Straža

Број 97

С Т Р А Ж А

Власнак Драг. Грегорић, КосмаЈаса 22.

‘Штампарија Драг." Грагорића — Космајск* 22.

Одговорни~ур*дник Добривој Миладиновић Зорина ул. 21'

бији, у лекарина, болнича рииа и у материјалу. Амерички „Српски Народни Одбор* послзо је нашем Црвеисм Крсту 25 великих болничких шатора.

— Прмд окупацчј«! Митепана. .

оотраа

СОЛУН, 8 априла. Према вестима из атинских политичких кругова сваког часа се очекује глас, да су Савезници из стратегиских разлога окупирали острво Мителене. Пре не колико дана једгн Саве.чначки контраторпиљер приспео је у Мителену и командвнт брода је после конферисања са енглеским конзулом извршио снкмзња свих важних стратегијских тачака на острву. Ово се сматра као увод за окуЦ»ЈУ- № №№ — Ноаадовољотао поотаа напада иа орпсиу тораторвју СОФИЈА, 7 апр. У свима политачким гартијама избило је велико незадовољство против посту* пака ревилуционарног македон:ког комитета, који претендује да ће у садашњој кризи наметнути свој начин рада бугарској взади и да ће, како се вели у по литичким круговима, ком промитовати земљу својим иеразмишљеним наГрчкуи Србију.

— Копано мвноои цапонупиа думмана овропоиог ратног фроита. Париски ,Матен“ доноси ове ззиимљиве податке о дужини борбеног фронта Тако према овим подат пима француска се војска бори на фронту дугачком 870 киломстара, енглески фронт износи 50 киломе тара, белгијски 28, руски 1370 и српско црногорски 350 километзрз. Према томе целокупна дужина европ ског борбеног фронта из носи 2668 километара. Из Грчке — Заавђатао, иаопадмак ВвСолун, 8 апр, Око сто посланвка из групе Венизелосове састали су се јуче у Атиаи код Трупакиса, подпредседн. стран-

ке. Остали који нису били присутни извивили су свој нсдолазак и изјавили своју солидарност са решењем које се буде донело. После дуге дискусије за шефа је изабраи г. Завиђатис. Нз овој седници примљен је једногласно проглас који ће се упутити нарсду приликом избора, Завиђатис је нзјзвио да ће странка и даље ићи оним путем којим ју је водио Венизелос и да ће се борити против д:нашње владе.

- Ј«

■д* —

Како се нама ратницима признају наше заслуге нека само послужи овај пример. Наредбом Врховне Коман де позвати су сви пешади ски подофицири—железничари, ла се јане својим при падгјућпм командама што смо по саопштењу одмгх и учанили и шт в је било поспе тога. Железничка Дирекција дг* је свима нама само по једну половину наше нрипадајуће плате, Дакле поједи ји указна чиновници — официри па и геуказни, којих има доста и у позадини а у вој сци при' ају плате, онде где им је већа, дотле нама који смо у првом борбеном реду дају по Једну половину од наше иначе мале плате. Зар је то поавда? Зар се тако награђују наше заслуге и наш труд?

Ј<9ан редгк пример — Љ|вм лраааа отацбмни. Свима нама Је познато како се је у овоме рату храброшћу одликовала И барска чета Ламског Оцреда, којом је командовао ваљани и храбри г. Жааан Стефановић, псш. кзп. II. кл. који је за храброст у бугарском рату одликован златном медзљом. Поред личне храбрости г. Стефановић, је учинио како смо извештени од надлежних, још једку теменитост. Изко је г. Стефановић сиромах човек он се је у корист државне ратне касе за време док траје рат одрекао примањч своје плате и исту уступао ратној каси. Овако племенито пожрт вовање г. Стефановвћа за сваку је похвалу. Нека Је хвала г. Стефановићу! Поллциекк уш Данзшње, Српске Новине" доносе омањи указ о ргз мештају окружних и сресквх начелника. Свднкца проеввтног еаввта Крајем овог месеца одржаће се у Нишу седница прссветног савета На сед нши ће се решавати о изменама и допунама узаконском предлогу о средњошколској настави. Полицијекв ввбтн Г. Љубомир Трандафаловић, правозастЈ пник из Беогрзда; која је последњим указом постављен за писара начелства округа брегал ничког; преписом министра полиције добио је двомесечно^осуство, но с тим да ради у Упрааи Вар лпа Београда. Фрзнцуени лекгрк Јуче су стигла у Београд четири француска лекара. Интернћрани и зарогљени Јучерањи број ..Српских Новнна 14 доносе у додатку списак наших интернираних а заробљених грађана.

Г. Министар Унутрашњих Дела, наљдио је свима полвциским властима, да ове преко својих помоћних органа изврше дезинфек цију свију затвора. Егглеснн лекарк Кроз неколико дана, доћи ће у Беогрзд још 30 ен глеских лекара. Они ће бити распорећени на рад по београдским болницами а у београдском округу. Саектиенв иатсријад Јуче је стигла у Београду већа количина свнитетског материјала. Материјал је намењен еиглеској мисији. Интернрни гргђавк У Прахову сустигли не колико наших грађана, који су била ингернирана у Аустро Угарској. Оми се неће пуштати у унутрашњост све дотле, док не издрже ттодневни ка рантан. Морталнтет Према податцима сгата стичког оделења општине београдске, број умрлих у Београду, рапидно опада, према броју умрлих у прошлом месецу.

Чнстоћз по бомјицама Санитетско оделењеМи вистарства Војног, образоваће санитетске комисвје, којима ће бити у дужност, да надгледају рад и чисто ћу по болвицама. ' У комисији ће бити н; ши и страни лекара. Жхвко СврвЈввчхЋ У Краљеву је умро 4 ов. месеца Живко Сарајевчић там. трговац, поред свога имања које износи у суми око 100 хиљада динара умро је у највсћој беди и вапају своје драге дечице. Проклета маћеха, разданала је готов новац и али и врани само за њега и његову депу, једине наслед нике тог имања, није нчкад кмала помоћи. Пок. Живко био је при*;ерзн грађанин в добар друг. Нека му Бог души прости, а маћеху да Бог да колера а чумз да умори! Пелцовш у Беогрзду Пошто је завршено са припремама, пелцовање грађанства у Београду огпочеће кроз два дана. Карте „Црввиог Крста“ Ради тачније и сигурније кореспонденцвје између породица внгернвраних и заробл.ених наших гррђана, Српски Црвеви Крст штампао је већу количину дописаих карата са друштве ндм жигом. Карте ће се бесплатно раздаеати свмма породи цама. Снопмкеко позоркште Ч танови Народног ПозОришта у Скопљу, који су ратници жале се да већ три месеца не добијају плату. Ако је ово тачно; онда би

вмали да приметимо, да и првватна предузећа испла ћују своје особље које се налази на војној дужностн, па зашто тек не би држава давала плату овим ратнаци ма који се по дужности на лазе тамо. Скрећемо пажњу нгдлеж нима дз се и ови људа сматрају као чланови Народног Позоришта и да им се по могућству изда плата. 110111 Породица поч. Данила С. Илића зпотекзра из Крагујевиа даваће му четрдесето дневни помен у уторак 14 ов. месеца у крагујевачкој новој цркви у 11 часова пре подне.

Тутор цркве Ружице, који ј? руковао црквеним угва рима, позива се да изволи ! што пре доћ« у Оаштину Београдску где ће му се у ; административном одељењу I изчршити саопштење једног 'важног акта.

ј>абош — Апотвкар за мустру. Пре нсколико дана иролазим преко Тркалишта и моју пажњу привуче један лист „беле харгије“ залепљен на апотекарски излог. И знате ли шта је писало? Господин апотекар препоручује своју есенцију за прављење ракије и вина. Међутим, кад сам доцније ушао у апотеку и затражио један лек, г. апотекар је изјавио да нема и како је у опште немогуће набавити са стране. Овога ревносног апотекара, који набавља есенције за фабрикацију алкохолних пића, а не може да набави најнужније лекове, препоручујемо га одбору за сузбијање заразе, да га овај предложи г. министру за одликоваше. РепорШер.

ним прстив нападом ми смо натерзли непрвјатеља да евакуише праступнице нгших поз ција. Заробнли смо један аустриски батаљон, која се предао. Приликом заузимања виса југо источно од села Полева, 3. ов. м. заробили смо 1155 војника, 20 официра и 6 митраљеза. 4. ов. м. одбили смо два нова напвда у правцу Стрвја. На осталим деловима фоонта нем? никакве взмене.

Ј1еда Церићева - РОМАН ИЗ БЕОГРАДСКОГ М<ИВОТА -

<«)

Из веселог Беча — Страшно економско стање Глад је у Бечу тако велвка дз је цар дозволвода се побије трећина животзња из чувене менажерије у Шенбруну. Поубијали су све лавове, тигрове, пангере и водене животиње.

— Брак је једна дивна С1вар, тако се бар о њему говори. И ја сам готова да то и подпишем. Али у исто време брах је онај драгоцени камен, што је скривен у ковчежићу, којн затвара десет брава. Бр:к је леаа ствар, дивна; он је стаза посута дивним цвећем, ели по њојзи не мож; да ид( сваки, иш бар Н( је за сва кога. Брак је га многе у точиште среће, међутим, за њих многе је итгмницагде нема ни светлости ни ваз ду 1 а ни слободе. Павле, ја познајем себе добро! Ја о сећам да нисам зз овај обичан, свакидашњи живот. Мене мами ларма, врева, ј! осећам тек онда да живим када сам на улици, када сам у каквој гунгули, метежу! Када се возим са ма мом ја умирем о р, дос^де. Њета кола иду и сувише полако, док у аутомобилу који на сат пр г лази 80 км ја тгк тада осећам да жи вим тск ми тада почиње да топлије струји крв. Ја сам као какво дете са улице! п Лела сзњалаччи ззтвора очи Била јеврзголастолспа — Дч, да, ја сам право у лачно дете. За мене је свет и живот — улица!

који је убачена птичвца Она има свачега, добија храну, воду, мету јој чак и лествице да може да скакуће, али све је то мало. Она нема оно што јој тре ба, заачимжуди. Неиа сло* боде. Тако је исто и са женом. Удају је, сдузму јој сву слободу, а у накнаду за то, дајујојсваку расксш, окруже је сјзјном међутим, дозвсљазају јој Д 1 кроз про* зорско окн) поематра жи • вот. И зар онда није боље неудатв се, но удајом унесрећити се!! Па како се узме, то је велико питање? — одговори Павле Пергћ — О, ти ме не можеш у ово разуверити! Јз сам о томе већ створила свој суд и он је чврст и неаомичгн као каква стена Да, да драдраги г. Перићу млади, ви људи з^тв^рзте жене недате им да излазе међ Свет; а због чега све то? Због тога што сте љуб)морни и што у својој блазинарости вмате рђаво мишљење о женама и веверујете им. Шг) гго својој урођеној поквареноста судите, да су :ве женске покварене. Ме ђутим цо кога је кривица,

— Хвала лепо! И ја ти иако се нађе понека жен

РУСКА ОФАКЗИВА

Са мора

ПЕТРОГРАД, 7. априла. — У правцу морске обале и даље граје ар-иљериска и пушчава борба. Не јавља се ни за канве промене на осталим фронтовима. ^усшро-руски фрохп ПЕТРОГРАД, 6. аарила. — Ноћу у очи 5 априла, непријатељ је са великим губитцима напао наше трупе, које заузимају висове источко од Телепоча. Јед-

у име целе наше породице најсрдачније захваљЈЈ м на томе! — промрмља Павле Перић, — И како с-м ја увгре на, да у браку, у који наг тако рећи гз'рају каши рт дитељи, неиа среће, или бар нема оке среће о којој С л мо млада душа једне невине и наивн: душе масли, ја хоћу да жевим. А како је страшно у браку. М ни брак изгледа као "кавез у није изразе!

с*а ш о не иде правом ста зом живота? Да вас, ви ваше обожавате и радије се забављате са оним женама које иду странпут*.цамз. Браколомница је идезл ваших снова. УКђутим, жена пошт на, али која хоће да живи слободнвм животом, жена слобсда«, мало вагреније крви за вас је не поштена и ви је гсуђујете и добацујете јој најскарад«

Јављамо нашим познаницима и пријатељима, да [ћемо нашој ранопреминулој деци, нашем првенцу

и нашој мезимици

■|« Мики

■§■ Дакици [давати четрдесето-дневни помен у суботу 11 ов. месеца I на Новом Гробљу у 11 час. пре подне. ДУБОКО ОЖАЛОШЋННИ: јБаба Милева, деда Бора, отац Воја, мајка Христина, ујак [112 Никола, ујна Ана и остала родбина. 2—3

I 'АЈНОВИЈЕ!

НАЈНОВИЈЕ!

А. ДИМА НАПОЛЕОН ОД РОЂЕЊА ДО СМРТИ ГНевели са француског А. МАКСЛМОВИЋ и В. КАЋАНСКИ

СА предговором г. П. М. ПЕТРОВИЋА :ИЛУС, ТРОВАН 0:

САДРЖАЈ: 1. НАПОЛЕОН БОНАПАРТА Ј. ЂЕНЕРАЛ БОНАПАРТА 3. БОНЛПАРТА ПРВИ КОНЗУЛ 4. НАИОЛЕОН ЦАР 5. НА ОСТРВУ ЕЛВИ 6. СТО ДАНА 7. НАПОЛЕОН НА СВ. ЈЕЛЕНИ. (240 стрзна)

Порурвиие сс врше по прнјсму иовц« нли но доплвту

Књн*Чрпиа. 1товереипцима и препромацнна 30 од ето

ПОРУЦБИНЕ ПРИМА И КЊИЖАРА :::::: : : ; : : .НАПРЕДАК« Кнез Мнхајлона улнца - БЕОГРАД —

106

3-6

ЈЕЛЕНА МИЛКИЋ МОДИСКИЊА - БЕОГРАД СПРЕМИЛА ЈЕ ВЕЛИКЦ ИЗБОР, ВРЛО ЛЕПИХ

Модерних женских шешира

Пошто је ово данас једина радња у Србији, која има оделења за фабрикацију №}Кенских модела ‘•в и пошто стоји у вези са помодним фирмама на страни, то је она једино у могућности, да и у данашњим приЈгикама има модерне ствари, Ради увере моли се п. публикз за посегу или писмену поручбину. — За уну103 трамњосш шаље се доплашом. 3 —5 I "

амммп

Лаж»а грабским рздемпцама коојан^цама, кројачша н аЈЈгџијам?. 350.000 пари летњих воЈиичких блува и панталоиа и твме дати прилика многимада могу што зарадити, зато овим позлвамо сае раденице које су вољне радити, да се обрате Лазаревићу и Јовановићу кројачнма овд. Кнев Михаилова улица бр. 22 ради уписа имена, и адреса, као и колику количину посла могу примити, јер услед отежаног саобраћаја, 8а Београд примиће се посао само онолико, ва колико се буду прпјавили. Пријаве ће трајати до )1-ог овог месеца. — Иа унутрашњости Србије сви онн који се интересују нека се обрате Мих. Поповићу кројачу - Ниш. 110,2-3 ЗД РУЖЕ НИ К РбЈАЧ И ММММ ИИИНИИИИИИВМИИММ^ШМИМММ**

БРАЋА ФУКС N ДРУГ,

трговачки агент из Београда чији се један члан исте фпрме

налази у СОЛУНУ послом одакле путује врло често за Италију, М, Шпацји Амернку. — Прпма посредовања послова свах већих бранжа за

Француску, Швајцарску, Енглеску,

панију а по потреби и за . ИК |1 ова свих већих бр; Имперт у Србију и Експорт ва западиу Европу. — Стоји на услузи ва сваке нрсте информације. - Адреса ва писма: ПЈСН5 ВДОТНРК5 & СОМР. \Ч5 а мјз (1ег Роб(ез НеИеаЈвиез № 3 5АћО1Ч101ЈЕ Солун). 104,2 - 5

Наш мили и никад непрежаљени син, брат, ујак ■§■ Ноота И. Бошкови+1 архивар држ. савета 1преминуо је 27 марта од пегавог тифуса у Крушевцу а 28 сахрањен је. Ово јављамо сродницима, пријатељима |и полнаннцима нашим и његовим. Овим путем захваљује господи, #оји се нађоше на [услузи при/шком болести и сахране. Ожалошћсни: мати Милица, сестре: Косара, Ангејлина, Љубица, Јелена, Христина и Наталија, сестричине: Лепосавз, Љуб. це и Ружица и остала многобројна Јродбина. 111,2—3

Радња погрзбног предузећа Зарија Јгршбића ПРЕКО ОД .РУСКОГ ЦАРА“ од 1. Априла стално је отворена. 2—10

Са болом у души јављам, да је мој добри и нигда | незаборављени син јединац и хранитељ ^ШИЈован Петчозић цариник и реаервнн артиљ. наредник умро од несретне болести пегавог тифуса у цвету свог| млађаног живота 23. марта т. г. у пожаревачкој болници. Тужна и до гроба ојађена мати: Марија, ујак Јован Пешић, вајар, стара-мајка Јула, тетке: Перса и Мнлица, теча Живан Петровић, вој, чиновник, брат од тетке Миодраг, ђак. 113.1 — 1

Са болом у души јављам свима сродницима, прија | тељима и познаннцима, дз је наш мили и никад неарежаљени супруг и брат +ЈИшјло^Ј. ЈЈепчевић (§ечлија) 1

ГРАЂЕВИНАР

после дужег и тешког боловања преминуо је 24 марта 2 у 12 часова , 47 години свога жисога, а сахрањен 25. Зјјј) [марта у 3 часа по подне на новом гробљу. реоград, 1915 год. М ОЖАЛОШЋЕНИ |Супруга Јелена М. Лепчевић, брат Ђене Лепчевић грађевинар са остјлом многобројном родбином. 1114 1-3