Straža

Сграна А

С Т г* А Ж А

Врој 61

јатељева је артиљерија била отвсрила јаку ватру, али је пешадија машла за боље, да останр у рововима на 500 корака од наших всјаика. 25 и 26 ов. м. Немци су вршили операције с највећом предострожношћу. На ист#ку од Плоцка близу села Чеканово експлодирала је велака количина муниције код једне батерије, ксју смо ми гађали.

Исшсчна Јалбццја

ПЕТРОГРАЛ, 27. фебруара. — У Источној Галицнја у селу Незвиска над Њепру, наши Козаца уништили су три цела ескадрона хусара, војници који су остали у животу а тако исто и официри заробљени су.

Џћ Хабказу

пада код Дзндверда. У области Нев-Шателд енгдескз војскг је одбила два против«-напада непријатељева, ваневши непријатељу знатне губитке. У Шампач.и смо у среду у в че ос тно напредовали у шуми зааадно од Перта.

У ђелгвјп

ПЕТРОГРАД, 28. фебруг ра. — Коминике генералштаба кавкаске војске од 27 ов. м. Наше су трупе напредова ле у пределу Литорала и одбациле су Турке југо-запзду. У друвм правцима није било никаквах берби.

Цар ка бајешту

ЛОНДОН, 27. фебруара. — Фракцуски коминвке јавља, да су две днвизије белгиске всјске нзпредовзле ка ргзвим тачкама у Бе« гији за 400 до 500 метара. Енглезв су у НевШсм.'лу одбили више вемачких против-напада и нанели су озбкљке губитке непријатељу. Немци гу имали 10 000 мртв^х. У једној блтки у Шампањ' у којој су Французв напредовали три килсметара на ф гту од 7 километара. Два пука пруске гарде готвво Јгпуно уништена. Немачке снаге ангаж( ване у тој г диј; зносиле су 139 пешачких батаљона, 31 ескадр^ н коњице и 8ч батерије.

У Женеви у Швајварскеј установљена је међународна иаформациона агенција за рат* не заробљенике и интернира* на лица. Адреса је ове агенције: А^епсе 1п1егпабопа1с <1е геп 5 е 15 петеп ^5 роиг 1ев рпзв»шегз бе §;иегге е! 1ез тбег»ез. Оепеуез. (бшбве). На осиову тач. 4 чл. 11 опште поштанске конвенције, кореспонденција заробљеника или интерниргн. лица г.редата псшти непосредно или преко кзве штајних бироа, ослобођека су алаћања поштанских такса.

ПЕТРОГРАД, 28. фебруара. — Данас у 10 часова пре подне Цар је отпутовао из Царског Села на фрокт актив не војске.

мтжшшштшш шмштшмтшшшж * 1п м в и Н а 1финији $ т п

ПУТ ЗА ЦАРИГРДЦ

т Ш т т . Ш НАБАВЉЕН НЕПОСРЕДНО ИЗ КС ЊАКА Цг

'Ш т *

Неколико комада

1 литар сгг-је 7 деца флаша

10.— дин. 8 .- „

Кљижара Козте В. Клића преко пута Новога Двора

& Ж т м џ ш ... -10 т Н"1 шттттттттшшш тштмшштштшш — У Бечу и Берлину изгубили сваку наду. Из Копенхагеиа ја»љзјуд*су бечку а берланску гат?мпуј28Е Пр2Л»: ?'у-:)2р!11|З в поТрГбне У "у Р лв? стал нГп^аље‘'Гјејако забринуле операцаЈе у Дарааиелика, те и једна п друга |дна куварица, које могу ступити одмах. Поред плате у болници] припремају јавно мишлење за оад Цариф -да. 1 имају бесплатан стан и храну, као и остала болничка послуга. При-' иавити се економату ћупријске окружне болнице у Ћуприју. В® бб|ЈШЈ !П — Мањ’ то да км иомогне БУКУРЕШТ, 1. марта. — У цариградским војнгм круговима завладалг је паника услед ужасзе сфанзивд савез кичке флоте. После саветсваља између Енвера н Сандерса решево је да се све турске тру :е са еврокске териториј.. повуку око Царигред. Према податшма цос Ј љенг;м > тур скрм званичиим круговима ско Царшрада до сада сконце трисано око 18 дивизија(?) пешадије са 15 дивизкјон темке артиљерије.

за кројаче, обућаре и домаћице. НАЈУСАВРШЕНИЈЕ ДО ^АНАС због напуштања продајем јевтино С. № ДаЗаревик КРАЉА МИЛАНА 120 — БЕОГРАД

72.3—3

Зхама ра 5 а Од 15. фебругга продаваћу све .орте семена од поврћа, и пвљских семеиа, а нарочито аршламе празо, и арпаџично семе. У исто време имаћу и арпаџика сејанца, за сађење. Продаваћу на већу и мању количину, — Сва горња семена продаваћу у Јагодини пошто ће сваком купду лакше доћн у Јагодину него у Бесград. ПОЗНАТА СЕМРНАРСКА РАДЊА

Ђиоз ТргјноблИ ИЗ ЕЕОГРАДА

9-10

ФРШУШ 0ФАНЗИ8Д

2« ВаПлба

ПАРИЗ, 27. фебруара. -- Једка енглеска еск.дрила бомбардовала је 26. фебруара у Б лгији Остснде и то са успехом. Ка сектору северно од Изера дпе дивизије бел гијске војске напредова/:е су ка цазсим тачкама, а наро зито у области Шарбака. На сектору Ипра одбили смо два на

У четвртак 5. ов. мес у 10 и по часова у Вознвеенској & »рк«и даваћу шестомесечнн парастос мом мнлом брату ЈШилошу б. Мзксишбићу члану фирме Стеван Коен и Комп. ^ погинулом на бранику Отаџбине септембра месеца на МачРковгм Камену. Београд, марта 1915 год. | ОЖАЛОШЋЕНл: |Брат Милан О. Максимозић, члан фирме Димитрије Перовић Л18 са осталом родбином 1—2

молн за поклоне: новаца. душекг гаћа, чар&па, сламарипа, иошуља, јоргана, јастука, поњзва, ћилимг, шаренипа, пешкира. марама, нззј а згн ла и посућ».

ШГ

канцелариски Iдобро очуван ! ко чл а на про | дају нека јави | уредништву.

п., опачЕК а. пипсл

КШШИШ РАДЊ& 01 рабо 1 >!ћ 1 и Ст-^кобићг ПРЕКО ПУТА НА Р ДНЕ БАНКЕ ОТВОРЕНА ЈЕ СВАКИ ДАН 5-5 '. !~а ЈакфТ-ГЈ

СПЕДИТЕРСКА И КОМИСИОНЕРСКА РАДЊА

2

СНОПЉЕ—ЂЕВЂЕЛИЈА Извештава евоје поштоване муштерије да шихова радња и даље вршк ЦАРИКСКЕ ПОСЛОВЕ како увозне тако и извозке прг. царинарницама СКОПЉАНСКОЈ и ЂЕВЂЕЛИЈСКОЈ и ако су шефови радње у рату. уВресг за г.едгграм: НАЛЧИЋ ВОЈИНОВИЋ, Сковље Јебђелвјг.

^ Штмлг Драг, Грегормћ« — Лосмафк* 6р. 22 Отоаврни уреднж Добрпвој Миладиновић, Зорнна ул. 1