Straža

Број 322 .

С Т Р А Ж А

Страна 3.

полигинарима говорио, да ће Румунија морати у најближој будућности предузети одлучан корак. Из тих изјава није било тешко уверити се, да у том случају '.румунска влада памерава прићн остваривању варсдног програма, т.ј. ослобођењу Трансилваније од робовања Аустро-Угарској. А ти политичари изјављују, да се та одлука може остварити једино у случају, ако Румунија буде обезбеђена од Бугарске. Због тога су— како јављају — почели у последње време живи преговори између Букурешта и Софије, у којима је Б/гарска одмах истакла питање о компевзацијама. №Ш ШП Краљ и Пргстолонаследник у Нишу Јуче је Њ. В. Краљ у пратњи Престолонаследника допутовао у Ниш.

(I!

РИМ, 28. дец г енерал Конрад фон Хецендорф, шеф аустроугарског генералштаба дао је интервјув • сараднику маџзрског листз Аз Ешга. — Главна посорнзца ратаих операпија Аустро угарске војске јесу у главном Галицијз и Пољска. Међутим 0перације противу Србије су сасвим споредне, ми нећемо још и за то да губимо времена она ће са свим постепено сама по себи доћи. . Тако говори г. Хонрад фон Хецендорф а кад су ушли у Београд, њихови су листови довели изјаве њихових војсковођа да је заузеће Београда једна од наЈЗначајнајих операција њихових трупа. То су потврдили и оним силним и помпезвим лумперацијама што су у Бечу и Берлину извођене у част »храбре* аустр ‘Угарске војске. Дакл 3 оњ да су операције против Србије биле врло значајне сад су онг споредне и саме ће по себи доћи. ^ко, ако само ви и даље мвслите тако, и лажете та, ваш лаковерни свет. Ми взм бзр у томе ништа нећемо позавидети.

нути сгановниии што пре снабду водом из Водозода. То јг много боље и корис чје него ли оно тужакање новинара. Прилог Цпвенон Крсту Г. Коста Васикпћ, учитељ,

ме:то четрдесето-дневног помена својој добро; жени Параскева, која погибе од не пријатељског зрна 1. децем. 1914 г. у школи кнежевачкој ср. врачарског, положио је за нашг храбре рањенике ди* нара 100.

Штампаоији Драг. Грегори^з лотребан ]к један етаоији уЧ0НИН, Пусти ми да ти играм и певам само немој да ми водиш. Најзад натераше Д ну да открије и један сандук који је био покривен чаршавом. Тек што је открила једну страну сандука, п »јуришемиш< ви из њега. Дона се од страха сруши на под а Аустријанци киднуше на врата псујући и моменат кад су дошли да траже бомбе. Дона видевши да су киднули изађе на праг и раздера се: "" — Да Бог да ту мари кор тепађин! Да Бог да врат да сломите.

Из Београдскв Олштине Пошто је општина београаска набавила Јдовољну количину дрва, то [Т-ти реон позива све становнике свога реона који примају новчану иомоћ, да дођу данас у овај реон где ће примити у упутнице на један метзр дрва. Према томе добиће дрва и ова лица која су самци без деце. Г, Стед у Беофзду Чувени енглески новинар г. Стед допутовао је јуче у Београд. Г. Стед је увек писао у „Тајмс“ у најлепше о нашем народу, и на тај начин упознао целу Велику Британију С 1 приликама у Србији и са нашим ( ародом предстаољајући својим читаоцима вредност српског народа. Г. Стед Је јуче разгледао Београд а данасће огпутовати у Ниш, где ће посетити г. Пашића, председника владе. Лажња Београдској Полодији Марија жена г. Радована Драгутиновића кафеџије из Сарајевске ул. 67, за време аустриске окупације у Београду, била је непрестано у друштв^ аусгријанаца с њима пила веселила се раздавала аустријанцима имаовину њеног мужа. Кад је зет г Драгутиновића, почео протество* вати противу распикућства, Она је ум.>лилз њ°зине каваљере аустријанце да се укло ни из Београда и ови су га затим одзели у ропство. К- ко је ова жена < зим својим поступком вршила издају према нашим суграђан^ма дснунцирзјући их, ми скрећемо пажњу на ову жену кпја се јог • спободно шетка по &еогргду у лруштву неког држаеног мајстора Тоше Цветковића. За ближа обавеште ња тре“)а се обратати њеном мужу г. Драгутиновићу Сарајевска у*>. 67, кафана »Мала Славина". Дск ]е она оргцјала са аустријангњма дотле је се њен муж као резер в. 1 И наредник, крнавиоуборби на Вировници Сзда се налази на боловању код куће ” 'орг оз>!ачгној улици.

ззто што сте ми то ви сугернрали. Зар ми ви мало пре пе рекосте како ме нико неће хтети да прими у канцеларији, зато што се у мојој породици одиграо један језовит случај, за који сам ја најмање крива. Па кад ме нико неће чак ни у радњу, где бих радила; ко би ме тек узео зи жену? Ко би причео девојку моје судбине олтару? Ко би смео да пркоси свету? Реци те ми! Нулић је био у забуни. Невенка га је тукла његовии рођеним речвма! — Госпођице не узи ајте гахо трагично. Ви треба да правите разлику између оада и брака. Бар ви сте маглида чујете за толике случајеве да је какав београдска господичић везао своју судбину за какву

нонзда и пушкарање.

Сбечакосш у $ту НИШ, 30. децембра. Њ. В. Краљ, који се од јуче бавч у Нишу, примиће данас у подне изванредне изасланике Њ. В. Цзра Николе, у нарочитој ауденцији, на којој ће се извршити предаја ордена у кругу Краљевске фамилаје. Затим ће бити у Двору интиман доручак, а у вече такође у Двору гала ручак, у почасг изасланству на који су позвани сем царевих изасланика, царско-Ј»уски посланик кнез Трубецкој са асобљем посланства, председник МиниСтарског Савега Министар иностраних дела Госгодин Никола Пашић, Сва г. г. Мини* стри, извакредни посланик и пуномоћни Министар г. Јован Јовановии и још неки државни в војни достојанственици, који се налазе у Нишу. Са фракцуског фрсша Париз 28. децембра 27. деиембра, зд Мора до Оаза, био је аргиљериски двобој. На Еву, у пределу Соасона, непријатељ није могао и поред многобројних напада, поново за зети шанчеве. које

Последње вести Са руско г фрокта ПЕТРОГРАД, 29. децембра. Службено. На левој обали Висле, ноћу између 27. и 28. Немци су бесуспешно покушали да нападају наш фронт на неколиким тачкама, али су свуда били одбијени. Нападајући у пределу села Сами, источно сд Скерневича, Немци доспевши до наших брана сд гвоздене жице, повикаше: не пуцајте! Ка:.о се оваква лукавств! дешавала и раније, наше трупе нису се дале преварити, већ отвориаши смртоносну паљбу, пређоше у против напад, одбацивши непријатеља и наневши му велике губитке. У Галицији продужује се ка*! Д ам У из полусвета или за какву даму из сутуЈ.ена. Такође није редак случај да син богатих родитеља узме своју служавку. Данас нема немогућности! Ја када сам вам рекао оно о раду у каквој канцеларији имао сам на уму ваше године и голожај у који би сте били доведени. Међутим, итмеђу канцелариЈе и брака има разлике. У канцеларију терала би вас нужда. а у 5рак љубав, а где је љубави ту се не може имати оних погледа, које човек има када узима некога да му ради за новац! — Ја све то знзм. Али ко ба мене г.осле свега овога улео. Једач мали при лер. Човек, који мн се клео да ме воли и дт ми је одан, напустио ме је и побегао је. Несрећа, која ме је снашла њега није ни најчање дирну-

је јуче изгу. ио. На крају дана понова је бомбардовао Со- ла - Е па, да ли, цод таквим

асон. У Шампањи, од Ренса до Аргоне, наша јс артиљерн ја врло живо гађалз немачке олкопе, оозиције које смо зз* узели, у Перту, и око селз, биле су организоване. Контга нзпад непријатељски, на западу од Перта, бао ;е одбијен.

Журске лажа

шштшштжжш.ткшт КОЛОНИЈАЛНА ТРГОВИНА 01ршв1ка-(таии8&а преко пута Народне Банке баће затворена од 23 овог до 4 јануара 1915 г.

Нз Упрзве Водовода Управа Водовода нам је пре кратког времена послала белешку кОјОм тражи да се грађанство одазива плаћањем за утрошену воду. Тојелепа ствар. И ираво је да плате они који могу. Ачн би молили нашу Општину да се мало по' ара за стаповниоггво Булб ера, Седам Кућа и окол •, јер ако се оетапи да ти стаиовници пију бунарску воI лу, могу лако да навуку ти!фус и друге болештине. Г. Управник препоручује 1 ј становништву да се не „жде ре* бунарска вода. А ми би мо лили Општину да она нарелч јовом господину, да се поме-

Пертоград, 29. дец. Службено. Повидом турских извештаја о тобожњим турским пг>бедама код Азербензнанз и о борби код Мијаадуаба, у којој је погинуо Велики Кнез Александар Михаиловић, руски ђенералштсб изовљује, ла Т/рци нису гмали никакве победе. Што се па* тиче борбе код Мијандуаба, ту је (ило само п>цкарања. Велики кнез Александар Мчхаиловић никако пак није ни долазио на кавкаско бојиште и налази се жив и зчрав,

Згробжешци

Петроград 29. децембра Јављају из Кијев^, да свакодневно кроз варош пролазе велике масе з»робљеника. Ст. овништво је пренеражено моралном и физичком погруженошћу њиховом Одевени у дроњке, они су промрзли и геуматични. 0 божићним нра* зницима стигло је овде 10.000 војника, 400 официра и неколико зиших официра — заробљеника. Ових лана очекују их у још већем броју. Заробљеници, Аустријанци. подпуно деморалисани, причају да сматрају да је битка изгу(љен* и да читава њихова оделења траже сва могућна средства, да се предаду.

околностима човек сме да помисли иа какву срећу! — Г аспођице, нису ни сви људи ;едиаки, има и између њих и добрих и рђавих. Тај господин који вам се клео а после побегао спада у други ред! — Нулић је већ био нер* возан,разлози Невенкини ба* ли су јаки и он је осећа п , да ако се буде још дуже са њо* ме препирао, да ће изгубити мегдан.

ђелешке

АРМЛН.

Први корак у порок

( 20 )

ГЛАВА III Историја се понавља — Па тако и сад учивите— Ту Ну.лић ућуга и че«аше

Госпођица која говори Немачкн и, пише Српски на Адлеровој писаћој машини, а по потреби може се примити и за контоарискињу жели ступиги при каквој каццеларији или при надлештву Писмене понуде слатн прско уредннштва под знаком (М. Б.) зов 2-2 Нестита Нзву Годшу Г. Милисав Ракоњац, рев. новина из Негогина, честита својим многобројним муштеријама и нријатељима нову 1915 год. НАЛЕНДАР ЗЕЛИКА СРБИЈА Готов је џепни календар Велака Србија за ратну 1915 годигу н биће сутра пуштен у продају. Цена 0 20 дин. Књижарп и препродавци треба што пре да изврше поручбиие и по одбитку 30 проц. попус’а пошљу иовац штампарији „Правде", Бранкова 16.

одговор од Невенке. „ Л — Ми се не разумемо, ва ’ ПрЛТПИЗТЗ НЗ „СгрЗЖјГ' то добро рекосте. Ја сам по- СТНЈв Ј6Д8Н ДЈШ ММЧНС мисао ил орак одбацила амо ј * "