Straža

С^рана 2

С Т Р А Ж А

Број 302

П Ш

„Политички Народии Лист* који излааи у Пештв орган мађарских Чивута доиео је иод горњим нагловом чла" нак који је врло ингересанган по томе што се у њему огледа спа поквареносг маџарско чавутских јеврејт и једна до крајности дрска лаж коју само маџзрски чивути у својим плеснивим лугашким мозговима могу да изцвсле, и на велику жалост културе, још се и данас њихов твет тиме кљука и одушевљава. Ми доносимо у целости тај чланак, задржавајући право да га после напослетку пропустимо кроз српске новинарске шаке. 17 „Заузеће Београда извршено је јуче на најсвечанији начин. Напредовање наших трупа у северном делу иродужује се успешно, где је том приликом заробљено 300 војника! Западно и југозападно од Аранђеловца нашим трупа ма, које надиру, дају отпор јаке непријатељске трупе, које су услед јакога напода наших трупз. одбијене покушавајући да маскирају одступање Српске Армије. Честитна Гвнерзла :френка Њвговом Величзнству Ком:андант пете Армије Генерал Франк упутио је сле*дећу честитку Цару: Веоград 16 иовембрг У моменту кзда на« је испало за руком да на Београдској Тврђави истакнем^ победоносно нашу заставу, н искупљена око ове нове жЈбеде под Вашом моћном руком, ја у име наше целе убојне снаге слободан сам да најпонизније доставим вашем величанство нашу одушевљену честптку. Франк ген*рал.

хов »г <1>ранкља Взгнер јс ту, а и ми смо га вители, па ће : бггрби. гдр се ев ) Л Т1ММ 1 п#*. \Л ЛС .. .. .. •

се о томе уверити И 1€ новембра н ша је војсклЈош бнла ту, а хао аајбољи докат служе њихоне и редбе издзнане и П' тпмсинапе ». оа; ј долааак каџ рских новивар 1 из „Х-р лапз.* Није пстниа да су аустро»маџарСке труие ушле с борбом у Београд. мањ’ ако нешго нс мисле дл је оно бокање у нереду 200 хиљада аустриских војника што се скр*хало у Београду јунаштво, илн ако не мисле да је < нз пљачча храброст и ваљгносг па су онако мајмуш:салч са оним честиткима. Ила да нису случгјно она вешала херојско дело гинерала Франка, које он у честитцч назива п >бе дом. Шта ли ће сзд написати у оним њи овим кочијашким листовима, кад чују за ову њихову бруку да су пола милнјона храбрих аустријзнаца за непуш-х 7 дана истерани и погучени да се неће скоро сетити да праве банкет у .Москви," ј^р он им је пресео на фртнту Ковиона— Коскај. Дз Бог да увех тако добро да им нде као што им је свде ишло.

II

Бронхитис и јака нервоза Сазнају се д;етаља о боле сти цара Виљемз. Поред ја^е нервозе добио је цар,. Виљем последњих дзна и озб.чљан бронхитис. Лекари налазе да је болесг врто озбиљна што се нзјбоље види и по томе што се у овака сзбвљиим тренутцима не крије да }е цар болестан. Посведневно се издају б.^лтени о цзрев ј боле ти.

] И здрав и удозан и бе платан. — Кго сшинут бичем, го« сподин с кокардом оде без збогом.

Примајући најсрдачније честитку о заузеће Београда благодарим из све срца мојим ваљаним, храбрим и паметним војсковођама чијим јуначким подвизима има да се заблагодари заузеће Београда. Франц Јозиф с. р. Честитна вемачког конзула Поводом заузећа Београда, немачки конзул у Пешги, гроф Фирстенберг упутио је прелседнику Пештанске Општине др. Стевану барци-у следећу честитку: Његовом Превасходству гссподану др. Стеван/Барци-у Прегседнику Општине града Пеште. Поводом радосне вестн о заузгћу Београда, где су и мађарске трупе са нечувеном храбротћу узимале учешћа, срећан сам што могу да најсрдачнвје честитам екселенцији, надајући се да ће наше удружене снаге у одбрани своје праведне ствари (сигурно је то праведна ствар да отимзју туђу земљу!) извојевати коначну победу. I Са одличним поштовањем вашој екселенцији одани Граф Фиршнебврг Кајзеров немачки конзул. РЗДОбТ у ТурСЈО] Цариград, 17 децембра. — Вест о ззузећу Београда од страие мађарско-аустриских трупа примљсна је овде с највећом радошћу и одушевљењем. ,Танин* слави у свои уводном чланку унигитене Супске Во>ске и заузеће Бсо грала. Лиет објашњ ва да је заузеће Београда од сгране Аустриске војске један леп поклон Владаоцу и радостан догађај за целу Монархију. Нова владајућа го.дива нашег савезног монгрха, поче ла је срећно и османски народ, и уопште цео исламски свет жели најискреније Францу Јозефу 1 да сваку нову владајућу годину започне дичним г.рећнин догзђајимз. Српски слом Лондон, 17 децембра. — ,Тајмс“ има из Петрограда ову вест: Из Ниша јављају да је стањс на српгк'ј граници нрло озбиљно. Више од пола милмона Аустриских војника а међу њима и 30 000 Бавараца стоје п, отиву Србаје, Срби су имали само још толико времена да се благовремено повуку. У мно 1 ИМ српским пуковима број официрз од 75спао је на 8. * * ♦ Тако пештакски чивути говоре. Није нстина да су они ушли у Београд 16 & 17 Новембра и да је екселенција Франк 17 ушао у оеоград и одатле послао честитку, самс; го може бити истина', да је 17 Новембра г. В гнерпреду зимач отишао преко Саве или Дунава мгло до Зсмун 1 и јавво им, да је Српска војска евакуисала €еогрзд, јер је г. Вагнер 19 ујутру у 8 сати дошао аутомсбнлом од Топчвдерског Друма са аустриским лајтвантом. А ако не верују господа из »Политичког Наро;ног Листа* нека питају њи

РДБОШ После уласка '.устријске в ),ске у Београд; размилели се наш ; гамени по београдским улицама продзвајући и хва<лећи своју р .бу оеш речамз: — Изгефелик, тззе, вруће бундеве..

т Ђура Прокић пародни посданик, и резервни арт. наредник Ђура ПроииН, нзродни посланик из Сопотз, среза космајског, округа београдског, пао је јуначки, као резервни артилеријски наредник, у боју код Гроцке 29 новембра ов. г., гонећи кеоријатеља са земље Србинове Славз херој) Прокићу, који се није хтео к ристити посла« начким имунггетом, већ је свс јевољно оташао на бојко гоље и т?мо јуначки по:инуо. ШЦЕ — ,На Гучеву" У једној вар -ша у унутраш њости света је тглико, да су сваксг вече)а пуне кафзпе оних који се могу да нађу сган, Ма да су се растрчали по вароши и товели чатаве сате у тражеву стана, нису га могле кгћи, јер је све попуњено. Једно јут)0, баш кад дплази јутзрњи воз, из'шао с?.м у варош д» узмем новвне. Још из даљрне видео сам једну гомилу нзбеглипа, којв су пои.ли, олмјх с возз, у хајку на стгнове. Без ж нчртњч, питају сни пролаз вке и трговце да ли знају какву прззну собу, „ма каква билз.“ Јед?н -осподил у ш:-.}качи с кокардок која би требало да ;-начч дс је он војник, прилази со?ственику једне га л. нтериссе расње, поднгреднику који је дошао на осуство. и пита га где би мггао да н ђе удобаи стан. — На Гучеву, господвне.

1 »Ц! ЦИ 1 ! Милан Борјановић обућар, 58 год. оаавио жену и тро је деце. Петар Димитријевић, надннчар, стар 52 год Мих. Марковић, типогрзф Држзвне Штзмгарије стар 27 год. Илија Анџкћ, тр >ш. служ. 47 год. Никола Лазић, обућзр, 31 годину Ђорђе Жизковић, обућар, 49 година остазио жену и двоје деце. Бога Јованоз: ћ, 15 годнне књигов зачкч ученик. Лазар Влатковић, обућар, ?6 год. (Наставиће се)

јучв П"НО ва жи ; и 310 в врглио у Бе> оград. 31 виротињу бвогргдсну Суд оаштиие Бео)радске начз >и се момеитално у по,с<»у око примања дужноли, од привремених часника За дан-дна, одбор ће рељити где и кад ће се вршити исплала. Новац је такође донет те је интересу грађанства да се за то време претрпи, а дан исплате објавиће се. „Рјш Ца?" Ресторација и пивница „Руски Цар‘' отворена је и ако је ово отвар..ње скопчано незгодама. Г. Влајко Радовић постарао се за добро пиће, јело и услугу те ће публика као и пре бити увек добро услужена. понтоњерског оалу-Иатаљока Данас слави наш понтоњерски полу-батгљ'. н, који иначе У мираом добу логорује' у Ћупрчју. Рањан официр Иван Д. Живаљевић, пешадискч п.поручник, син Да нила Живаљевића, рањеи је у последњим бортама окб заузећа Београда, превет је у Нишу и лежи у Охружној Болници, собз број 22.

ФЕД,Т0Н

ш

V По об.ћању, у сутр шњем броју д носимо слн у прве жргвг аустриске „културе"; Михаи <0 Ра о ичић из Раче којч је обешен 21 новрмбра прсд Хотел Балканом. Јг дан наш п ^знаник сликао га је с ; ободном руком из о* нкх тав нских рупз на хотел „Изризу*, јер иначе је свзки други мохенат био в<сзан с« пасношћу ц ј његоч живот да и с н не буде I бешен на исто место

№№ ВШИ

Заступик влаошка и одговорни уредник ДобривоЈ МиладиновиК Мачв;нска зп

Пошо Наш колега Милош Арсен.: вић четчик посетио је јуче престоницу и одмах је огнша > на положај у своју *чету. Г. Арсен вућ је одобјаве мобилизације непрестано у

Налззимо се у рову. Збили смо се један до другога и уз пиггру дувана диванкмо о ратним доживљајима, и о нашима, које смо оставили вод кућа Непријатељски одреди према нама близу. Голим оком их видимо. Ми се одмарамо и чекамо наредбу за напад. Претходно пмзју неки оослови да се посвршавају. Зато се и чека. А кад се и то сврши отпочеће крвава и страшна борба уз музикутопова. пушака и митраљеза. Зато је командннт ггздао иајредбу: да нико не сме да пуца док се ке Дчт 8 Н 1 К за нап*д. Наредба строга. Комзндант још гори. И нико не сме да ју пре рши. Јер, ко то учини биће најстпожије к*жњен. Казна 25 баТинз. И нзравво да нико и не поуишља да што предузме на гвоју руку. Али из неприЈагељс ог рова непрестано искаче Један поднареднич Хрват, истрчава на стотг ну метара испред наших позицчја и изазива нас. Ми ћутимо, пушимо и тихо се разговарзм.о Неки се смеју и задиркују једдн другога. Док }е полнаредиик само изазквао ми смо ћутали и трпели. Ал.ч маљг после он се сасвлм избезобразио, па нас почео да ружи псујући нам оца и матер сргску. Кипте грлње као бујва ккша. — НаставиНе се —

Штампв Драг. 1регорвћа — Космајска бр.