Straža

Број 61

С Т Р А Ж А

Страе«* 3

бље и Теразије—Смедеревски Ђерам. Такође и осветлење ће бити пуштено осим над лештава и по приватним ста новвма тамо где се сопстве ници пријаае и предходно из мире своје раније цуговање. И трамваји и осветлење биће пуштеио у среду а дотле ће се оправљати и пре г ледати инсталацчја и мрежа. Ко је ово учинио да добајемо осветлење и трамваје сп)редна јв ствар, али је глгвно то, да ће му бесг; •'ђани подићи споменик. НротиБу шпакуланата и Упрв ' Мзнопела Социјалистичка посланицв поднећс интерпелацију на министра финансија о томе: што се цигао-папир, жигица и цигарете, не лиферује у довсљној количини за све вароши а гар >чито Беогр-д се оставља на милосг и нгмилосг појединих шгекуланзта из Управе Монопола. + Костз Костић Пре неколико дана преминуо је у Пирозу после крат ког боловгња г. Коста Костић професор беог. Резлке в један од наших најспремни јих наставн жа средњих школа. У раду марљиз и еиергичан а у друштву врло пажљив стекао је изврсне реиутације код евију, ко|и су га иоле позчавати. Нека му је вечан помен међу кама а ње« говој ожачошћеној породици изјављујемо наше најискренаје саучешће. Брашн9 за Беогргд Оаштина Београдска откупила је јуче већу количину б^ашна за Београд тако, да гриђанство увек има леба колико је најнотребније.

Данас је Управа гр. Београ да казнила неколико прода ваца због уцењивања публике при продаји својих артикзла и неколике кафеџија и млекаџија због нечистоће у сво јам р&дњама. Оаакве 1)е мере најзад натерати несавесне, да се покораваЈу наредбама над лежних.

Дрва зз сиротлњу Општина београдска и поред своје сиротиње, решвла је у својој последњој седници дч се набави још 1000 кубних г етара дрва, која ће бити р (зданабеоградској саротињи. Дан рвздавања, општина ће објавити. Болвичари 39 Млздеуовзц Општини младеновачквј потребне су 5 болаичарке и 3 болничара. Плата одбО—100 данара месечно. ЗаиитересО' вани иека се јаве секретаријзту општине београдске. Велпкз крађа у ЈагоЗаки — Телефонски извештај Јагодина, 1. март Нићчс је извршена велика покрађв ИлијиМитровићу овт. трговну из касе је украђено: 12.000 дин. V бшкнотаиа, 20 ком. л 1 алих бушених наполеона; 15—20 великих бушених наполеона, 1500 дин. у сребру; 300 дин. у крунама; 300 дин, у форинтама; 5—6 фунги стер лиига; 20 наполеона; један те пелук, на коме је бчло 100 дз 125 дуката; 3 низа старих 3 златних мамутлија; у два куверта 1200 дин. у баакнотама од по 10 дан.; у једној марам« 800 дин. такође у бшкнотамл од по 10 дннара. У 'едној кутији 600 дин.; у једном пзкегу 3000 дмнара у крунама; 1434 дин. у фчшецимз; 700 динара у никду. Сем то а украђено је неколико златних прстенова, брошева, грана, минђуша у вредн јсти 3000 дин. Изгледа да је било више лвлова. 3) њима је иаређева потерница, а у самој вароши живо се тргга. Ово је већ за месец данз, друга велчка крађа. Што будем о овомг дознао јавићу вам. Ннкша.

ШН9ВШПИ1 Пратшта т „етра«у“ стаЈ| јвдан дввав тт

побију вол#ве. Данас нам је шострадао Млзден Бабић нз села Јунковпа ср. лепенмчког «кр- краг., њега је једно пјгш чако зрно ударило у главу а друго у руку; предат јеуВчл>еву у б >лницу али сумњам да ће остати жив јер је рана на глави врло впасна. Путовање је усиљено так* да смо до у вечс ор?шли Ваљево и дошли чак до Ивер.а где смо заиоћили у једној ливади.

Нов шар Послрдњим указом, постављен је за кгнфактуалног војног лекара III класе др. Алек сандра Џи итиса.

За судију у врањском првостепеном суду, постављеи г, Драгомир Ј. Николић, судија ваљевског првсстепеког суда. Против ззрззе Министар Војни, наргдио је, Д1 се при преносу избеглица обрати нгјвећа пажња на де зинфекцију в-гона, како се не би заразили а заразу даље у напред преносили. Нз Улравг Манвпола Да би са стало на пут несавесним тргсвцима н шпекулантима, кој« тргују са монополксаним артиклимз, Управа Монопола је поставила већч број контролора који ће вршити контролу над свим трговцима. Ко се ухвати да врши злоупотребу, с њчме ће се поступата по закону. Кдање стон8 Министар Народне Привреде и Минисгар Војни забранили су клање теглеће стоке. Од сад ће се на беогрздској клжници вршити клање овзца и свиња. Транв1|ј1 N осветлење ДирекаиЈа трамвајског друштва у споразуму са београдском 0 ШШ 1 ИН 0 М, пустиће трзмваје на прузи Споменик Савмнац, Теразв|е—Ноао Гро

.Умирите се!* тешила га болничарка. .Живота, жи^ота ми дајте... Хеј! “ Преко суморног чела пада лв су тромо густв праменова црне косе. Очајни погледа дизали су се к' небу, иштући бар од њега утехе и помоћи „Мајко, моја добра мајко, помогни ми ти бар! Ја морам живети, морам, требам и хоћу жввети!*... Из даљине је до пиЈ)ало брујање малог звона са капеле.

— Како је гордо и охоло то биће Човек!,.. Полази стаЗОМ кроза живот, руши ■ о бара пред собом сае преирв* ке и ако понекад са доста муке и терета. Над њиме грми. Тресе се вавдух од претње и проклињања, а он се само овврне, прквсно и даље продужа свој трновити пут. Пред њим се јављају равнице; а и развалине не изостзју, којих

је нека претходна сила унаштити дала. И наилази бездан. Ту се мора; натраг се не може. И зар тај чудновати исполин, који је пребродио довде, мора потовути? „Мора мора!* И он се отима, трва се, ва пије и моли. Ал’ спаса му кемг. Са бонијом помоћу он скаче у бездан, предајућуду шу Правди и Истини. Да, он — тај гсрпи и охоли човек иада понижен пред већом си лом и загонетком, иред дубоким понором и животом.

Пламси бледе воштанице, као лиие мртвачко, над главом младога кадета иовијао се, као цветић гвњен лахором. Његово ^увенуло лице још је сневало о скором животу, и као да ]е узпемирени дух невиног младића очајним гласом викао: „Дајте ми живвта, мени једином треба!“ Диван зелени

венац, сиеж и умивеи росом почииао је крај мртве лешине једног туђинца.

рашка пошша Милутин П. Јовановић, из Неготина, редов (регрут) 3 чете, 2 бат. 13 пеш пука 1 позива, евакуисан је санитетским возом 13. јануара из ђуриначке болнице за неку болницу у унуграшњост, и до данас се ннје јавио, нити се зна шта је с њим. Моле се болнице, пријатељи, познаници, као и сваки онај, који би знао шта је с њим било и где ее сада налази да јави његовој матери Христини Јовановићки Неготин; Крајинска ул. бр. 32. Ако би ко шта знао о Милану Милошевићу, четнику код Војина Поповића, да јави Михајлу Игњатовићу, Космајска ул. 21, нашта ће му исти бити благодаран. Ко зна шта о Тихомиру Дачићу, аојиику 1 прекобројног пука 2 чета, 3 батаљон, комбииоване дивизије, нека јави уредништву овог листа.

91 пук — Нећемо против наше браће БУКУРЕШТ, 28. фебруара. Из Беча Ј'ављају да је дошло до мање побуне у 91 пешачком пуку у коме служе сами Чеси, а који се нзлази у Прагу. Међутим, путници који су допутовели говоре како побуна није тако безначајне природе и да је узела тако широке размере, да су сеувојним круговама озбиљчо забринули. Сче досадашње мере да се онемогуће побуне показале су се немоћне да угуше патриотизам и словенске осећаје Ч;ха. који неће иикако да иду у борбу против своје словенске браће.

ЛосшабАше мпха СОЛУН, 28. фебруара Сзи покушаји Германа и Турака да у Дарданелима поставе мкн», које би ометале савезничку акцију, остали су без успеха, благодарећи јакој артиљериској вири са савезничких бродова. 09брш ЦарпгрзЗа 60.000 луба СОЛУН, 28. фебруар 0 Према једноЈ вести из Цариграда број турских војнрка који нма да бране Цариград износи 60.000 људи. РУСКА ОФАНЗИВА

Руси наступају •— Наш извештај НИШ, 1. марта Овамо су стигле весги да су руске трупе које оперишу према Немцима прешле у снажну офачзиву, и да успешно потискују Немце, која се повлаче у највећем нереду. Јовановић Џрк око уГбгусшова ПЕТРОГРАД, 27 фебр. 11 и по часова ноћу. (Званично). — У пределу Сувалкм непријатељ поред тога што држи само Августс во, предузео је офанзаву против Сејни а. У околини ове вароши дошло је до бзрбе на десној обали Нарева, била је јака артаљериска борба између реке ОмуЛева и Оржица. У правцу Пшасмиша наше су трупе задржале непријатељеву офанзиву. Ј(а §исли ПЕТРОГРАД, 27 фебр. — На левој обали Висле нема накаквих промена. У Харпашпма ПЕТРОГРАД, 27 фебр. — У Карпатима на фронту између Горлица и ЛБупкова ми смо предузела једнусерају снажних против-напада. На југу од Горлица непријатељеве јединаце, које су прешле реку Лекову и покушале да се учврсте на деснзј обали, биле су уништене на бајонет. Три аустриске кете, које су пошле напред целе су се иредале нашим трупама. Ми смо имали још већи успех после нашег бочног нааада у пределу, где су Аустријанци предузели њихову главну офанзиву. Заузели смо села: Љупков, Смол« ник и околне висове. Запленали смо две хаубице великога калибра, два пољска топа, седам митраљеза, неколика за* војишга с лекарима, зарибили смо укупно 4000 људи и 70 официра. У пределу Козијуфке непријатељ је покушао н?колико огорчених али без успешних нгпада, које су напе труие храбро одбиле наневши непријатељу свуда огромне губитке. ђомбардобаме Особјеца ПСТРОГРАД. 27. фебруара. — Бомбардовање Осогјеца постало је мадо слаб^је, Немци штеде своју артиљериску муницију. Јуае су бомбардовали варвш само из*'еђу 5 и 7 часова по подне. Немачка офанзнва против наиих по* ложаја код Пшасниша би га је доста тромо вођена, Непри-