанствено мирисали. У хладу једнс г прецветалог |оргована с<» ли смо и ћеретали. На јелном ја осетих како се његов ру^а поче о«о мога струка савијати. Х^ела сам ^а вичем, али ме нешго стегне, тако да ни т>м могла ни дз писнем. Покушала сам да бежим. да се извијем из његовог загрљајч, али мн је то 6и«о не:АО<уће. Снага ми беше отказала послушност. Међуткм, пн ме је све више уза се пр « нлауио. Ја почех да губим при себност. осгтила сам, да ме све т огтавља и клонула сам н» његовој десници. На једном, ах боже, ја се још плашим тога тренутка, он ме прсвуче сасвим б^изу и као ка«вз звер баци се на мене, и поче ме силно стезати и помамно љубити. Ја ».е

тргох, дођ х к се$Ј, али. оад* ј збун-^м н учинил • с м се да се нисам више огима а. Н је ! има№ нес*-ест. А^и — |а сам ми ни педало «а памет да бе- себи тад* највише подв<лила. жам, у његовом загрљ Ју било Он не само да се ни,е збунио. ми је тако топло, тако пр јатч>> Он се о ег бацио на мене и и слатко ла нисам ни помвшља- ппчео м-* је љубнти још помамла да бежим. Оа ми је на уши није, још силније. шапутао дивнеречи. Његов слј- I Ја сам се н^дала да се он вујски глас продирзо Је кроз ј збунити и тражити воду, да ме моје ухо у м 'зак и м >је срЦ". јмато по рск», међутим, он — он И тада сам први пуг у св >м»*јје све т > одбачио и својич тоживоту ос*тила љ',б!вни жар јплимуснама, ноје одишу на млстога тренутка први пут у сво-|дост - повратио ме

ме животу всети а да в >лим и то стр^спо да волим. Он је то

Ра тал 1 смо се. Кжо? Не вреди да ти тај р с т ан тк о )и-

примегио. Јч.р, поч-о ме је још сујем. — Ти знаш, да ти у

ј. че к себи привлачнти и ј; ш етра'није јпш ватрсније љ\ б *т >. Знтим смо се љуб’лг. узај мно. На сваки мој пољубац он б ме два пута пољубио. Ја ?нам да ме ти огуђујсш, али шта ћу. Ја осећам да с м рив ц ја р зум*м што чиним ч. и дв јином више осећам. да немам снаге, да се одупрем. Али тт си та<о добра, па ми бар нећсш з?мер ти. Кад је већ бил > време џа ра:т?на<, /бојала сам се д< не наиђе мама или тата) ми пођо смо из вртд. Кад с*м стала на последњи сгепен, који воае за врт, Ја сам хт«*ла да га мало!

том случају, н б 1 М 1 ла нкшта друго пис ти, до стисак ру<е, пољупцимч, п љупцима, пољупц ма и опет само пољупцима. 0.;тај ми зтрава и олросгв мч Јвр мл д >ст је млад С( и граж >1 и хоће живо^а.

Шт.т*р*1и Доаг. ЈрегодШ, потр бм је ]едан бензин ији нафта иат р под т»\1 За уелове оОр?тити се тредништву „Страже^.