Straža

Б*мј 33

С Т Р Ж А

3

I

и претурише све и свако ме* сто али вишта ие -'ђоше. „Дакле истана је, ваш Орат вмје овде, но кажите мл шта мислнте ви, што се мисте јавилш обоје као што гласи на редба?!“ запита Аустрмјанац. „Зашто да се јавммо, кад не глас« за нас, в^ћ само за мОЈне обмезнике?‘ ,,Па колико вам је голи:-ј :, “ ,,Седамиаесг, а мој бра. ]е неспособан а само ваши по даницп оц 16 па нанише мо рају се јаввти : ми смо до сада Српски." „Е ме знам шта ћуовда са вами“ К 80 предомишљао се Аустријанац, чудећи се и сам зашто је дошао свамо. Н*ј зад прч полазу рече: , Но мпак се ви к иаш бр~т сутрл јзвнте самв, сигурности ради и ако је т*чно што ве« лите нустиће вас, кајзадшто се плашите, нисмо ми људождери!? ‘ Оли одоше и оставкше мтађег брата. Браћа се после премншљаху ко км ли је те људе послао, а то ]е било сигурно, јер се карочито могло закључкти из првих рсчи: „В-С има двојнца' 1 , иваче по чему би они знали. Доцизје су и сазналч за сзоје денун цијанте. Јавили се нвсу сутра дан но се сзкрили и тако сакрккен« сачекали српску вој ску жалећи се на искрене квмшије кс је јс српска влгсгпотом и казнили.

Пзлвцксни указ Посдедњи број .Срнских Новина' доноси велвки указ о разиештају и постављењу полицијског чиаовништва. 1- Д-р МК61РЛ1ћ Из Гор. Милановца нач јављају да је таио прекјучв подлегао опасној болестм тнфусу, сонвтетски кгпетан Д р Ал Ммсмрлкћ. лекар. Шш „0ДЈ1Н" Г „Одјед“ вродЈжуј^редоамо азлазитн у поиедељак 2 фгбруара, св.;Ког дана пре подне, у Нашу.

Продаааће се у свима местима у Србмји, на број, 5 мара. У претпкатм слаће се само ом*ма који полаже унапред претплату за најмаже четврт годиме (4 дннара) унааред. Дувби з? Бевград Из Ниша иам јављају да је оданде испослата једна пзр тија дувана м цвггретли га Београд. „Гундуллћ 4 за раљевика Псвлаш. позориште ,,Гундулмћ“ које је сада у Крагу |евцу, прлрсдило је прошлог четвртка представу у корист нашвх рањеси<г. Мзст в'. Тичкдврској реци Р«дови ка оправљању моста на Топчндерској рсци, пркво* де се крају. За неколико дана мост ће бигн предат саобраћају. Мортштет Према статистич-.пм податцнма у Београду је у току прошлог месепа умирало просечно по 15 ауша диевно. Ка^цепат у крриот ршнкк1 Крајеи прве полоаине овог месеца, прнредзће у Нншу г-ђицз Мвца Н.. Јовановчћева, чд.ница Кола Беосрад. Милосрдних Сестарз, концерат са игранком. Чист приход на* мењсн јс кашпм рањеннцкмз. Хгргкшерне црмаце у нашој бароши Крагујеваи, 28. јзм. Взрош пдша, данае, у овоме ивузетком времену, збиља м за сгудир*ње је. За проу* чавање су к самоста*не иаше „иатриоге," и обвезнвци (који су то по имену, са иатакаре ним шајкачама) око снвјих кука, и трговци, и жене и девојке, просто, сво ово шареннло од света. Од садног пак саобраћаја, улмчка калдрма је толико искокана да више швје на ва вогкњу аутомобилкма. По тргсжииамд нсма никак вог вастоја н ако се миоги од трговама в«јкај/ како им

је тешко, што ме могу доћм, до нове |) 0 ое, — * ако су онч смм од реда, за време ових тешкмх дана, тако набилм смоје џепозе, да им неће бити имшта зазорно, а<0 и затворе своје р?дње, ма и за| пуну годкну дааа! Ово се на 1 рочкто тмче наших манифзк-' туриста, бакала, обућара, мешовстих радњч, књижара и других шуеКЈГдативних предузећа, којк с/ цечесвојим ар тиклмма и пронззодима подигли до бас«ос-:овно високе стопе. Жалити је, што држ.-.ва није у могућности да те тргсвце н нанатлије онтерети обртном норезом, која би тачно одговграла њиховој заради овога времена. * * * Интересантно је, да ка наш жсиски свет озбиљно утиче ово ратно стање. Ј*два, да можете видети празником меи!то нашег млађег женског схета по улицама; радним пак даннма на корзо-у ћете вадети махсм дзме, из напуштених вароши. Наших матркотз, чије су кесе и зз греме прошллх ратовз чврсто биле 'завезгае, ретко ћете нц улица видети; и гко се нашег Црвеиог К >• стз, и рањезика наших сећију чак и грађани гордог Адбиома. Њкхоаи су дшови готово и непрнступачни, а и ј ред рање»«х и боле..них нагоих јунака, ти људа пролззе као поред својих — парнм = чара. У омоме као да предњаче наиш 1'рци и цчнцарв, којима су ратови нашч ммвиоие донела. Па сад, кгд нм помгнете само: како су по војкм радњгма људи сд зеленаша, к г ко еу натраоте „само за иовац* и како ни најмање не осећа;у српскм, —- оки вам се у брк смеју, и одговаргју: к.жо ћс скоро гћк за Солун јер им јс овде тешко живетк м т. д. и т. д. А то ам потпуио всрујемо. Иааче, ти људи иемајускоро нмкаквих обавеза, према овој асмљч, а држача и слштима км је све дзла, млто је могла; чему је кајбољидоказ ф«кт, да су то све данас богати људи.

вваввеаасААДбжтгг. ајшиммииидидишдииид ш пк кама. Онх аојећи код врага предлаже брату за кој*м ће столом да седе. — Куда тм мкслиш д* је најбгље хгјдемо тамо — предложно јој је брат. Муњемитом брзаиом Ауст чјшка је пропкшла да је к* г отменије седети у .малом салону* јер тамо седм сгмо „отмен“ емет м о«и. одоше тамо. Ручалв с, и после ручка ра аиђош* се. Брат у сиоју ,,ком« панију“ — чету г ома кући. Једам наш београђании, којн јс гаранговао за њу да ости■е у Београду, обилазио је н прасмо^посету. Наспдоше бога ми, критични джнм но нас који смо се аатекл* ту. Аустријанц* ■очсше да купе мвше суграђане у росство. — Сад ми се дала крилака да се склонем да ме не би одвели у ропстио, рече мм тај б( ограђамкн. њем јсжад. — А где т ш слмш дж се

СћАСкаш? пктао с?м га згчуђено. — Код Аустријанке! — Бога ме, ти добро! рс* кох иу и растадоско се. Ја одох у кокошармкк а сн под ОЈсркље Аустрајанке. Нисмо се виђалн све док српска војска наје ушла по нова у Беогрзд. То је бало 2 децембра пре водие. Тада га спазмх на улици. Тога д .на заједно ручвли ■ ја га нрм ручку упитах како је прошао код Аустрнјамке. — Накако! отпоче ои. Ау* стрмски војници почеше да тргже у суседној кућм мушкарце ха вх воде у ропство. Аустријглка мн рече: „ако дођу овде ја ћу мзЈватн да В8С мздам, знате како је, ако прећутим а онм дозмаду да сте вв о#де, вешала ће да Р*де.“ — Алм молим вас лепо, на ја сам за вас гарантомао код и«ше нластм својом чашћу м

I 11111№»И«№-сттаГО»«ЕМСТЧ!У^ именом да можете остати у Београду х сзд ме в« из благодариости хоћете да пред.-ате Аустрмјанцмма. То није лепо од вас јадао се он. — Више ја волим себе него взс. Вмдевш* да овде нема спа* са аа њега он је умоли за дозколу да намест® мердевние уз акд, и кад бн окн наишли да може да » пребаци у друго дворишпч 'Једвајепристала ма овај скромзн пргдлог Даде Бог те не дођоше ту. јер су морали блгговрсмено да охладе чуства. И тако се грешни београђанин спа* сао мајвећег ача, После овога опет су се састајалн и она се прлвдала таме што је ома од велике породмце и ие сме дј се оглуши о патрмотмаам аустриска. Кад је видел: како српскм офицмри с«де заЈедно * а обмчдни војнмцнма н инју згједно оиа се чудшла твме. Јср оиа не

* * * Овде јвш п .*.:л маса Београђаиа, ноји и не мнсле скоро кући 1 војој. Има нештоиваљ;вана и шапчама, ачи у ма њем броју. Београђани су крагујевчанима досга криви због дана!мње скупоће. Нека нас наши престоиичаки извине, али је то месумњмв факт. Прост ра* злог. Научили људи ма беогогдске цене, па нису моглн од м>их т ошде да се одвлкну; те су тако иеке меким најпотребни;мм иамт.рницама кожчгадмо скочиле!

* * * Згвршетак, из кога ћс се видети, како је једаи каш суграђаннн — кслонмјалиста, отерао на робију, свога помоћиика радње, који му је у војнљчкој униформи, рента* бнлме артикле час кз Солуна у већој колнчини, под ** бро срачупатеи обманом, *.» та роба нде зз Врховну Ксманду,(!) од чега је зарадио лепу оару, — ихгћи пут.

ђатлш? ш „От|шу“ еташ јдав тм ишчив - -г^. .г тгт ~г -Д.Т в-.-тау-чДПГ-Т. V —

Са Запада §ез кзм(к : 5 ПАРИЗ, 30 јгнуара. —- Данашњи комннике од 3 сата: Од Мора до Соме било је артиљериске борбе, Јужио од Лзбаозела непријатељ јк бзцио у ваздух једну ману вј крајној тачки једнога оа наших ровова, V коке смо се едржалв. На фр шту од Соме до АргО" г непријатељ је бомбар* довао само Траси ле Мон и нас је арткљерија активнија а сектор 5ма Рен:а и Солсона. У Вгвру би?о је доста ја<е анонаде у пр.чхцу Рамбикура а *?ме X чзел. Мч смо бом бардовали железмике сганчцг у 'Гиок/оу и Армааллеру. У комижнкеу ед 30 ја»гуара у 11 вати нпћу јављају зт доста ј*кг б^рбг у Белгијн и Шампзња У Аргон« између Фонтен Мацам и рлдова ког. Мара Терез непријатељева активмост доказала се у е*'Стозиј 1 мила и бацању бомбм, иашга емо мн одгоаорилл. Пе:п-:ди|а нмје изашаа из својпх ровова. У Л^рену одбиа* с«о јецан иеиачмв напад ка Аракуру. У Вогезкна наши ловц« зхузехи коту 937 код Хмргмаисвлјлеокопфа. Јсдан бриљаигни подвиг наших трупа под великом кејавчцом снега стао нас је веома мач&х жотдва.

Последње вести

Цар ка смопра ПЕТР ГРАД, 31 јануара. Цар је посетмо Севгсто* пољ, где је хржчо смотру ратних лађа, које су ту укотвљене. Зржабхп бабш ПЕТРОГРАД, 30. јанугра. Држаани Савет царским укагом одложен (е до 1. новембра 1915. год: чајдаље, изузнмзјући »арочкте догзђаје. 1 е 1 кзсе а ррк ЛОНДОН. 29 ја«. — Г. Делкасе бмо је у Ломдоиу и ома је потЈрдила мотпун споразум сааезнмчких влада. Ру'■ка мимастар фимамсија г. Барк отишао је мз ЛЈкдома да»ас м отдутомао за Русију. Пре оаласка он се захвалио г. Лојду Жоржу ш о јг тако пажљиво третмрао зајсднкчке »нтересе об:ју ^емаља.

може да се 0 омкр.? с тим дз јс ово скроз демократска зсм ља и демократ ки наред.

ОНИЦЕ — Кошички сат Идуки Тсрззијама смазим једног трговца који тргује са сатосима. Прмђе му један вОјник и упита га пошто су му сатови. — Петнаест динара, одговорм трговац. После краће погодбе војиик мудадг13ди иара за мстн и оде. Тек што је измакао а*вл> вароши, сатму стаде еј ол с врати понЈоа у варош. Луга јућн по рарошн њђе и трговца — Што см тм мени дао овај сат којм не ради. — Па где тм је стао? — Ту однзх више ђерма. — А шта си ти? — Ја сам пешал! одговори ВЈЈШК.

— Е, извизи ћеш ке, тај сат је за коњаиике а не за пешаке, тресну н изгубк се са пијец?.

пошш! УмољаЕају се ратиици или ма :о буде шта сазнао где се налази еније Нвколшћ, родом из Сремс^их Карловаца, који је раљеп 15 новембра прошле године код Лазаревца, . а јави његону адр- у Влајку Радивићу рестауратеру „ћуски Цар ‘ — Београд где ће добати 100 динара награде, Гражнм мога синг Војмслгва тровића војиика 4 чоте 1 6дљока допунског 3 пука. Молн слаки онај ко би шго знао о • 1 *ему да ме известш на ову адресу: Перки Петровић Бранкова улица 24. Петар Маринковић коморџија из Липолиста среза Мачванског, округа подринско г коге је фзмилкја тражвла ич Честшна јавља, да сс налазк у својој батерији где је и раниј* бмо па положају око Београда жмв и здрав.