Stražilovo

160

СТРАЖИЛОВО

Б Р. 10.

приликом предати су му венци: од уредништва „Одјека", од уредништва „Београдеког Дневника", г. Ђоке Поповића, и од браће Антуле. — Иека је заиста слава Милошу Цветићу, новом и великом сриском драмском писцу. — ,.Немања" ће се представљати још три пута узастопце. — На првој представи присуствовао је и г. Антоније Хаџић, секретар „Матице Српске", а. на другој про ф . Шврљуга из Загреба, који се врло похвално изразио о „Немањи" и лично честитао писцу на сјајном успеху.

КЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШКЕ — Изашла је прва књига Вукових дела. У н>ој су најстарије песме јуначке, 101 на броју. У издању су овом штампане народне песме по последњем (трећем) издању Вукову. Међутим је на жалост „погрешком слагачевом" (а што коректор није боље очи отворио?!) ушло у ову књигу неколико поправака, које мењају Вуков иравопис, те су на крају све означене. Осим тога има преко стотину које замашнијих које мањих штампарских погрешака те се редакцији мора замерити и пребацити, да није са доста пијетета за посао се бринула, кад је пустила, да се толике силне омашке увуку.' — Замерка В. Бечкеречког „Гласа", да је цена доста велика, није неоснОвана; има право „Глас", што вели, да је требало имати на уму, да та дела и у најсиромашнију српску кућу доспеју. А овако ће то тешко бити. Па не знамо, како је то с тим књижарским рабатом удешено. Овде се бар код нас у једној књижари продаје та књига по 1 Фор. 20 нов. а Фиксирана јој је цена за 20 новчића мања. ' — У издању министарства правде у краљевини Србији угледали су света „Прилози за реФорму казнених зак.она." Саставио их је Миленко М. Жујов,ић, секретар министарства унутрашњих дела. Иза предговора реч је у тој књизи о стању казнених завода у Србији за 1883., 1884. и 1885. год., даље о поступном казненом систему с нарочитим погледом на његову примену у Лепоглавској апсани, затим о мњењу комисије за подизање казненог завода за робијаше, па о предлогу министра у истој ствари, даље о мишљењу Емила ТауФера о реФорми казнених завода у Србији и најпосле о мишљењу Француског „ошитег апсанског друштва" о истом питању. — Из „Београдског Дневника" отштампан је одговор Стеве Теодоровића на Валтровићеву броширу „Иравославност у данашњем црхсвеном живопису у Србији". (в. 48. број нашег листа од прошле године на страни 1674.) На тај одговор написао је Ђорђе Крстић „Неколико речи као одговор Стевану Теодоровићу" па позива Теодоровића, да „на једном месту и у исто време заједнички изложе" своје иконе, „да се свет увери о истини Теодоровићевих навода, сравњујући његове, већ давно признате сликарске радове" са Крстићевима, „који тек треба да зараде себи места и положаја." — Нови ректор Београдске богословије, архимандрит др. Н и к о д и м М и л а пг, говорио је о св. Сави ове године беседу о п о т р е б и к л а с и ч н о г образовања з а к а н-

дидате богословије. Таје беседа у засебну књижицу отштампана. — Четир приповетке X К. Лазаревића, и то : „Први пут с оцем на јутрење", „Школска икона", „На бунару" и „Све ће то народ позлатити" изашле су у чешком преводу. Превео их је Каге1 Нис1е •. Исти је превео и приповетку Сима Матавуља „Ко је бољи?", што је угледала света лане у „Јавору". — „Школска икона" Л. К. Лазаревића преведена је и на словачки. Превео ју је медик Душан Маковицки. — Добили смо 2. свеску Грловићеве „8то1;ге". У њој има најпре од самог уредника „повест незнатна човека": „ГЈрометеј" (први део), па песма Драгутина Ј. Илијћа „Два гаврана" (ћирилицом штампана^ а за њом песма Милке Погачића „Дан и ноћ". Има даље извадак из академијског предавања дра Фрање Марковића о Руђеру Бошковићу као философу . Прича даље Иван К остренчић животопис , беговског певача" Ме х-м еда Колак" Колаковића (в. 3 бр. нашег листа о. г.) и занимљивих ствари о њему. Од дра Фрање Рачког има расправа „П ес ма о Сорићу и Кумалијићу Алоги ирема повести", а за том расправом долази опет расправа Ф. Ш. Кухача „О тамбурашким дружинама и о угодби тамбурице". Из 1. је свеске иастављен Кучерин „Спектроскоп и најзнаменитији му обрети". Затим је топлим речима исираћен покојни Драгутин Албрехт, који је за иуних тридесет година потпомагао напредак хрватске књижевности па и „8то1:га" примио био у своје власништво и накладу. На крају свеске има тма божја „ситних вести" о литератури знаности, и уметности. Ту је онда и библиограФија хрватско-српска и регистровани су „важнији чланци и подлисци по наших новинах." (Морамо ту заиитати уредништво „Смотре", шта мисли под тим: „наших", кад ама баш ниједан српски лист не спомиње. Или том уредништву не долази до руку ниједан српски лист, или баш ниједан српски лист није у последње време донео ама баш ниједан „важнији- 1 чланак и подлистак? Или ваљда то уредништво држи, да нам је за овај мах доста и предоста концесије већ то, што је песма нашег Драгутина Илијћа штампана ћирилицом? Али пардон! Биће да је то кривица и до уредника српских листова и до српских писаца. Први зацело да не шиљу своје листове у замену, а други никаквих својих радова, јер из онога, што „8то1л?1" стоји на челу, да се наиме „сви чланци награђују и тискају буди латиницом буди ћирилицом, како су припослани", никако ваљда не излази, да би латиничари имали — првенство.) На питање часнога господина Димитрија Руварца у 8. броју „Јавора" од ове године, у црти „Ко је тај СоФрониЈе СтеФановић?" имам само толико одговорити и још једаред иотврдити, да све онако стоји, како сам ја у 7. броју овога листа саопштио о српсКом календару од г. 1776., што ми Је као библијотекару овдашње српске гимназије до руку дошао са осгалим књигама покојног Ђорђа Рајковића. Нема тамо нигде ништа брисано, а о томе се може свако уверити у оиблијотеци наше гимназије. Коме сам год досад тај календар показивао, свако је видио, да ниЈ*е ништа брисано. У Новом Саду 1. Марта 1887. А. М. М.

СА-ДРЖАЈ: Из „Немање", трећи чин, појава 3—5. Од Милоша Цветића. — Пред милосницом. Песма Вл. М. Јовановића. Под старост бердо. (Наставак.) — О кнезу ЈГазару. (Наставак.) — Успомена на покојног пријатеља. (Наставак.) — Историјско-геограФско иверЈ*е. 1. Бобовац—Травник. Од И. Руварца. — Књижевност. „Немања". Оцена Дан. А. Живаљевића. — Ковчежић. Гласник. — Позориште и уметност. — Књижевне белешке. „СТРАЖШШВО" излази сваког четвртка на читавом табаку. Цена му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 ф . 50 н. на по год., 1 ф . 25 н. на четврт год. — За Србију и Црну Гору 14 динара или 6 ф . на годину. — Рукописи се шаљу уредништву а претплата администрацији „Стражилова" у Нови Сад. — За Србију прима претплату кхвижара В. Валожића у Београду.

СРПСКА 1ПТАМПАРИЈА ДРА СВЕТОЗАРА МИЛЕТИЂА У Н. САДУ.