Straža

Стгар? 2

Г *» Р А Ж А

Боој 81

вотне намирнице*, А те животне намирнице су шећер, који више личи на нафталин, зејтин, кафа и пиринач; затим још нешто што се зове — пасуљ. Гомила потискује све силније. Једна жена коју гомила носи и креће лево и десно, напред до врата и опет је врати чак на сре-

дину улице, одједном закука:

— Куку мени, лушмани; трећи дан како сам се поболела од пегавог тифуса, болна сам дошла да узмем шећера, а ви хоћете да ме просто удавите. Од једном се око ње направи чистина „због тифуса", и она сербез уђе у продавницу. А здравија је била од свих у продавници и пред продавницом.

У добро обавешт:нам круговима уверавају да је вдада решвла да поводом иацадента изјави своје жаљење. Хрзљ у Софијп НИИЈ, 23. марта. — Одмах по одржаној министарској седн- ци др. Радосчавов је телефоном известио крзљз, који се злазио у Фгрдинандову, и умолио га да одмах дођг у О Одмах по краљевом доласку одржана је и у двору п_;ј краљезим председнишгвом седниц . Овој седници присуствовали су и шсфови опозчцзоиих стрзнака. Седнзца је била весма дугг и предмет решавања држи се у највећој тајносги.

једхоКремеип ншад

ЗлгКа одступп

НИШ, 22. марга Свој препад на нашу тераторију Бугари су извршили једновремено вападом у велвким масама на станицу Струмичку и Валандов Из њаховог нападног плзна внди се, да им је циљ био да разрушг железничке објекте.

НИШ, 23 марта — У доброобгвешгеним круговима се говори, да ће данашња влада да одгтупи, а да ће језаменути ксалицисни кабинет из парлаиентаоних странака. Као шеф владе најозбиљнији је кандидат Мшинов, шеф дгмокрзта.

фронш НИШ, 22, марта Свој фронт према струмичкој станицч развили су од км. 106, где су извршили покољ над нашом посадом. Одатле су посели све важнзје квсове. Телеграфску и телефонску везу пресекли су. Нзјвећи напад био је на сгрумичку посаду, према којој су нападачи били у огромној надмоћносш. Посада потпомогнута ватром од наше посаде из Ми' ровч’, која је заузела положај према мосту на км. 103 и двема четзма из Демир Капијг, успела је да одбије нападе у псдче, Нападачи су, приликсм повлачења из села, кроз која су прошли, повели све становнике и потерали Сву стоку. Из Бугар:ке прешли су најкраћим пугем којим се до струкичке сганице стиже до 2 и по часа. Приликом прелаза, запалили су наше две карауле. Наше мање војне посаде по селима давале су отпора. Оне су махом побијсне. Џ'& ззједкичкем послу НИШ 22. марта — У нападу учествовали су Еугари, - 2урчи и Аустријзнци. Нађена документа код ових последњих шаљем првом поштом. У нашим рукама налазе сезаробљгнпци. ^шн су ддли сбоју — реч НИШ, 22. марта. — Нл један железнички објект није повређен, што је заслуга ретког пожртаозања наших војника и официра, кој.ч су, и ако у много мањеи броју ипак нагнале противнвка у бегстао. Дршбе НИШ, 22 марта. Жртава са обе стране има у знатном броју. Њихов број јавићу кзда буде пописан. Од офицара нико није псгинуо, али има 5 рањених. Хорак Сила НИШ. 23 марта. — Одмзх по првој вести о бугарсксм упаду и ЗЕерствнма на нашој територији, иаш посланик у Софији посетио је посланике ос^алих Сила из Споразука и са њима је дуго конфгрисао. После овг конференције наш посланик је посетио др. Радослгвова и у име српске владе уложио протест против повреде наше границе и тражио најенергичније да се поведе строга истрагг а да се нападачи, најстрожије казне. Одмах после доласка нашег посланнка, др. Радославова је посетио руски погланик г. Савински и у име Сила из Споразума такође уложио најенергичнији прстест, изјављујући да ће Силе сваки пјновни напад против Србије тумачити као непријатељски корак против Сила из Споразума. У Штт НИШ, 23 марта. — Командант флоте око Дедеагача добио је наредбу да буде у пуној приправности..

Црноморска флота НИШ, 23 марта. — Према вестима из Софије у овдашњим званичним круговима изазвала је огромну сензацију вест, да се је руска црноморска флота појавила пред бугарским пристаништима на Црном Мзру. Савега у Софпји

НИШ, 23. марта. — Одмах др. Радославов је сазвао мш

по одласку г. Савинског, рску седницу.

151ШМ — Шта чека Ита <»ју Париз, 18. марта „Њујорк Сун“ јавља, да ће Италија ступити у рат тек крајем априла, она је оцложила счоју интервенцију дотле када се очекује пад Цариградз.

— Сјајгн подвиг руске флоте —

офанзивних борба у Карпатима наше трупе наилазе на топозе захопане у снсгу, које Аустријанци остављају у своме наглом повлачењу, као и на огромну количину метака које непцзјатељ није могао по* нети са позиција на којчма се налазио. У току бзраба у Кзрпатима на дан 18 марта запленили смо застзву 31 хонведског пука.

ПЕТРОГРАД, 21 мартг. Према накнадним обазештењима наше су лађе, завоеме бомбардовања сплљзшњих утврђгња у Босфору 15 марта, улазиле у саму минирзну зону и долазали на домет об?лских форова. За време борбе пред нашим убојним лађама ишли су пароброди и торпкљери рзди чишћења мичз, али их кису налазали. Са турских утврђења није се одговарало на ватру са наше флоте.

Вр | Крши — Аустријанцм посведнеано страдзју ПЕТРОГРАД, 21 иарта. Главаи генералштаб саопштава: Наша офанзива у Кариатима развија се са истим успехом. У тону 19 марта наставили сио да напргдујемо са нар^читим успехом на сектору Воља Михова, у правцу Ужока. И поред упораог а устриског стпора, и поред о билног улотребљавања с њихове стране експлозизних зрна и упорних против напада наше трупе гоне непријатеља задо' биЈајући заробљеника, митраљеза, муниције коју осгављзју Аустријанци и коморскил ко ла. У току 19 мгрта зароби ли смо у Карпатимз до 100 официра и лреко 7000 војни ка и запденили неколико десетвна митраљезз. На осталим секторчма цглокупног фронта није било никаквих битних променз. У последње време вусгра« ске трупе су веома измешане. Тако на једном мало важном сектору њихозог фронта који је био дуг евега пет врста, задобили смо пре неки дан у току јед^е борбе, заробље* ника који су из четрнајест разних пукова, из сасвим раз* них дивииија. У то.су иаших

— Одпука Бугарске впаде Париз, 19. марта „Пти Паризијен* јављз, да ће бугарска нотифицчрати своју одлуку у корист Тројчог Споразума после Ускрса. Овај лист подсећа да је Не»ачка нстовремег-о понудила Итији Тријент, Румунији ау тономијутрааситванских округа, ћ>угарљој Тракију, али да се ни Игалија, ни Румунија, ни Бугаргка нлсу ухватили на мамак, јер су поклони, који су им нуђ е нл, алчсторне прароде и слабз вредности. Бугарска, вели тај лист, тежи да освоји Тракију алч очекује такгђз сд Румуније, бије и Грчке кслравку границе, коју јој оне могу прдзнати. 1ј»| 1ЈШК — Краљ војсци. — Честитка Вржовиог Конанданта. Њзгово Величанство Краљ упутио је начелнику штаба следећу чгстзгку: „Христос Взскресе! В 1 ма,. офишрама, војницима, чиаовнзцима, обвеззицчма ччновничког реда, подофацирима, капларвма и оедовима Наше славала увенчанг војске чесгитам праз:чи.ч Хоисговог Васкргсења са жељом, тврдим уверењем и надом уБогаГда ће о:ведочгни мудар аодлучан рад старешина и познато недостижимо пзжртвовање војника у борби противу угњетача права човечанских допринети, да ускоро сви заједно прослављамо васкрс и уједињење васколиког Српства. Живела Наш^јуначка војска! Петар с. р. Врховиа Команданг Њггово Височансгво Престолонаследник упутио је војсци сле* дећу наредбу:

ј^Наредба ОБр. 12507 Врховног Комааданта за целокупну војску за 22 март 1915 г. у Крагујевцу. Храстос Васкресе војници! У осввтку васкрса Велике Србије, Ја вгс на данашњи дан поздрављзм са: Хоистјс Васкрес! и жељом, да са усаехом и с ..авом ззвр” имо велико започето дело е, оствзрењу Србинових кдеала. Јунаци! Сећ?јући се данас страд^ња Богочовека за спас човечанства, сећајући се великих жр* тава Српства и Словенства. будимо истрајни у раду до краја, будимо достојни потом* ци славнвх предака и дачних другова па/шх за свету ствар, за сјај и Ееличину Отаџ5изе. Нгка успомена на све то, на данашњи дан, изазове у срцима свију Срба осећаје дивљења и пошговања према њи- ховим делима а дзде нам п )дстрека и снзге, да победимо непријатеља часта, непријатељз слободе и непријатеља имена српског. Ово нека дгнас улије Српском Народу снаге и моћа, да патње и невоље овог страшдог и наметнутог рата мушки и јуначки подноск. Јунаци, с чврстом вером у све ово, ја данас кличем: Да живи српски нзрод И његоЕа храбра војска! Александзр с. р.

Ш Пзегтолонаследмиков повратак Њ. В. Престолонзстедник Алгксандар, који је Ускршње празнаке провео код Њ В. Краља, у Врањ. Бзњи, вра* тиће се сугра у Крагујевац. Ппавш Престолонаследнак Алексавдар оаростко је смртну казау Драгомирт Катачићу, каплару I ескадрона шумадиске дивизије коњчч. пука I. позива; и Жизоти Павтићу, редову 2 чете 4. бат. 4 прекобројног пука, стнм да се смртна вазна з^мени двадесетогодкшњом робијом. №*сш Просвете у Бвогрзду Мианстар Пргсвете г. Љуба Давидовић, за Ускршње празнике допутовао је у Беогрзд Г. Дзвидовић, баваће се овде још два дана, а затим ће се вратити у Ниш. Умвган прздпог Г. Мзнистар уаутрвш. дела предложао је Г. Министру војнзм и Врховчој Команди д. се сзи председници и деловође опшгина докле је непри,атељ бао ззузео, ослободе војне дужаости, сем оних који имају офацирсхи чин. Озај предлог је зз похвзлу, јер озам путем чани се велик ј добро држзви и нарзду који је од непријагеља по* страдао.

д-р Рајав У току јучерањег дана, стање здравља д-р Рлјана, шгфа амерачке мисије било је повољно. Температура идисање је нормално.