Straža

I) ш ншјз — Шта смо све препатили (Белешке једаог српског кародиог учитеља) * * * Седели смо као обично у пивници и чекали вечерњу пошту да нам донесе новине. Ми „Застзву* (: са Томићевим извештајима са бојнога поља) — а за другии столом, неки обрезани Мађари ,Нову слободну пресу“ — са извештајима бечког пресбироа. Кад се појавио кел* нер са новинама, наста граја. За нашим столом било нас је до десетак које чиновни<а које официра .Застава" је јавља^а славну српсну битку код Куианова, а Преса је ва шнроко и и нт дугачко писала о славној победи Бугара код Куманова. Наста живо објашњавање и доказивгње између нас и суседног стола „чистих“ Мађара. Рекоше нам да је њима меродавнија ,,Преса“ него тај ,.шовенски рацки о'ојак“ пружајућв прстом на „Заставу“. Познати и доброћуднн брат! Србин пешадијски ка :етан 29-ог; пука — Миша В. не обзирућиј се на љутњу оних Мађара устаде од стола и гласно рече нами: господо вечграс сте сви моји гссти да останемо сви о»де и да зђеднички кликнемо: — Да живн Краљ Петар, живели српски официри, да живи храбра српска во;скз и да живе наша браћа с оне стране Саве и Дунава. Громко Ура ! Живепи ! Проломи вгздух. Весеље је текло до зоре. Пор д сигних тамбурицз ређлс се песме „У Албачију у Ст.ру Србију...“ „Боже Правде. 1 ', Онам’-онамо..“ „Боже Царја храни..“ и т. редом. Тр ћег дана после весеља у ручен нам је свима п- зив истражног судије а после 15 д на оптужница, којом смо оптужени за злочин „угрожавања држав ним интересима*' наводећиуњој да смо јавно говорили „Да живи ,,наш“ краљ Петар ! ‘ Да живи наша братска с р »ска војска Пуних цет месеци били смо суспендовани. На дан претрсса вспоставито се да крунини све* доци (они н.крштени М џзри), не знају српски језик, т_- тако нису били у стању прецизирати оне српске речи које су би »е инкриминиране. Ослобођени смо из недостат а до:<аза, Јуче сам дознао од јрдиог по знанака који се ових дана вратио из Угарске, где је у Лугошу био внтерниран Врли ми, да у Лугошу има Срба из Вел. Бечкерека, све угледни људи прв?цн тамошњи. Војне власти су их затворил* одмах по објави рата. К. П. — Наставиће се —

Кнез Хоенлое у немачком главном квартиру Букурешт, 26. авг. Кнез Хоенлое, новонаименовани аустријски сосланик при немачком двору, отпутовао је из Берлинз на бојиште, / главан стан немачки. У доброзбавештеним круговима тврди се, да кнез Хоен лое воси цару ЕЗиљему својеручноЈписмо Фрање Јосифа. Оаоме писму придаје се велика важност и очекују се велике промене.

8

— Расиоред трупа Париз, 23. август* Прва немачка армија допрла је јуче до линије Ферте су Жувр, у намери да се ту одржи. Друга немачка армнја иде на југ, на Шгге Тијерг. Трећа је немачкз армија у Ремсу. Четврта армвја такође частавља марш на југ, идући падинама Аргоге. У Лорену 6. и 7. немачка армија застале су испред шума код Сеа Беноа, у близини Линевила. Ситуација у моралчом и материјалном погледу у Паризу врло је добра. Владина прокламација била је врло добро примљ*на.

Кнез Јован — Вес-.г о погибеј« Кнеаа Јоваиа НоистаитииовиНа и брата »1 — наш извештај Софија, 26. авг. Бугарски листови имају извештаје из Берлина, да је у последњим борбама у пруској по гинуо и Кнез Јован Константиновић, супруг принцезе Јелене. По ксгој вести, из истих изво* ра, са Квезом Јованом гогинуо је п и његов млађи браг Олег. Овдашње руско по^ланство нема никаквих извеоЈтај ' о томе и једним коминик;ом објавило је, л* је вест нетачна и измишљена. Борко.

грутовање, самосгални кадар, ајслед силног негодовања демонсве остало је као и код зајед -1 страната морао да уклони. ничке војске. Команда је не- ! 0 свему овоме Бетман је измачка. јвестио цара. — Ландштурм! — ј Свака половина монархије има свој ландштурм (,,устанак“, наша последња од*р»на (кош је п 'Деден на : I позмв (од 33 -37 г<>д.) којн се може упоредити са нашнм Ш позивом, и ГТ позив (од 37—42 год.) којијејгднак нашој последњој одбрани Први позив ландштурма има у миру мали кадар.

I

— Ненопкио речи о улоаи рефпектора у рату Нема ноћи а да наш непри јатељ не пр спе на нас читазо море чпсте бесе светлости, за то да р кнемо коју реч о реф екторимз, који и имају ову светлост. Улога реф'.'ектора у ратно време је тројака : 1. ) Њиме се осветљава предтерен, те се потпомаже извиђа* ње и обезбеђење и олакшава ноћно гађање; 2. ) Манира се дејство и распор Д својих трупа и 3) Рефлекгором се може заменити хелиограф у сигнализирању. М >ћ дејства занисч од калибра и в ћа је на равном и п егледном терену но на јако рељефном. Китш, сиег ч магла ја<о отежавају осматрање. Дим не пробија. Рефлектора се упо* требљују : 1) у наааду: рефлектор је прикривен, док се не открију непадачеве трупе, затим бацањем светлосги показује својим трупама пут. 2) у одбрани: њиме се с времена на време осветљава пред терен, да се нападач открије и и стави под ватру. Рефлекторима рукују инжињерски официои. У нашој војсци у употреби је рефлектор, систем Силен >Цђ(керт, калибар 75 и 60 см. и састоји се из апарата за бац ње светлости и динамо машине. С места на коме је рефлектор виде се : појединаи на 600, возови и групе на 2000 и веће јединице на 3000 метара.

II

— Територијална подела Војно територијална подс-ла аустро угарске војске не поклапа се увек са политичком поделом. Цела земља подељена је аа 15 корпусних области и једну команду у ЗагребуI корпусна команда ;е у Кракову, и простире се на ове територије: Западну Галииију, Шлезију и северну Моразску. Седишге II корпусне области је у Бечу а простире се : Доња Аустрија, и јужна Моравска. IЈI корпусна област простире се у Шгајерској, Корушки, Сло вевачкој, Истри, Горици, Гр дишки и Трсту. Средиште к манде је Грац. Средиште IV области је у Пешти а простире се над Средњом Угарск^м. V област простире се преко западне Угарске; седиште је у Пожуну. Седиште 6 об асне команде је у Кошици а простире се над Сенерном Угарсколт и Западном Буковином. У Темишвару је 7 обласг и простире се над Јужном Угар ском. 8 корпусна област на*ази се у Пгагу а иростире се над Јужном Чешком. 9 обла г простире се над Источном Ческом, седиште ђе у Јозефштату. 10 команда у Пшемислу, и простире се над Средњом Галицијом. У Лавову (које је сада у Руским рукама) налази се П обласна команда, која се простире над Источком ГалициЈ^ом и Буковин м. Над Грдељем простире се власт 12 области ко;ој је седиште у Сгбињу. 14 обласна ком нда валази се у Хрватској и Славонији а седиште јој је у Зггребу. 13. обласна комзнда нал. зи се у Инсбургу а продире се нагг Саксбургом, Тиролом и Форанбергом. У Босни и Херц говини на лази се 15. обласна конанда, која је смештена у Саргјеву. Далмација представља само-| стачну област. Седиште њене команде је у Задру. Свака корпусна област даје по 2 дивиза;е пешадије заједначке војске, 1 артиљеријску бзкгаду, сразмеран број к њлце, 1 дивизију ландвера и ср дзмеоно остале струке. Коњичка дивизија има 5. са мосталних коњичких бригада 7. Задарска област дгје 1 пук пешадиЈе зајед. војнике 2 пука: лаидвера и велики број за флогу. Босанско - херцеговачки корпус даје 4 пува пешгдије 1 батаљон ловаца, ко;и гарнозини* рају ван Босне. На место њих су у земљи делови заједничке војске. (Насгавиће се).

]Ш1! 1Р! — Изјава Рифат-паше. •Париз, 25. ав^уста Рифат-паша, турски амбаса д г р у Паризу изјавио је, да је мобилизација, коју је Турска предузела, само логична последица звгничних изјава о мобилизацији, коју је турска влада учивила пре неколико недеља, с обз-ром на озбиљност садашње ситуације. Турска пре* дузима мере опрезности, које нико е не грозе. У осталом она се мобилвзација врши лагано. Рафат-паша додао је. да Турци нису никад» тражили сд Бугара овлашћење, да пређу пре ко вове бугарске територије, у ц^љу да нападну Грке, Рифатчаша ће ове недеље учинити званичну взјаву о неутралктеЈу Турске.

1 »

Руси напредују —- Аустријанци се повлаче са тешким губитцима Петрогрзд, 25 ав Руске трупе отеле су 23. августа јака утврђења Ничс од којих су већвна са блиндираним куполама. Руса су 40 топова и много мун'ције. Код Рава продужују се руске борбе са незријатељем стријска војска, којз је олерасала у правцу Хелма, повла' одбачена од наших трупз. Руси су заробили много Аус нацз и запленили доста топова, у болници затекли су 5( стријских војника, који болују од дизеатерије. Ова зараза оашћује непријатељске редове. На немачком фронту бидо је само незнзтних сукоба.

— Како се олакшава живот сиротињи. Московска општина подигла је своју пекарницу, да Си мог и и сиромашни грађани да до бију добар и укусан хлеб за малу цен/. У општинским продавниц ма продаје се црни хлеб за 10-25 процената а бели хлеб за 30 проиената јефгиније гего ли код привагних пекар ниц ■. За ову пекарницу мо:ковск 1 је (шшткна одредила буџег од 600 хиљада рубаља. А нашз општина?!

ОДБРАНА ПАРИЗА — Парив је спреман Париз, 24. авгус Варош се спрема за одбрану. Булоњска ц је делимично посечена. Позатварани су пут који воде Паризу. Долазак добровољаца ]е е велики. Немачка офанзива Парив, 25. азгуста. — Немпи се неппестано одмич Париза и кр^ћу се југо-источвом правцу. Они с.у ссгави ЈИ дел Компињеја и Санлиса. Стање на десном крилу је непр њено. Немци и дзља бомбзрдују варош Мобеж, али, и ак око ње три утврђења разрушена, опа даје и даље отпор Французи отели застав; Париз, 25. авг\ста. — Телографншу из Бор.чот, да последњој борби војници 137. пука »>тели заставу 280. не кјг цешадиског пука и заробали пукосника, који је њиме мачдовао Франпуски је пук одлмкован орденпм Почасне Ле Први сукоб Париз, 26. август Француска војска, којз брани Париз, сукоб се са Немцима. Французи су били надмоћн Регрути из 1914. и 191године позвати су 1 заставу.

Јуче | Асроплан над Београдом Јуче о о 11 ^ас. пре подне појавио се над Београдом једзн ауетриски аеропл^н. У пгво времелетео јеу вмсиви од 1000 мстара и бапно је 2 бомбе на в?р 'ш. Но срећом ни једна иије експлодирала. Један позорник, чгм га је П; иметио иепалво је некочико метака а одмах за њим су и многи лруги позорниии са линија и палвли, такође со неколико метакз. Чим су испаљени први метци, аероплан се дагао до 2000 метара у вмспну и убрзо се изгубио пут Земуна. /7.

Н»вцм још уоои бацоју бовбо Милано, 26. авг. — Талијански листови доносе вести, да је германски знијатичар Хандсен летео нвд Паризом и бацио веколако бомба. Три бомбе су сксплодирале, алч н* једна није -лта велике штете. Људ 'тава такође ни»е бато!

— Подела Домобранци су до скоро пре* стављали војску II. категорије (ваше за одбрану земље, као наш 111 позив); глм од пре неколико година настало је изједначење са заједн!лчком. И у том'_“ се доста успело. Па ипак домобраничка војска изостаје и даН ЈС иза заједничке војске. Ерзацрезерва (допунске трупе). Рекрути, којч пре сташе који се не узимаЈу ни у заједвичку ни у ландвер, а способ* ни су за с/>ужбу састазљају војничке трупе. У кадру служе 2 месеца, после долазе само на вежбс. Босинско-херцегова-нкс трупе. — Ове трупе имзју засебно ре уд. Ор. Л”

— У одсуотву царвво* |в вепк

у Бврпвну

Петроград, 24 авг. Овамо су стигле вести да је V Берлину искрсла велика бунз. У ве-'иким ма ама нзр«д је дошао пред двор и ту је демон* стрирао. Јаки одреди жзнд : рме* ри;е једва су успели да раст** рају демоастранте, који су викази доле „кајзер, доле Хоенцо* лерни, живео мир !* Државни канцелар, Бе+ман Холвег, по^ушао је да говори кад су Јдемовстраити дошли пред парламент. али се је }-

Нов хлеб — Немлевено жито Хгмичару Московске општиве пошло је ,за руком, те је пронашао нов нач -н израде х*е* ба. Сада се ме:и хлеб од брашна. Нов грон?л?зак јесте у томе. дз се хлеб меси лиректно од жита, да се дакле уштеђује у времсну на млевењу. Услед тога нов хлеб јефтинији са 50 процената. Па и са хигијенског гледишта пов хлеб је у много* ме б љи. Брашно се не може увек да позна, да ли је квзрно или не, али те б јззни нема код новог хлеба. А што је још за« нимљивије: нови хлеб је за 25 ароцената хранљичЈ-ји, гего ли х^еб умешен од брашна. Нов хлеб има укус као и Грахом в хл*б. Тесто му се справља директно од житног зрна. Овај хЛеб буде ли одиста такав како га хвале — биће у друштвеном животу одиста епохзлан проналазак, јео ће сирг тињи осигурати доб*р и )сф'ин хлеб.

ОДБРАНА БЕЛФОРА Немци се повлаче на Север Лондон, 25. августа. — „Дели Мелу* тезеграфишу Базела, да се 150.000 Немаца, који су опкољавали Белфор, вукло на сев?р, ост.шивши о<о утврђењз 40.000 резервист Фргнцузи госиодаре ситуаиијом у Горњем Алзасу.

■ ч -

Глад у Аустрији — код Черновице Јављају да су Руси близу прелаза Карпата, западно 1 новица. Одстунање Аустријанаца у прсделу и.-.међу Ви ле и { Буга врши се са вели-им губитцима по непрвјатеља. Огпор устријаваца је сломљеЈ Ј , у Аустрији страхују од глади.

Рашхичка пошша Каплар питомац Владета Т. Тодоровић, налази се у резервној Војној Болници у Младеновцу, тражи своју одбеглу породицу из Београда, да му се одмах јави, илч ма ко, који би што о њој знао.

Последње вести

Лнериканци и рат У опдашњвм дипломатским кругов^ма се оче«ује долас угледнсг америчког по (итичара Хенрија Брекриџа, ксји дол; у специјалној мисији. Говори се да ће он обићи све владе ј тујућих странака и да ће покушзги да их приволе за мир. Пад тадијанеког крад>а Рим, 24 авг. Кра о је пао с коња и јако се повредио у ногу. Крзљ се кроз неколико дана потпуно [опоравити. Круниеање папе Бенедакта Рим, 24 авг. Јутрос је у Сикстинској капели било крунисање папе Б кедикта петнаестог с д уобич ‘јеним импозантним церемонијало Доти - Енверу .Пијер Лоти“ у чланку, који је изаш^о у „Фигару", м« зива Енвер-пашу, да заложи сав свој утицзј и уздржи Т}фС 1 на ивици пропасти.

ГОТОВА ЈЕ Ј4ова карта ВЗРАђЕНА ■ у БОЈАМА 1тт №пш 1 и ст; је 1 50 дин. Мат 1.— . Књшрт Коств В. №а преко пута новог Двора

1-5

КАКВА ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ

по руском листу „Новоје Звонс готова је и стзје *г ДОБИЈА СЕ У КЊИЖАРИ Хосше Ј Хапћа преко пута Двора ^

Штампарија Лраг Г регорића и Друга — к'осмаЈска|бр.