Straža

Број 54

БЕОГРАД ПОНЕДРЉАК 23 ФЕБРУАРА 1915

Година V

Стан Редакције п Админ.: Космајска ул. бр. 22. Огласд се дају у Админ. Цена утврђена. ц»плаћена се писма не примвј/. — Рукописи се не не враћају. Пдсма, рукописе, новац п остало што се односи еа лпст, слатп власништву листа.

СЛОБОДОУМНИ ОР ГАН ЈАВНОГ МИШЉЕЊ А ТЕЛЕФОН УРЕДНИШТВ.4 1092 ИДД53И СВ8КИ зЗЗН V 6 Ч Пре ПОДНу ,

Адреса за телеграме: „СТРАЖА“ - БЕОГРАД Претплат.. за Србију на пошти: на годину . ' . Дин. 12.„ шест месеци „ ‘5,„ трп месеца . „ 3. „ једаи месец . „ 1.Претплата ?.а киосисЈдансгв на пошти: на годину . . 30. „ шест месеци . " Н- 15* _ „ три м^сеца . „ 7.50

ТЕЛЕФОН ШТАМПАРИЈЕ 1092

Г рчка у очи рата Лшраошск« гоЗор Хрл>а Хохсшхшха. — Осш^бка Вснрглосг. - наш извештај - СОЛУН, 22. фебр. Инспицирајући трупе агинског гарнизона,грчки краљ Константин је одржао патриотски говор у коме је између осталога рекао, како идеали грчкога. народа још нису потпуно остварени. „Ми се налазимо — рекао је краљ — пред судбоносним догађајима и можда ћемо за који тренутак опет у крваву борбу из које смо до сада увек излазили славом увенчани". Говор краљев изазвао је силно одушевљење код војске и народа који су га френетички поздравили. Како је краљез говор учинио силан упечатак на дипломатске кругове, и како су посланици Немачке и Ауетрије учинио корак код Веницелоса, Веницелос је поднео скупштини оставку целог кабинета!

» ОЧИ РДТД

Ш АТИНА, 21. фебруара — Приликом двогодишњвце заузећа Јањиие, народ је поздравио клицањсм краља у г. Веницелоса. Престо ница је окиНекг заставама. Хгбсхем одсшупз АТИНВ, 21. феб. Г. Веницелос је изјавио у Скувштини: „Како краљ неодобр??ва вла* дину политику, кббинет Не одступити*'. Ихтербекција Јрчке сигурха Атина, 21. феб. Листови сматрају интерзенцвју Грчке као посшурну и износе неколико верзија шта Не Грчка принети.

Војни укази Господину Министру Војнои Госполинс Уреднпче! У Вашем цењеном листу „Стражи", од 20 ов. м. бр. 51, под горњим насловом, донели сте нотицу : да се у Врховној Команди ради на велихом војном указу, који Не сбухваткти унапређења официра к наредника, грешком до сзд изосгављене, кзо и оне официре, који су се истакли личном храброшћу. Добро ми је дошла оза Ваша нотица, на основу које мислим да помогнем правил ном ргду надлежпих: Поред авих што су греш ком изостављени, има офи цира и активвих и резервних, који су као потпсручиици провели у прошлим ратовима по 2 године, за тим као те лесно неспособни стзвљени ван службе, па сад, у овомсрату, понова враћени са истим чиновима у дејство и ратују. За то међу време, другови оаих, постали су капетани, док су ови још потпоручница!

Ја мисли«, да је излишно говорити о прзвди: да еви оки, који су провели 2 год. у рату као потаоручннци треба да буду произведени за поручнике признајући им ово време као заксном предвиће но, г за тим дати им чин следећа — као што се гово раше — без мотивацнје, или по заслуза на бојном пољу. Већ је крајње време. Но како ће се дати и ЧИ' нови и одликовања за личну храброст!? То може и треба ла буде, но хоће ли се имати тачвих и праведних података?? О томе требз тражити ис црпно,.т; не треба дозволити произвољност, већ по заслузи, да се допније не би от кривале грешке и сличне ствари. У Врховној Ко^анди из ранглисте види се, кад је ко добио чин, кад је онеспособљен, кад је враћен и т. д. те се према томе лско може учи вити исправке. Или тражити да се дотични јаве писмено или усмено на рапорт. Један •апостаиљанн офкцчр.

РДБОШ ? Два оријатеља кду Макензкјевом у"ицом и разговарају нешто о ценовначу жнвотних намирница. Како су многи трговцв кажњени због тога што се не рридржавају ценовника то ће једзн од ових двоје рећи: — Б. гати прчјат-љу, да пи важи ценовник за Тилетову меиажу у Катан^ ћсвој улици! — Е — то, треба да каже Средишви Одбор, јер је он за то надлежаа.

— Предавање по фраицуеквв

ПАРИЗ, 21. фебр. Листови доносе службено саопштење: Половином марта 1804 Срби су отпочели рат за своју независност ко!и је требао да траје читав век и да се заврши данашњим триумфалннм победама. Поводом