Straža

ЗГ*

Б ?0 ' 5

СРПГКА СТРАЖА

Др. Данев — један значајан сусрет СОФИЈА, 4. вгуста СсфвјСкв полит&жи к^угсви са величок важнбшћу гледају на састанак између др Рад слааоаа и др. Данеиа шефа прогре-.иане лнбералне странке. Састан^к је трајао дуже од једног сахата и држи се, да су између оба др жавникт шмењани пог-геаи о могчћству коалицноне а-аде.

Укидање дневница — Члановима енглеског п-рламента БУКУРЕШТ, 4 августа Једж члан енглеског ПЈрламентл подвео ј? ор длог да се посланииима укине парлам^нтарнч дч|урна за време трајања рага. Он зодаје да од 670 чланова парламенга посе ћу|у седн це Једва њчх 150. Ииа изгледа да ће предлог бити уСЗоЈ< Н А к<но ли би_иод_ »ас поимили тај пр*длог?! Деруси у Букурешту — румунски посланик при бугарском двору стпуто вао у Букурешт СОФИЈА, 4 авг. 1 . Деруси отлутоаао је јуче у Букурешг, да дозезе Своју супругу, која се таио бави од ире кратког влемена. Г. ДеруСи Ке се задржац у Букурешту неколиш дан?. У овдашњим полчтичсгм кругозима чврсто се верује да сдлазак г. Дерусија има везе са последњим демаршом Сала Чет ворно« Сп оса зума, Ш?м, ;е лонеоена важна ми - ија.

Турска и Бугарска — Бугарска опозвала своје делегате у Цариграду Бугзреко турски преговори прекинуги су. Овј је изазваао у дипломатским као и у офијским политичкам кру* говима велику сензацију. У круговима нахлоњенмм саора зуму са Турском к^.о и нагињзњу бугарске државне полина лустро Немачку изгубили су свзку наду да К< се ореговори наставага. ^.Камбана* и ,.Утро“ доносе оштре члан^е прогив вгаде. Буггрскн делегатч пуковннк Шепов а др. Точков веН Су на пу т V за Соф у ју.

Т1ЈИ1 С8ДИКЦ1 Данас по подне одржаће радикални посланички клуб седвацу на којој ће влада свс* ју групу упознати са предме том, који ће се у петак вз тајној скупштннској седница решавати.

Г. Крули Из Букурешта јављају да је Жзн Крупи отпутовзо из Букуреигга за Петрсгрзд. Сшца егмоеталкш јуче )е у кабинету министра просвете одржана клубска сед ница самосталских иосланика,

п.а: кгр. гала или мзсти 2.50 : п. дин. 31 дувдн Министар зојии одсбршо је кредвт за нлбавку дузана, кс|ји ће бита рзздаван војницима кгји се налазе ва опера: тавним зонама.

Трзжмо зајам | Окружни одбор округа то : пличког обратио се на мини; стра унутрашњид дела са мол б:м да м/ се одобри зајзм код .Упразе Фјндовз од 40 хиљада динара. Нз трамвајског друштва Шзештава се грађ »нство да се струја за приватно осветлење овога месеца, псчање давата у 6 чзс. у вече.

болести у Београду. Беше у 'свом аозиву спремав, тачан, савгстан и добар Србин и ро дољуб. ради чега Јв уживао 'Опште поштовање. Б г да га прссги! 3| помгш скроткњв Као и у многим др^гим в’р"шима и у Брзој Паланш« је осиса-н оиб:о за потпокагање рагничке сирсчадц. ' Ото Вајс: Овакви смо (АФОРИЗМИ) У сзакој сзечаности има нешто нроније. Како су вициг аонекн, примећујемо тек онда, кад вндимо како |се смеју. кад су својом прнчом , досадни.

| Барон Гизл ј — Оде још један Беч, 2. авгусга ј Цар је својим решењем ставио у пензчју иззанредног | посланикЈ и пуномоћчтг ми настра генерала каваљерије владимира бароаа Гкз ја, ко ,|и је био на службу у мики-1 старству спољних послоаа у| Аустроугзр :хој зрховној ко I мандк, подариаши му уисто; доба ранг и назна прзог тај 1 ног сзветника.

1* КоломаН Сел! Будзмпсшта, 4. звг. Коломан Сел, бнвши угарска мин. председаак умро је.;

ј . II 3 I - Услех сазезнкка у Јадранско« Мору Рим, 4. августа , Једаа наша поморска нр- ( |старица крстарећн 30. јула јизјугра у доњем делу Јадран! ског Мора напздауга је оа ; подморског брода 1Ј 3 крста(рчца је вешгим маневрсм уIсаела да избегне торпеде и (пошло јој је ча руком да у,дари у лодморски брзд али |га није п .топила, Једна ескајврила тЈрпчљера у кој )ј је 1б«о и фраац^с.и контра тор 1пиљер .бисон* дала се у гоњењу иепријатељског сумајрена „Басон* је успео да! |опет нађе 1Ј 3 који је 5ио| јвећ ошгећен и да га потопи.; Помоћкик командзнта и И 'људи посаде тзробљени су.

Нов ирвдит На јучерашњој скулштин-; ској седници било је друго; читање Закона о ванреаном кредиту од 250 милијона динара. Мвсш 9дбор« Министар Унутрашњах Де-ј ла известио је све Месне Од-1 боре, да му се од сада ае о* ( браћају са молбама за зајмо*ј ве. Од сада се Одбори амају Обраћати ва Окружне Одборе. Нов цгвовнкк Месаи Одбор пропасео јеј вов оеаовнвк меса и масгиЈ а тсч кгр. говеђег а/ и Овчег! 1.60 а, д кгр. свињског 2 20!

Издзвгње еол« Суд спштине београдске издаваће сз ка-зпима, еаФе џ -јама, пиљаримз, •лшчијама и печењарима у четвртак 6. ов месеца и у петак 7. оз месеца. Позивају се сопственици именованих оадња да се у означено ареме обрате непосредно суду. Преминуо Д-р Ђорђе Шајновић, преминуо је 1 св. мес. после ду-1 гог и тешког болОвања у 62 ; години живота, а сахрањен је 2 о. м. Покојник је бво прво 8 годнна лекар Опште Државне Болкице, а иотсм 221 годане у бслнициза душевне!

1шлш Ш№ — Због.нзложеног полижаја аласти ! се нселиле из Задра • Због изложеног положаја! Зздра, дзлматинске властн иселиле су се из Задра чим су наступила ратни односи ич међу Италије и Аустро-Угарске. Какојавља задарскк и На ргдна Ли.т*, далматинско намссништво преселвлс се це* лом у Книв, а делом у Дрниш Земаљски Одбор и пра вославнн епаскоп са Конзисторијом преселили су се у Обровац. „Објавитељ Далматннски*. орган далматинске 1 владе излази сада у Дрвишу. 1

ФСЈГБТОН

Страа* 3

^ Мемоари Хајнриха фон Роса — («> ПокушаО сам да интерве !сам ја са аеликим бројем сва-

нишем, али уаалуд, јер нисам могао свугде да стигнем. 0 фицири пак, кЛи <у били да

јих пријатеља успео да сдмлхнем знатно унапред, тако да смо ишли усамљени преко дру-

воде рачука. снч су се занс-]ма, док је Налолеон био пред сили око намештањт свсјих нама опксљен великим бројем соба! чланова своје уже и шзре За непун сахат манастир је свите, а иза нас су ишла кОби испражњен и ресто рање- ла, постројенз у дуплим коника а болесника у чисте и лонама. простране сдаје беху се си?; На путу смо наилазили с стили официри неки су били времена на време, али у врло довели чак и сваје жене. краткки размацима лешеае И доч су се они ту баш ! руских вој) ика, како леже по* карили, дст е с велики број ред самог друма, зећана у рањеника, немајући места у олуцима за одвођење воде. селу био прзнуђен да спава још свежи. са раном у сред по каљавим сеоскнм сокаци- чела; једсн је од њнх био још ма. Многи су овако оставље- врео. ма да * ртав, што овлча ни на мидосг и немилост у- [ да је пре кратког времена био мнрали, а са њихових усана убијен. силазила је ужасна клетва. Ова чудзозатт иојава беше нам иотпуно необјашњазд. ‘ ' л[{ ' л нисмо дознали у првој вароОктобра 30 наставио се наш, ши која је лежала на помемарш за Гат:ки. Ишли смоујнутом друму, да се испред

збијечим кслонамз. Цар са својом свигом и гзрдом прЈ-

комааније у којој је бао Наполесн налази једно оделење

Јахао |е поред нас. Журилијруских заробљеника: Озе оу смо једнно да стигне.мо у маФратили баденски гренадира, какво село, да би смо нашли поступајући према њима одсклсништа, а друго, зим ј је : в(ћ сурово. Они су били добила гако оштоа, да је свако били строгу наредбу да свзжурио «е би ли се загрејао.• ког зароољени«<а, чим 6и псВојниаи су ћутали и ншнијказао знаке умореносги, бе-: напред. Чуо се бзт њихових ј икаквог даљег одлзгања ;звекет сружја и оста- мах на место убију, и осгаве

аог/ и лих ратничких сгвари. Изатр'). па ишла је комора, косећи са Собом животне намирнаце. Јутарњи мраз, журба, која је данас владзла у нашој по ворци н најзад бистро и пријатно подне, ^чвнили су аа

мзх на крзј друма незакопансг. Н; дпуму којнм смо аепрекидчс ишли све до Сумракз наишли смо на тридесет оваквих лешева. — Наставиће се —

Поедедње веети Француско бојиште — Зввничан извешгај са бојишта ПАРИЗ, 4 авг. На великсм брОЈу тачака целокупног фронта водила се јака артиљериска борба преко целог дана, Француске батерије су нанеле незрајатељу осетне губитке у области Коа* »ааер и задржаче су бомбардовање висоравни Пуврек. Озбиљно смо ошгегили нем«чка угврђења севернЈ од Года између Берио бак и Бура. ГТошто је неаријатељ опет избацио неколико грааага на Сен Дне Французи су гађвли газометре у Сент Марж Омак, који су ексалодирала. Руско бојиште — Нззештајн главннх штабова са свих фронтова ПЕТРОГРАД, 3 авг. У областа Баугпа наше су трупе ноћу између 1 и 2 августа понова одбапиле Немце на реци Аа, Нелријагељеви протканапади одбијени су. Немци упорно нападају 1 тврђења западног сектора. Бомбардовање Ковна врши се без одмора, 1 « 2 августа између Нарева и Буга води;и су се огорчени бо^еви. Одбили смо читав низ непршатељских вмпада са великим губитцама по непријатељз д««ој <*<5 Буга није било »нкаквих знатнијих промева. На осталлм секторпма целокупног нашегфронта долззило је по где где до пешаднјске и зртиљеријске ватре Грчка криза — Гунарис одступа. — Венивелос АТИНА, 4 авг. Краљ је примио осгавку Гунарисовог кабинета и позвао Венизелоса да са њнме конферише.