Straža

С Т Р А Ж А

БројЈбО

т*

За добровољце

За чаше храбре добровољце који са пушком у р>ци стоје ва мртвој сгражи у одбрани Српства и за Инвалиде Савеза Добровољаца приложили су преко нашег уредништв-: Свега 840.90 дин.

„Биржевија Нједомости' 1 д^ Н 1 се слеаеће необично интересаптне случајноста: Ако узмеге им ( на свију држ^ва које у савезу ратују гротив Немачке и Аустрије, ставите једно име под лругвм и гнда прочитате пстп! нута словг до бијате глеаеће: На рускгм језику:

РоСјж КпОни АнГ Л 1 * БеЛпн ФрДнцЈ* СербЈЈ Итал1* ЧЕрногор!* (Сотлапе — Савел)

На фрапцуском језику:

Ап^1е1егге каГпе ВеГгЦрцие Киаз1е ЈАроп МоК1епе§;го РгапСе 5егћ1Е (АШапсе — гавез).

+ О Војпслаб ЈН. роспк

А»о уамете имена Двојног С неза и Турске, ставите једно вспод др/гог и лрочитате почетна слова, добијате следеће: На немдчко« језику:

Тигкеј Ое5Сге1сћ 1Јп§агп Оеи1зсћ1апс1 (Тоћ — смрч).

Пубамциста директор „Депеше* Нгша журналвсггка изгубила је још једног од сво јих ревносних ч авова. Јављају нам из Ниша, да је познати публици^та Всјкслав М Росић преминуо после кратког боловања. Пок. Росић био је дуго ГОДИШЊИ НЈВИНарСКИ са радник. Радио је на свкма београд^ким листовима, по чевши своју новинарску ка ркјеру кај рел ргер нека дашњих „Београдских Но вина* Доцније је покренуо лист „Деиешу“, ко:а је изнегно време излазила, па онца преоала, да би била наст. вљена првих месеца овог;< р^а Росић је свршио учитељску шк )лу, али се није с дао т ме позиву. Он јс био чиновник у Миви старс!ву Спољ* их Посл ва и уједно новинар Затим се потпуно предзо журиали стици, за коју је имао не обичну вољу и продуктив ну моћ. Ми ЖоЛИМ.Ј смрт драгог нам колеге у толико више што Се /есила у овим те шким данима, када је број Слособних сараднкка јако м<.»лобро|ан. Мир пеиелу његовом п.

Окл уТрбакпјг

□лан аустрнског главног штаба.

Цирих, 13 јуна Командант армије, која опервше према Италији, генерал Хепендорф, наредио је ла се у Триенту подижу вештачка утврђења. Ову на редбу Хецендорфа тумаче швајцарски војни кругови као камеру да у Триенту прами глав у битку на та ли|јнском бојишгу.

99°1о

Да ли ће Руаунија ући у Акцију

Букурешт, 13. јуни. Пред једном групсм ноеинара Никола ФилипеС'у је нзјавио, да има 99 °|ј вероватнпће да ће РумунИ|3 ући у најск ријо] будућнлсти у ратну зкцију.

— Весеље у Софији —

Софија, 13. ј‘)на. На дзи напуштзња Лавовова од стране руске војске герм нофилски кругови су приредили банкет у част аоб>-де германског оружјг. Увече ;е у посл нствижа Аустрије, Немач 1 е в Турске било приређено весеље, ко ме је измгђу осталих при суствовао и г Добровић се кретао краљгвс канцелајије. Његоно г.рисуство учивило ]е веома тежак утисак на кезависне политичкекру* гове.

на Вид >в дан у цркви Вазнесенској наш школоваии к .луђер, јфомонах Донвт.

Отпутов'

‘0 Г. Свет. Атанацковић. пуковнак, шеф нишке цен зуре отпутовао је звачич ним послсм у Скопљ?.

Премештвн Милан Атанасијевић инжињер Железничке Дшек ције поста^љен је за ићжи њера IV класе V Министар ству Грађевива.

Обомо Г. М >та МихајловићВл;шче. нзродни посланкк тешко је пболео и ире два дана био је подвргнут с ие рзци : и.

Атинскв гогпеђе

Још пр? неколико месеци аткнске ГО' тођ : О' н вале су друштво зз прикупљање ариаога за нг.ше рзњенике и оболеле војннче и њихове породице. Пре неколико дана одбор је известио наш Црвени Крст де је поелао знатну количину преоб ке. и дру гих потреба, кг.о и већу иОлкчину нам>рница.

Врпиле С 8 у отаџбкну Прекјуче с.у отпутовале у отаџбиву пет Енглескиња које су радиле у Крагујевцу у болнвци шкотгие ми сије. При њиХ' ном п )л-счу из Србије минастар војни их је одликовао Кр том Ми 'гоерђа а Друштво Црве ног Крста сребрном ме даљом.

- Италнја тражи да се поштује Лондовски Уговор. —

На француском језику (' љде Је аотребно да се прочкта|у истахнута с-ова):

СегМапЈе НОп§пе АиГКкће Тшчрпе (МогГ — Смрт)

Ако Румукија и Бугар ска п»иђ/уз Двгјни С«вез и Турску, онда их чека ледеће: АуСтро Гермзнија РуМунијо БугаРска Турска (Скрт).

Рим, 13. јуна „Тр-буна* дониСи да јг римска влада учинила ко раке к >д српске. грчке и црногорске владе у погледу окупације зрбанске територије. Рим.ка вл^да тражи да Србијз, Грнка и Црна Гора п штују арбанс у независност. |ер је Арбанија под протекторатом Европе

Ш

там!јаВ!ј!77ТТр5Г ЖИ * потребна су два окрстачк

№ 1 |П№

— Зиачајие конференције СОФИЈА, 13 јуна. Шеф дворске канцелзрије г. Добровић, посетео је ше фа влаае др Рад^славова и са њиме је дуго конфе рис ао, Посте ове к нферен ције до. Радослг вова је иос< тио аустроугарски послин к грзф Тарновски:

Мкнишрска евднмца Јарљ Ју нам из Ниша, ; а је јуче у 11 часова преп.г дне одржа а веома важкз министарска седниаа У вп д ним се круговима гов ри, да ће г. Пзшић у току и дуће недељ от утовати у Крагујелац. 8 :јни указ О Петров-дзну биће :убликоаан велики укзз о у натређењу офзцара и в ј но адиинистративних ч новника. Аткна Ниш Из Н ш- нам јављ.Ју ла је и диуга теле!рзфска гк нија Атин^—Ниш пред н сзобраћа у. Овј друга ге легрзфскд линија знатн) Ие олакшати саобраћај са Грч ком, који је пос- едњих ме сеца п ст;п ве м жиз

Са цркввкв прздикаошца У сл.-ву СВИЈУ изги: улих српских розољуба за вер> и отгџбину држзће г< в; р

ЈОВ. РеДОЊИћ Г. др. Ј ван Радоњвћ, проф.сор Универзигета, вра *ио се из Букурешта, где је био у специјалној мисији

Н:б:вк$ соли н ГШ Савеа З .мљорадн ,ч»их Задруга ! братио се молбо* » книстру финансаја да му се дизвола да вабзва по требну ксличину соли - и гаса и осгалих иам- рниц?. Савез ће све ове набавхе уступити Земљсрадаичким Злдругама у земљи.

Ј. Бањанлн:

Ч«туља

Милица — Мица, бив. учеиица 111 раз. осн. шкопе, кћи г. Стевана Д. Спасића, интабулацноног прогоколисте крушевачког првост. суда, а сестричина М. Расинског — преминула је 12 о. м после дужег боловања, у 9-тој години саог анђеоског живота. Мала покојница била је нежног срца и даровито дете. Нека би јој велики Творац дао миран покој и рајско насеље. Наше топло саучешће.

Прс тплата на „Стражи“ 1 дин;*р м сечно'

С пролећа прошле годипе појавила се, у поводу борб? с грофом Тисом, у будимаешги миСао да једиа група мађарских п слаиика незгвишњака крене у Пе троград у походе руској Думи. Зачетник те мисли био је гр ф М) хзјло Кар . љи. Бнло је већ света које је веровао да се ради о но вој орвјентацаји у снољаш њој политици мађар ке опо зииије. Догађаји су омели тај пут. И брзо се показа ло да је и ово ималп да буде проста демогстр ција обог унутзрње полнтике као и оно путовање у Беогрбд. Занесенз итперијалвстичком пО'итиком мађарска је ' по зиција одједгред забораачлз на бојкот и ка силну мрж њу прот«в грофа Тисе, и сва се листом охупила око њега. Вољом опозиције по стаде гроф Тиса прави ди* татор у Угарској. Његове су ратоборне изјаве примане с неподељени" одобр;вањем. Уз Тису стзде н? само дуалиста гроф Андоаши, него и вођа незавиш њака гр: ф Ачоњи, пз чак и в ђа несуђеног мчђаргког похода у Петрогоад гроф Карољи. кад се вратио из заточења из Француске. Једнодушно одушевљењ-', којим су све м-ђар:ке странке примиле спољашњу п > литику гр фа Тасе у пар ламенсу и извзн њега, све дочч да је то политика >а ђарског нгрода. А ту је политику гроф Тиса јаснс 0бележио ј ш многс раније, за време својих преговора с румунском народном оран ком у угарском сабору. Из ! осећ ) пред парламен ч рзултзте тих г,ршово,а неколико мссеци пре сарајев Ског атентата, држзо је гроф Тлс велаки г:вор, у ком је ^творено позвао Румуне, да заједно сМгђ-рима ста ну уз Немае у будућој ве ликој борби ) змеђу Герман ства и Словенства. Тај је говор држан некако годину дана после сличве изјаве не мачког хрвце^ара Бетмана Холвегг у берлин:сом п-р ламенту, и звало се добро

| А кад би и после стома ! Аустро Угарске Е^ропа лача |Мађар :ма I з аз на кч ре, значило би да се санкц*онигае њиховадосадашна на јсилпа политика и да им се пехом бсрбе против ове д гаушта да џ даље тако гермпнско мађарске поли- Ј раде. А борбз, вођена поц тике А нашли су на око! застав ма на којида јеис )Искрсмну формулу, у коју|Сано нзчело поачч и праодевају мађарске тсжње. ] ве.-ности не сме да са»»к

Очи траже само излаз на море! Кад је Србија 1912 год. тражила ичлаз на море.

цнонише ј р дну свако бруталну политику.

Данас. кад се шр ма опа Типана блпДЛД скост «а снч буду одсеченч! ивЛпДв

Мото: .Не рекох ли ја ваиа!* Лорд Бајрои.

01/ морг, њиховн емисари: долазе с истим захтевом.ј А шта значи мађарски Почели су да се труде, кзлаз на море? »Чзјближе Да се чуде, да се буде

Ал’ рођеном скупом ценом, Цариградом и Јелреном; Грешни Турци1—све главачке Већ до мртве дошли тачке, И тек сада халакнуше: „Пропадосмо због-Н<!мачке!“ И тужна се нота свтра: „Уделите мало мира?“ А Баћушка шта је рек’о

миђзрско село дал к је од м »ра ок) 400 нилокегкра Кад ба се преко удао/ноСти дао Мађарими излтз на море, морала би е њима за љубач жртковати малој ке сва Хрватска с нетиким! ^ _ ( делом Хрв та и Срба, а сви! За „утеху* шта им спрема? С< овенцг и ве.шки бро] Хр I — Док не узмем Дарданеле, вата на запзду б^ли би јед I Осганите код Виљема! »Јостзвно ^дисјечи из ј жн Очекните згоду бољу, 1 1 М;, см ј сад на Галипољу! словенске заједницг, : мо I ралу* би се предати или Т= ј лијанима ИлИ Немцима Дру | гим речима мађтрски излез' на море звачио бз да Ма

ђари ЗЈДржавају готово све на што су хтели да и дп

Ал’ ко и ви, све ће проћи На све редом удес пада; Причекајте, мир ће доћи, Ал’ ,тек с’ падом—Цариграда! М. Расинскм.

Хеомес V Скопљу

сзда имају прав;, на да ј - Каша - Опвт лепо. - т.врмо/у иаставити своју д »са "ш а п.-в'1 Г пошт- , “ Р г" т, Г дашњу полатику. Значио би рвнскш — Лаиу иоћ. да <.е за о љ/Мађ рзж^г у с КОПЉ у ј е Т ребао бити вује и само реш-:ње пига , одржан тро-дневни кермес.Прња јужиословснског у.ето 'ВИ дан кермеса био је здрењсњ?. А њихов излаз б ојђ ен за 6 - ов. [м-ца, али збоби уједно и вемачки кзааз 7 Ише Н(; и е ^ Т г ра одложеи 1 е 33 на Јадранско Мцре | Изгледало је да ће да 1 бити М <ђ/])СКИ емисара изн'Се Л еп. Али око три ч;<са го га Сзд ов е прстеазије до јподне поче да грми а малозасго скромн » и сгидљив Ј, тим спусти се силна киша. в ћ за то шгојош иијеврг МеђуТим киша није дуи:е тра1 . г оала од пола сата а загим Је ме да се компроти у|у у опет приређено сунце. оечу. БтВ 0 њима треоа да I Почетак кермеса је :-аказан Се водн рачуна, особито кад у пет сати после подне, али види » К: и најч/дн је|како је публика нзгло долази претензи.е могу успети А ла 10 се "? чне раније. „Коло , ;Српских Сестара* зачста Је м, ђ^рцка :» 0 !и...ка на Ја учинило све што се могло. дранс ГС М мору там гд : јО ; Претворило је онај запуштени до сат > мала утецзја, тако^парк у прави рај на згмљи. Ту је штетна и оласна д: аре-!су биле две војне музике, јед-

мз њој н смечо б ти р? зиодушни. Нај !ре су ПрОсгим фалсгф - кзг. м лрисво |илч Ријеку. Олд 1 с за .в. могуће начпве насељзв’лп на Ријеци Међзре, и св »м сглом нест јавачг да ство-

на Вардарске Дивизије а друга коју је организовао зредни г. Маржинец, капелник, од заробљених Аустријанаца. Затим је била лутрија, шал.ива пошта, павиљон за лрозају цвећа посластичарница и д. Свуд по ивицама стаза биле су клупе а цео парк је био вели-

ре чиото мађфско помор-, чанствено осветљек

ств ). Ч»чнла су све м гу ће. де жељезаг чким т ри фа«а нјеку шт в^ше ве-

шта он ззачи Но мађ -р јжу с Будкмпсшт ј, ва ште

ска опозиција 'Шје ни једн »м речи уст.- л . против т^гз, негџ |е само взјевљивал* да су превелит концесије које се чвне Р. муаимз. Мађзрскч неззвишњаци не рззлнкују се ни у чему оц грсфа Тисе у с /ои-ашњој политица. И сад њи хови смисари долззе у Лон д» н и другде, па настоје да с <; и Мађари окористе ус

Музика је одсвирала неколико маршева зјтим нашу, црногорску и редом све савезничке химне.

т» саовракаи и ,ртови»еу Г1 Р“ «“ 1*

- , гуршава, Хрватској Свак-т лета сла- Шаљива пошта, пак била је ли су чатаве гоми» е Мзђара, дзјући км железннчке карте за пегину пене. на

Хрватск) Приморје, само да ,р ‘Д странц ма по. ажу, ) а* ко је то све м »ђзр:ко Нааокон су дошлн намисада

толико „шаљива* да би сто пута боље било да у опште није ни постојала Око сандучета за шзљиву пошту скјнцентрисало се десетак шегрта и чим неко баци карту у сандуче они одмах турају руке у кутра ваде (сандуче је билб

еК'.пропри!Зциј )М морске о 0ТВ °Р ен °) и К Ф им се допада г » . они ту узму себи не обоаћабале искушају . лВОјИ(Н прв ју^ и нажн> у на то шт0 НИ ј е орје »а Мађзое. 'жима упућена. Тако вам јеша-

ФЕЈБТОН

Бако, слатча бако, ев > твој, некад мали „Воса*, до ш ’0 да те обиђе.. Ох, кад би могла устати, да ме водиш: како с ш порастао, па сам V школу изучио, бако... И загрлићеш њену крста чу, а љубићеш свбту и хладну хумку што скрива зла* тно срце, твоје добре баке; знпалићеш великом љубанљу калу свећицу, сад ‘ћеш бо Сиљан, да ти на њеном грс' у мирише као души њеиа И сегићеш се њепих речи кад каже: — То је наш мали в Во са!** — тако те они из мисви те тако те тако во као она —

1жао! Ено, пог/едај: њ^гсв шињел, његову качкету, ње* гову сабљу, његове еоолеге; е:-0 сад меће рукавуце... јн је сфнцир! ено к>ф ра . ено свега! Спремио се „Восо*, да тебе, да нас, да маму, остзви, па опег да се врати... Сви смо се скупили њега па га гледамо: — Чувајте ми „ВоСу* ? говори; ти с смешиш, гу чеш... цн те узима у рухе, подиже у вис, њиха те, спшта те, грл«, љуби, никад више и ннкад лепше, у оч ?, обрашчаће, усташца. и говори ти више ) о ја: хиљада*а речи и жеља, које тв разумеш.. ох, кад би их разумео! Ето. сад те даје мами, љу би и тсбе и њу в све нас; рукујемо се, желимо му све што је најжпчена свету... А после: одлази; и непре ставо се осврће, маше ти рукама и гласео говори... и удаљује се; гледгмо га, ди гли смо те у висину да те види вз далека.. И, онда.. отишао је. Из дзљине чу-

јемо где в' з ш-.сну; - с д

је баш отишао! каже бака, и прекрсти се, и м« сви са њоме — Боже, врат га 1 ша пуће твоја бака а мама пчаче. Да мило моје чедо, тата је и опет отишао тамо, где је и пре био, где су и сви други, у рововииа, зе муницама, у утврђ њвма, под всдрим небом, по оба* ламч нашгх великих река и брзе Дрине, — да живе, да се боре, да пате, да страдају в умр/ за онобезче га не можсмо, а то је: нашз и твоја срећа и будућн >ст, в све што знзчи н»ш жи вст, свет..

Долазе писма од т те; ии IX „на глас* читамо, показујемо ТИ. И говорим:'... ти се смешиш. Тв Си јед?н малв анђео, што сем тела. ничега више људског немаш у себе! Те би је све дивно, лепо... бла го теби! Читаћеш кад порастеш:

како г страшно < во доса било! За тебе, мило „Восо", и за оне, који Се сада родили и рађају, мисеборимо, ма гинемо, и широм земље ове сејемо кости своје... О, али ће тада лепо бити! Сви срећни, сви огободни, нико не пати, нико не пла•г... Боена наша, и све зе мље нгше — 0 '<ет наш*. наша цгреввнг; наш кр љ — Цар, силни Цар; свуд песма, напр дак, слава.. И мене тада неће битн! Твог „Мадиј).* неће биги; тада ће свет прелазвти преј лазити преко коствју мојих; али ћу бар з <ати, да си ти, наш мили ратни „Восо", сстао: да вгставиш што саи ја, што смо ми започели.. И да ће у. помене на ово велико доба и тебе и твоје другове кретитв на нсва дела, да будемо крај сте чене моћи и славе, и сла* внијв... Тада неће бити ни твог тате, ни своје маме, нв теткице. ни иког који су да

н». с.. али нека! то доба је далеко. *

4Све тн показујем : то је то, ово, оно... Ја желим, ми

желимо, ми хоћемо, да ти што пре проходиш, прого нориш... и све разазнаш и упознаш, а дотлс ће ваљда и тата доћи., он ће доћи! Тада нећемоиз даљичеже лити једнодруго; тад; ћемо в!'дети све што волч.мо крај себе и ско себе. па еко нас што ч заболи, све ћемо лак ше подноснти, јер ћенаша срца једно на другом куцати, и снажгћемс се уза једници.

* * *

Даиас тн је мамаумочи ла лепи прствћ дссне руке у мастило, па си, вођен ње чом руком, утиснко прсти ћем у дописнпцу три пута... „То ,Воса* тати пише* каписал? мама пгн. 0, ал’ ће се тата смејати и радо вати! Мали, мили „В со*, данас |е 2 јуии; данас сам се ја твој ујка, пре толико и

толико ГОВИН.- о дио . I ", ето, дочекао с<-м, з:<о живе наша крв у тебв, да се в I одиш, и да у теби видим обновљење и нове дане, окићене новим Сновима и ра достима. Расти, о расти... Па, кад ја остарнм (ако то доживам?), кад буде седе косе моје, и усахне снага и жи вот у мојим очима и срцу, — је ли? — ти хоћсш, зваш да хоћеш, да ми помогнеш, клд ме буду рук<* н вид оставао, да не суста нем; всћ докле будем, да твоЈе лепе ручице придрже старост моју, да не клонем; ти ћеш писатн кад ти јл будем говорио... И за<-амтитн оне сгеге в велике ориче о оном времену, кад Си био мали, и кад смо ми били сно — што ћеш ти батв! И кад се сетиш овога дана. и к< д оао прочи-

ва... склопиш очице.. Но, ето и мзмаидедате узме.. И дај>ћи јој „Восу“ — Се тро, рекох јођ его ти, поднж« — човека! Нгм Су потребни — људи, за бор'.у већу од свих — кул тура!

83 ЗЕМЉЕ ПЛАЧ4

УЈЈ. Во/<

ска.

таш, — ти ћеш тек тада

знати и осетити, и разуме ти све ово, што и не слу тиш кад тн ја говорам. Алн, гле! — теби се сц**

...Последњим податпима прешли смо већ на часто војничка терор. Јер у Боснн и Херцеговинв и н>* функционишу ввше обичнн судовн него само војни. Осим посебно иаведевих осуда на смрт било их ]е још много наведенах у тамошњој штампи међу њнма и вешање жена. Наведени разлози састсј; сеувекса* ио у општим фразама као: „ради издаје“, „ради шпијунаже', „ради помагања непријатеља‘»ит.д. У Босни и Херцегсвини проглашено