Stražilovo

479

СТРАЖИЛОВО. БР. 15.

480

КЊИЖЕВНЕ НОВОСТИ. — Изашла су целокупна дела И. С. Тургењева у десет свезака. Посмртно издање. С портретом и факсимилом пишчевим. Издање Глазунова Цена 15 рубаља. У иоследњој је хронологички, азбучни преглед свих де.ла Тургењевљевих. — Изашла су и целокупна дела И. А. Гончарова у осам свезака. С портретом и Факсимилом. Издање Глазунова. Цена 12 рубаља. Гончаров, један од најдаровитијих и најчувенијих руских писаца уз Тургењева, врло, врло мало је знан Србима. Хрвати су у том срећнији. — „Ловчеви запиеници" Тургењевљеви доживили су за живота пишчева пет издања. После смрти још једно. Осим тога изашло је издање једно у Лајпцигу. — Врло дивно издање у руској књижевности су „Типови из ловчевих ваписника" у силуетима Е. Бема. Диван је први лист с орнаментима из сеоског живота, природе, лова. Слика је двадесет. Књига је тако израђена, да критика вели, е се не може ништа вигае желити. — Изишли су скупљени еписи П. А. .Јакушкина. То је скупљач народних иесама, један од најбољих пос.ледоватеља Киријевскових. Живот му је врло знаменит, пун разних незгода, с којима се имао борити. — Изишао је у Петрограду Шекепиров Хамлет у преводу А. Л. Соколовског. А. Д. Соколовски намерио се да преведе свог Шекспира. Хамлет је седма по реду књига. Уз љега су знатни преводиоци Шекспира у Руеа још Кронеберг, Загуљајев, Сумароков, Бисковатов и други. — Изашла су скупљена дела Козме Пруткова Ивдање А. и В. Жемчужпикових. Петроград. Цена 2 руб. Као што веле, Пруткова и нема никаквогна свету. То је псевдоним, «а којим се крије Алексије Констаитиновић Толстој, знани песник и романсје у Руса. Књига је из три дела. — Вредно је споменути мисао, која је лепа, не нова, ал тешка: испричати деци Одисију Омирову. То је учинио у Руса А. Љарски. Сликао Прелер. — У Кијеву гу изашле „Црте из украјинске литературе XIX. века" Н. И. Петрова. У књизи је писац гледао, да одреши Гордијев чвор ивмеђ велико- и мало руске књижевности и да развиди иитање: има ли мало руској литератури живота? Б. К. С М Е 0 И Ц Е. (Краљица-позоришни рецепзент.) Сгаигеиа сН Гагта пише:Цех позоришних рецензената зацело ће се обрадовати, кад чује, да му је члан и краљица једна. То јекраљицаталијанска, која већ од више година амо иише и чува своје оцене и назоре о најновијим комадима, што излазе на иозорницу, као о драмама, шаљивим играма, оиерама, опере-

тама и т. д. Краљица води две књиге. У једну пише литерарне рецензије а у другу музикалне. Литерарне јој рецензије најпре прегледи и прокритикује Мингети или Бонги а музикалне опет неки прваци са крал>евске опере, па их онда краљица сама напише у своје књиге („Анималпа" шала). Кад је позната вијолинискиња Терезина Туа ономадне у шлеској једној варошици свирала, тако се занели за њоме, да су јој после концерта испрегли коње из кола, па се сами упрегли и одвукчи вештакињу до њеног стана. Сутра дан су одушевљене ентузијасте у хотелу, где ручавају, нашли сваки на свом тањиру — свежљај сена и прегршт воби. — Није се могло дознати, каквом је то шаљивчини било до тако „анималне" шале.

АФ0РИ0МИ. (Старо-грчки.) Аристип, грђен од неког свог непријатеља, убрза своје кораке. „Зашто бегаш?" рече муовај.— „Јер теби стоји просто, мене грдити, а мени стоји просго, не слушати тих грдња." Дииген из Лаерте. Хабрија обичаваше говорити, да је страшнија војска од јелена, којој је лав вођа, него ли војска од лавова, кад је јелен предводи. Плутарх. Агесилај рече једном робу, кад му је безобразно одговарао: „Тако ми богова! с места бих те дао погубити, да нисам у гњеву". Илутарх. Јеси ли у Лакедемону, то се прилагођавај законима тамошњих грађана. Седај тамо за заједнички сто са трезвеним људима, кусај црну чорбу и гутај је, не исмевај људе са велики бркови, задовољавај се оним, што је њима мило и драго и уевоји старинеке им обичаје Антифоп. Познај сам себе. Ссдам мудраца.

БИБЛИЈОГРАФИЈА. Русија на истоку. Хисторичка црта од Вепијампна Калаја. Превод с мађареког оригинала. У Новом Саду. Штампарија А. Пајевића. 1885. Стр. 114. Цена 70 новч. Народца библиотока браће Јовановића. Изангда је свеска 102. Мазепа. Историјски роман Тад. В. Булгарин а. Превод с руског. I. — 10 новч. (35 пара). Добија се у свима српским књижарама. — Претплата на 24 свеске ф. 3-50 (7 дин) а поједина 18 н. (40 пара) и онда се шаље о трошку књижаре свака свеска уредно. — Излази сваких 14 дана 1 свеска.— Новац ее моли унапред с. пошт. упутницом, .Товаи Дамаскин, ва духовни концерат 1885. трећи дан уекрса 1885. спремио М. Ђ. Милићевић. Београд. Краљ. српска државна штампарија. Стр. 56.

(1АДРЖАЈ: Атанасије Петров-син Герески. Некролог. Написао Алекеандар Сандић. — Онроштај са великим народним добротвором Атанасијом Гереским. — Десимирке Пееме Мите Калића. — Разни путеви. Приповетка Милана Савића. (Наставак.) — Листићи: Књижевне новости. — Смееице. — Афорисми. — БиблијограФија.

„СТРАЈКИЛОВО" излази сваког четвртка на читавом табаку. Цена му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 Фор. 50 новч. на по године, 1 фор. 25 новч. на четврт године, За Србију и Црну Гору 14 динара или 6 Фор. на годину. Рукописи се шаљу уредништву а претплата администрацији „Стражилова" у Нови Сад.

СРПСКА ШТАМПАРИЈА ДРА СВЕТ. МИЛЕТИћА У НОВОМ САДУ.

#