Straža

Гсдова V.

СЛОБОДОУМНИ ОРГАН ЈАВНОГ МИШЉЕЊА

Стан Редакције в Адки«.: Косиајска ул. бр. 22.

0'.-,аси се цају у Аниии. Цена утврђгиа. Неплакена се пвсма не при■аЈу. — Ругописи се враћају. сПцка, рукописе, иовац ■ ссе остало што се одио^у ка лист, слати власништву листа.

ТЕЛЕФОН УРЕДНИШТВА 1092 ИзлаЗИ СВаки лан у 6 Ч. пре ПСДн» . ТЕЛЕФОН ШТАМПАРИЈЕ 1092

Крв за род! | Нкједан народ не може се Они траже освету, онн нас пс ту жвти на губнтке у овсме 1 зову и заклињу да их ссверату, сразмерно према своме твмо а њихову остављену си бројвомеучешћу као ми, Срби.! рсчад да заштитимо. Док се Руси и Франаузи Нема ни једног српскс г меборе само са Немцима, дотле ста ни у Босни ни у Хериеми у бојним непријатељским говинл ни у Банату, Бачкој и редовима против нас имамо Срему, а да му домови нису нашу крвну браћу, Србе, чре- у црно завијени и то не да чане. Зар није онда судбина су погинули са пушком урусвирепа према нама Србима? ци, него су на своме рођеном Зар се ми овим међусобно!огњишту клани и убн<ана као истребљујемо? јигрва. Али нису наши губитци о И данас сутра кад будемо гракичени на борбене редове, ушли у ове покрајине, ми не гинемо само са пушком у ћемо наићи на пустош, на руии и у рововима. Има јед- згаришта и на једно многона много ужаснија смрт кол бројно гробље. Пустош кг наше браће са оне стране Са нву нису остављали нн Каниве и Дунава. а то је истреб бали, оставаће нгм дивљи љење свега онога што је Маџари, ти префарбани ТаСрпско. тарр! Хиљаде и хиљаде гробова Листа мученика, који су зјапе кеосвешћени. I пали насилничкпм смрћу за Све оно што је било на- љубав према Српству запепредно, све оно што је мог-јчатили својои рођеном крвљу ло предњачити маси и све онс ј кеисцрпна је. Сеи су они у што је било на путу дивљим иирали јуначком смрћу ђакоМађарима, све је то уклоње- на Авакума, у уверењу, да но, побијено, и поклано. Чи- ће њиховим потомцима синутаве српске угледне породице Т и сунце Величе Србије. остављене су без иједног муш- Данас, на дан годишњице ког члана. Чак ни малолетни рата сетимо се тих жртава и

сикови угледних Срба насу поштеђени. И они су уклоњени, да не би у њима сазревала мржња за освету пре ма непријатељу им очеве.

ОДЗЈМО ИМ пошту КОјУ су засг.ужили. Данас, на дан годвшњице рата сетимо се и оних жрза побијене тава које су далеко од бојне линије, падоше за род свој и

Данас можете проћи сва! помолимо се Богу за покОј српска селг, било у Банату,! њихових душа. било Срему и-'и у Бачкој, Ба- А њихова имена биће у И рвњи, Босни, Херцеговини, стораји српског нгрода заћи« Хрватској, Славонији, нигде сана златним словима. нећете наћи ниједног свеште-, Хероји, како ви који на бојннка, виједног учктеља, ни- ном пољу својим мишвцама и једног угледнијег а имућнвјег грудама одбвјасте најезде крСрбина тежак;.. Домови без I вожедног непријатеља, такп и њих зјапе празни, женске; о који с ону страну Саве, Дусрамоћене а имовина уништена. нава и валовите Дрине падоКроз богата српска села у сте од убилачког ножа или Банату, нечује се више зором пушке крвожедног непријатерог вреднога говедара, нити ља нека вам је слава. Почисе увече друмом диже пра- вајте мирно, јер крв коју про шина, кад се многобројна сс- сусте за велику и срећну Сроска марва враћа дому. бију биће освећена. Нема више тога. Све је то Витези, почивајте мирно разграбљено и опљачкано. јер ваше дело: Велику и срећСрпске цркве, српски ма ну Србију; коју је нами остаиастири и српске школе су: нисте у аманет, завршићемо.

данас пусте. Нема кога да у њима служи. Данас у њима лежу коњи и излежу се смрдљт.и Мађари. Српско име данас у двојној монархг.ји не постоји или ако је се и на> шас какав изрод, тај је по* стао већи светаи и од самсга папе. Као у некадањој Турској: Старој Србаји и .Маћедонији, тамо је давас и још много горе, тамо са ону страну Саве и Дув<ва. Хвљаде гробо&а, леже непобусани, неосвећенв.

Слава вам! Слава.

Рабош

Ар*у<

1 М !Ш! т — Рат ће трајатв најмање јвш годину дана Лондон, 14. јула Манистгр просветесер Хендериен изјавио је у горњем дому, да ће према свима изгледима рат трајатн најмање још годину цгна, ако се жели да се поствгну успеси, на које су се Савезници заветовали пред његов почетак.

— Страмии немачии губатци У овом тренугку води се страгана битка на варшавском сектсру између русквх и немачких снагг. После другог налета руске трупе су потпуно уииштиле двз аустро не мачха корпуса нзмеђу Дњестра и Буга. Само у једној битци Немци су имали 10.000 убијених и 15 000 рањених.

[Ц I В№ 1 б — Реквиемције жнта у Бедгији м Пољској Женева, 15. јула Из Амстердама јављају да је неначка влада наредила да се одмах реквирира сва жетва у Белгијв и Пољској. Румуквј?, ђугарска в Јрчка Балканске државице м Дарданели Букурешт, 15. јула. Од једне добро информисане личносги сгзнаје се, да се азмеђу Румуније, Бугарсие и Грчке воде журно преговори о даљем држању У Букурешту се очекује долазак грчких и бугарских де легата. ЈОН.

— Румунмја повнна своје офицмрс —

Букурешт, 15 јула. Пссле одржане миинстарске седнице под краљевим председништвом минвстарство вој но је телеграфски позвало све официре који се налазе у и ностранству да се врате у најкраћем року у земљу и да се јаве својим командама. Указом су резервни официри позванв на тронедељну вежбу. Очекује се указ о сазиву пет класа резервиста. Јм.

Стрељано 500 официра — Незадовољство иротив владе и немачких офици* ра узима све више маха —

Из Солуна телеграфишу „Московскнм Вједомостима*, да је у Цариграцу ухапшено и одмах потом стрељано 500 турских официрз, што су отворено бунили војнике против немачких официра и против ратз. Исто тако сазнаје се да старо турци и либерзли врше живу агитацију у веНим градовима М ле Азије, да се обори влада и закључи сепар®тни мир. ■

јђШ-јШНВ НШ; Спец. иавсштај .Стражи" Петрпград. 15. јула У диплјм .тским се круговима говпри да ће се ,у најскоријој будућности закљу ј чити између Русије и Јалача санез Идеја се ова енергично подржава и у јапанској као| и у руској шгамии. јапански посланик у Пе-Ј трограду барон Мотсни, из јавио је у једном већем ру-> ском ируштву, како цео Ја ј пан нестрпљиво очекује тај срећак час, када ће између, два суседна народа битв за -1 кл>учен савез који ће их }ош више зближити и спријатељити. Између руских и јапанских званичних кругова. Извршена је већ и подела сфера кнтереса у Азији.

! [ит — Заустаг.нена немачка офанзива Одесз, 15. јула. Одески листови имају извештај из Петрограда, да су немачке трупе зз последњих четири дана кмале у Пољској огромне губитке и да је н>ихова офанзива заустављена. | Д« би попунила своје празне | редове Не.мци довлаче новеј трупн.

Женски свет За оне који воле Мери Вајлс, која је кроз сво)е књижевне творевине обожавала љубав у Францускиње. изводи на једном месту неколико закл>учака о с»вршено) умешности Францускиње у психолошкој страни љубави. Осећам да ће ти закључци бити пријатни онима који воле, или се спремају да то чине. „Позна ли бајно осећање, као да мнлијацдама иглица јуре кроз врелу, рујну артерску крв, Францускиња допушта човеку да је гледа кроз сан својнх очају. Оиа отима пољубац одчах после тринајесте године. .Францусккња љуби силније не-

го обичпо страсне. и ’.а дивно чудо, она је вична, да у тренутку највеће љубавне заморености пљесне драгана по врелом образу. и остави га оа раштикованим осећањима. ,Хоћет<- ли да уживате њену скрнвену ,Сч-лу“ лрчж — реците јој. Она ће вам осигурати да се прикрадете у сутону кроз љен врт, ссвЈтлиће соГу -<>■' 1их тоалета, и кроз пров :лу лвесу од белог конца, допусгиће нам да ]е уживате, док по такту саасшеног познавања човечије стј. сти клања са себе горњу хаљнну. Куццсге лк на прозор, свемо ће утрнутн, и ви нећете имати .тилике, ни по коју цену, те вечери да чујете њсн гл.ас ,У колико је мање лепа, у толико учини да је сматрате скупс ценијом. Она се неће никад понизитн пред човеком, .Ја не памтим ни једну Францускињу, која је остала да живи са несрећном љубавл>у.“ Једна анкета личностимц које се интересују к« нашу рубрику »Жеисни Свет* Каквам особинама треба <упруг да располаже. па да му жека призна ареенсшво? Одговори требада буду кратки и језгровити. Сваки олговор који заслужује општу пажњу публиковаћемо у овој рубрици. А одговор који буде наЈверни 1 « нарочито ћемо истаћи. Зор

Ото Вајс: Озакви смо (АФОРНЗМИ) помпонист: Шта је крај песже?... Жалосни марш!

Адвокат: Па ипак је најтеже одбраннти личну оптужбу.

Шада Пријатељ (сликару); Твоја лоследња слика је вредна пажц>е. Падање снега си преставио врло прнродно. Сликар: О, да, то сам башопазио пре два дана. Дође један купац у атеље, па кад је видео д.отичну слику, сав се стресао од зиме, тако, да кад је пошао, ја сам приметио да уи нема иберциера .