Stražilovo

480

СТРАЖИЛОВО

Б Р. 30,

Г Л А 0 Н И Е. (Одликовање Јаше Игњатовића и Адама Мандро. вн!.а). Као што Београдска „Српска реч" поуздано дознаје, одликовао је краљ Србије старину књижевника Јашу Игњашовика орденом св. Саве III. степена за заслуге му на књижевном пољу ; исто је тако одликован и познати уметник глумап, Адам Маидровик, члан хрватског земаљског казалишта у Загребу, орденом св. Саве У. степена за заслуге своје на уметничком пољу.

КЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШКЕ, — Ово је дана изашла 154. књига Летотјиса Мшпице Срлске, друга свеска за ову годину. Наетављена је у тој књизи расправа проФесора Васе Вујића под натписом „ Стара и нова лсихологија"; још је настављена и Живка Драговића Грађа за, ђеографију Црне Горе, па Лазе Костића превод Шекспирова „Хамлета " а завршено је Олет њеколико народних игара, што је прибрао проФесор Мојо Медић. Осим тога је у тој књизи добила места и „ Свекрва и Мите Калика а и беседа у славу покојном ђорђу Рајковићу, коју је за свечану седницу књижевног одељења о св. Сави прошле године саставио уредник овог листа. Под рубриком Књижевност оцењује Мита Петровић немачко дело дра Морица Хернеса под натписом Стаг18сће "У^ап(1егпи§'еп. Сп11зиг игк! Бап(18сћаЛз81з1Нег аиз Вобтеп ип(1 Негсе§;оута, У Гласнику из српског и словенског света реч је о прослави књижевне педесетгодишњице старине Јакова Игњатовића, , а Читуља доноси белешке о животу и раду покојног ђорђа Малетића и опроштајне речи Милорада П. Шалчанина на опелу његову. Из записника књижевног одељења и одбора за прошлу и ову годину саопштене сууовој књизи ове оцене : 1.) Аркадија Варађанина на поправљени чланак Мите Пешковића под натписом „ шта се до данас радило на удружењу срлског учитељства?" ; 2.) уредника овога листа на ,,Свекрву с ' Мите Калића и 3.) Мите Петровића на Естетику дра Стевана Павловића. — Као 101.—102. свеска „Забавне књижнице" „Матице Хрватске" изашле су цртице из живота Даворина Трстењака „Ване к мелем ." У тим цртицама, које су гго свој прилици намерно у ту збирку смештене, показује нам нисац ужасно растројство у породици и у човечијем друштву, које настаје свагда са лошег и неразумнсг васпитања. Не мисли нисац баш свагда оно строго педагошко васпитање по овом или оном славном иедагогу, већ оно трезвено и паметно, којим сваки човек може своје дете ваљано упутити. Тако изгледају кад кад те цртице као примери к трезвеном начину васпитања, те нам на лак и очигледан начин говоре, како треба и како не треба радити, ако се хоће да дође до ваљаног и честитог нараштаја. Такве цртице много боље утичу на народ и на правац његовог гледишта, него стотина правила, сувопарних и, за проста човека, отужних. Прстом треба показати, где је ра.на, а другим прстом, где је мелем. Тако ће се отворити очи

народу. Ми бисмо само препоручили и нашем свету цртице — има их 11 — тог вреднога наставника хрватског. Ценаје књизи 50 новчића. — 17. о. м. почео је у Београду излазити нов недељни лист за политику и друштвени живот под натписом „ Срлска реч." Власник је томе листу познати књижевник Шанојло ђорђевић-Призренац , писац „Слободарке" и др. а уредник је Св. П. Јаношевић. — Изашла је друга свеска скулљених слиса Јована Бошковића. И тој је свесци, као и првој, натпис О срлском језику а доноси прво и прво две књижевне оцене, једну на граматику Петра Нинковића [из „Седмице" 1857.], другу на граматику Јована Веограца [из 111. књиге Летописа Матице Српске, 1866.]; даље је ту из „ Виле" од године 1867. под натписом „О садањем стању српске граматике" чланак, изазван т. зв. апологијом Алимпија Васиљевића на мишљење Бошковићево о његовој „Малој српској граматици" ; за тим долазе два Светосавска говора, и то један од године 1871. под натписом „Општа наука о језику и преглед главних резултата филологије и науке о језику у нас" ; а други од године 1887. под натписом „О народности и неговању српске народности наставом и васпитањем" ; после тога долазе омање расправе и то: а] Обличја имена Србин; 6] Тачка или „точка"; в] О другом падежу множине; г] О прилогу „не"; д] О царинику, царини и царинарници. На послетку има два чланка нод заједничким натписом „О староме словенском језику" а то су: 1] из „Седмице" од године 1856. о Миклошићевим предавањима, и 2] из „Видов-дана" од године 1862. расправа о важности старог словенског језика, написана поводом Миклошићеве читанке" под натписом: СћгезЈзота^Ма ра1аеоб1оуетса е^с. И ова је друга свеска, као и прва, пуна драгоцена блага за оне, који желе да што боље проуче свој језик, с тога је и читаоцима нашег листа не можемо доста напрепоручити. За нас овде стаје та књига 1 Форинту а. вр. — До краја ове године изаћи ће и трећа свеска Бошковићевих скупљених списа и ту ће под општим иатписом „Прилози за историју српске књижевности и просвете" бити покупљено, што је где Јован Бошковић рекао за српско учено друштво, велику школу, »за гимназије. за српска народна позоришта, за издавање Вукових дела, за српске уметнике, за Матицу Српску и за много што шта још. На ту се трећу свеску отвара претплата. Њој ће бити цена као и првој, за нас овде 75 новчића. — Прашка РоШлк доноси у лиску бројева 212. и 218. оцену Херманове збирке народних песама Мухамедоваца у Босни и Херцеговини, коју смо ми у прошлом броју регистровали. Оцену је ту написао Јован Черни. — У немачком часопису „Ког(1 ип<1 8ис1 а , у свесци за август, два су чланка, који ће занимати и наш свет. У првом расправља „МогИ^г Коегпез „Вег &Ј.8сће Сгаг Ре1;ег III. Ете Ер18об.е аиз <1ег ОеасћгсМе Моп^зепе^гоз" доба Шћепана Малог. Други је чланак превод из збирке приповедака Вука Врчевића: „Ете ипћеПуоПе Не1га1}ћ 8егћ18сће8 СиНигћгИ аиа (1ег Негсе&оута." Аиз (1ет 8егћ18сћеп уоп ' М. у. 8.

САДРЖАЈ: Вечита хармонија. Песма од Војислава. — Дух времена сад је таки! (Наставак.) — Докторева љубав. Од Драгутина Ј. Илијћа. (Одломак из већег спева.) — Хања. II. — Народна традиција и непогрјешими историци. II. — Вулканске снаге. По Карлу Бајну А. М. М. — Књижевност. Тенденција у лирици. (Пламенови. Песме Радована Кошутића.) Од Милана Савића. - Ковчежић. Гласник. — Књижевно белешке. „СТРАЖИЛОВО" излази сваког четвртка на читавом габаку. Цена му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 ф . 50 н. на по год., 1 ф . 25 н. на четврт год. — За Србију и Црну Гору 14 динара или 6 ф . на годину. — Рукописи се шаљу уредништву а претплата адм:инистрацији „Стражилова" у Нови Сад. — За Србију прима претплату књижара В. Валожића у Београду. ГУРПОКА ШТАМПАРИЈА ДРА СВЕТОЗАРА МИЛЕТИБА У Н. САДУ.