Straža

ћрој 225

,6 Т Р А Ж А‘

Страв» 3

Нова армија — Канада шиље 80 хиљада људи Енглеској ЛОНДОН, 10. агуста Влада је извепгтеиа из Канаде, да ће ускоро бити испослана у Енглеску једна нова армија од 80 хнљада душа. До сада ама на зашдном фронту преко 150 хиљааа војаика;

Бугарска војска — Значајна аудијенција министра војног код краља СОФИЈА, 11. августа Данас пре подне био је прамљен ксд краља миннстар зојна, генррал Жеков. У војним круговима говора се, да је министар војна поднео краљу на потннс ве/ 1 Вка указ о размештају и постављењу виших офиоира. Говори се да ће бити пензионасано неколико генерала, а међу првима Фичев, Онвши манисгар војни!

После изјаве г. Чапрашнкова

Софија, 11. августа. Извештај о политичкој ситуацији у Србији који је послаог. Чапрашиков направио је тежак утисак на владу а владајуће кругове, јер се држало као сагурно, да ће Влада г. Пашића бити у Скупштнни изгласано непо верење. Чим је г Радосла* вов добио извештај од г. ‘Чапрашикова оташзо је у двор а затим је одржана под краљевам председништвом веома важна седница. После седнице краљ је примио посланике Сила Споразума и дуго је са н>има конферисао у прасуству др. Радославова. За петак је заказан Крунска Савег, на коме се и.*а донетн одлучујуће решење. Борко.

Ревизорима Како нам велики број ревазора још ни до данас\ нијс послао обрачун и нозаи за продате бројеве прошлог месеца, то их о помињемо да Шо учиее нај даље до 15 овог месеца. У противном обуставићето им прода/у листа а на-

плату ћемо тражити судским путем.

Одгвзор тт У владаним се круговима говори, да ће влзда Свој одговор на ноту Сила предатн тек по одржаној конференцији са Врховном Командом. Дзн одласка владе у Крагујевац још није утврђен, али се држи да влада неће отићи пре недеље. Код г. Пашића Руски посланик г. Трубецкој и г. Боп, фрвнцуски посланик, посетили су г, Пашића и задржа/ш се код њега дуже вреие. Код рдашг поеланш Г. Чапрашиков, бугарски посланик посетио јс г. Филалитија румунског посланика. Пашхћ-Оам! Између г, Пашаћа председника владе и г. Сазонова руског министра иностранвх дела измењане су депеше, којама се у дипломатским круговима придаје велика важност.

КлубСК! (ЕДШ Јуче со подне одржал« су скуоштинска клубози Своје седнице! Хммн мммнц Како су скупштинске сед* нице распуштене до 21 сео* тембра, то се већа број народннх посланика разпшао својам кућгма. Фјииуувк! лакарк у Нншу Јуче су допутовала у Ниш 7 франпуских лекара, који ће бити расаоређени по франиуским болницама у земљи. Болест г. Пачуа Стање здравља г, Пачуа коме је пре неки дан *позлило, почело је да Јиде на боље. За неки дан г. Пачу ће отпутовата у неку од наших бања рада поптуног опорављења 0длкк082кн жедезвнврн Ценећи заслуге наших железничара у овоме рату око преноса рањеника Престо наследник је већи број железничара са пруге, одликовао крстом милосрђа. Иктвркирами Руви Већи број Руса који су били интерниранн по разним местима Аустроугарске, пуштени из ропства пропутовали су преко Србије за Русију. Лввић — Илић ј Г. Аврам Левић, начел| ник главног државног рачу новодства оптужио суду г| Благоја Илића индустријал| ца из Лесковца за увреду | нанету му путем штамае. Шжу грођшпу Милорад Обрадовић, бав* ши поштански чиновник о пљачкао је нашу редакцију са већом сумом новаца. Ка ко није искључено да Не Обрадовић покушати још некога да превари, то скрећемо пажњу грађанству, на ову варалицу, како би га се сачували. У исто време молало сваI ког оног ко шта о њему

РОМАН аа београаског жнвота

Сви свој суд и своје расположење мерите и доносвтс томе, да ли сте према некоме раеположени или не, да ли вам се неко свађа нла не. Код нас жан. сквх није тако. Ми о једној ствара кад створимо мишљење, остајемо пра њему, па ма нас и главе стало! — Па ви то мене онако клот без свслушавања на вешала! — Ако сте заслужили, то вам не гине, рече де* војка смешећц се! — Једну молбу! — Да чујем! — Реч, да ћете ми рећи оно Ш 10 ћу вас замолити. — А не. црво да чујем. — Добро. Ва мало пре

рекосте да ви, женске кад о једној ствари донесете свој суд ви га се стриктно аридржавате и не одступате од њега. — Сасвам тачно! — А ако се тај суд односи на какву личност? — И... и онда! — Лепо. Да ли сте већ свој суд донели о мени и да ли га ја могу знати? Мтада девојка погледа у Стевана. Погледиимсе Сукобише. АлИ овогч пута она не обори очи. — Наравно да јесам! — А да ли је он ласкао по мене? — Хм, како сеузме! Треба прво да знам шта ви подразумевате, под ласкаво. — Па рецимо, да кажете како сам добар и т. д. в т. д. — Ала то би бно непотпун суд! Јер рећи за човека да је само добар, ти«

ме није још све речено. Има добрих људи, али се ипак о њима не може ништа ласкаво рећи! — То ја већ онда видим своје добро јутро. Ви у неколико признајете да сам добгр човек, али ипак зато не можете ништа ласкаво о менн да рекнете! — Ја мислим да то није баш страшно по вас, лично. Јер, бар сто пута сам да« нас чула, а и читам, како жене волу да им се ласка. А дозволићете да ја вас не могу убрајати у жене. Него само држим да ви и не треба од мене даскаво да очекујетс. — Добар азговор увек злата вреди! А ви сте одличан изговор дали драга госпођице! — рече Стевав, кога је ова чудноватл девојка све више освајала. — Наставиће се —

заа, као а где се сада на> лази да нам јави. 01 ПЦШГМ Г. Добривоје Маладановаћ, није више сарадвик ни одговорнн уредник нашег листа.

често добијзш батине од тате?" — О, теткице, па зато шго је он јачи.

мисли — Скупла Вер Има књнга, које много аише знају него њшхови писцн.

Шкуми 1 Д|М« Иако зимајош нијестигла, ипак се на све стране осећа оскудица у дрвима, тако је данас цена 1 куб. метру 36 динара. Надлежни би требали бар непгго да предузму како нас зима не би изненадила. Крајње је већ време!

Ото Вајс: Овакви смо (АФОРИ8МИ) Г* Васпитање ииа пре свега за задатак. да из човека створи нешто друго, него што би он могао бити. Речи једнс даме: свет би требао да постоји само од одраслих. Код многи.% је случај, да срећнога мрзе. а несрећнога презиру. .

Из Јгчвјег сбеша Учгив одгоаор Госпођа Дамњановићка била у посети код своје пријатељице Николићке, па повела и малог Јоцу. Јоца сео на фотељу па се подупро ногама о скупо цени плиш. Кад то спази мама, она га лрекорно ослови: „Јацо, је ли, бога-ти, како ти то седиш? ‘ Јоца сасвим ладнокрвно одговори: „О хвала на пнтању, мамице, врло добро.“ Рражо јаЧ«га Тетка Перка пита свога братанца Пушу: „Је ли, бога ти, Пушо, како је то да тн тако

За понеке критичаре: Светлост тако осветљаад лредмет, да се и он аиди, а ке само светлост. Има мислилаца којима недостаје систем, и система којммз. недостаје мислнлац.

О пољупцу - Р. ае о. бубичица и првн пољубагх имају случности: обоје су првенци, кратког века. и најомиљенији. Први пољубац је кап зејтмнд на води: никад не тоне, а све се већма шири — у успоиекн Пољубац је лозинка и одз* у љубави.

Шада Просилац: Дакле, хоћу ли добити да видим фотографију моје будуће?" — Проводаџија: Да, да... алк молнм још само једну чашицу коњака. А: Ваша свехрва јеједнаврло једноставна жена. В : Јао, хзала Богу, ја н не желим да је дуплирам.

?атха пошоа Умољавам другове и познанике мога брата Живојина Марковића—Милошевића. војниха артиљериског пука допунскс»г дунавске дивизије I позиза, да ми јаве ако што о њему знају. Милоги М. Жичсовић, трг. Пожареасц.

Доедедње вееги ЈСемачкп пораз код ј>пг« БУКУРЕШТ, 11 авгусга Румунска Телеграфска Агенција има извештај аз Петрограда, да је у борби у Ришком Залнву немачка флота претрпнла велики пораз и да је изгубила једну Оклопњачу н три крстарице. Људство је делом нзгинуло, делом спашено и заробљено. У Тарнову — Вешање истакнутих Пољ:»ка и Русина БУКУРЕШТ, 11 августа. АустриЈске власти одмах по доласку у евакуасгље области Галиције завеле су највећа терор. Сви истакнутији људа осумњичени су за шпијунажу и вздајство и притворени. Неколико народних првака јеуТарнозт Стрељано. На Галипољу — Утврђивање Савевника СОФИЈА, 1! август, После успешног зауаећа Булавра савра«п-<« трутге Су почеле да се утпрђуЈу па заузетим позицијама, Морал код савезника је одличан. Предузега офанзнва код МајдОСа имала је успеха. Чине се прапреме за један генералаа напад, који ће савезницима донеги гоСцодарствО на Галипољском острву.