Student

Фискултура и сопрт

Пролећни крос

Под паролом обухватимо пролећним крооом нове масе у наш фиокултурни покрот и нека пролотњи крос будв припрема наших снага за овогодншње такмичење одржаће св 6 априла широм целе Републикв Пролећни крос. Овогч'дишњи крос поред своје масовности мора да има и такмичарски спортски карактер. Ради овога ниједан учесник не смо да учвствује неприпремљен, без тренннга. а исто тако сви такмтпари треба да буду лекарски прегледани. Наше друштво одржаће крос на Калемегдану па истом мосту где јо одржан јесењи крос »Победа народа«. По овојој масовности у прошлој години »Црвена звезда« је на пролећњем и јесењем кросу заузела прво место. 2500 студената узело је учешћа на пролсћњем, а 2700 студената учествовало је на јесењем кросу. Да би студентн изишли спремни на крос по факултетима, односно групама и годинама. треба да се ортаннзују тр>епинзи, а затим и такмнчења за првенство факултета. Први тренинзи треба да буду лакши (1000—1500 за другове. а 300350 метара за другарипе). Тренинге треба одржавати на мекшем терену (парк, ливада). Наше друштво је већ почело са спровођењем организапије кросч. Основан је одбор са пододборнма на факултетима. По огранцима ће руковолити тренинзима ла.ко-атлетске секпије и пентар такмггчења за фискултурну значку.

Учеснипнма на кросу који се так. мнче за фискултурну значку, признаће се истрајно трчање нз 1 обавезнв групе у колшко буду постигли одређено врсме. Стаза за другове нзносиће 2.500 метара, а за другарице 800 мегара.

Пољопривредно - шумарски факултет изграђује своје фискултурне терене

Фискултурни одбор отпочеће ових дана рад на ннвелисању терена за изградњу тенис игралишта. Исто тако, уз помоћ Команде вазлухопловства, оправиће воћ постојеће футбалско игралнште оа лакоатлетском стазом. Терен за одбојку такоће ће св преуредити и изградити терен за опште телесно образовање, за бацање кутле и све врсте скокова. У свима овим радовима учествоваће добровољно ови чланови фис. културног огранка Пољопривредношумарског факултета. односно такмичари за значку фискулгурника, којп ће на тај начин извршити обавезу по правилима такмичења за фискултурну значку која предвиђа добровољни рад на обновн земље. Радови које ће извршитн фискултурни одбор Пољопрнвпедно-шумарског факултета оа својтм чланогима од велике је важности нв само за фискултурнике Пољопривредношумароког факултета већ и за осталу омлалнну.

Михајло Јанковић, ст. агрон

Студенти Државног института за фискултуру на Планици

Државни институт за фиок.ултуру увео је у програм предмета и омучароке тенајеве који се имају одржавати оваке зимске сезбне пб 20 да. на са укупно 399 радних часова. Они се одржавају на најбољим смучарскнм теренима у Југославији у циљу да што боље оспособе будуће фискултурне руководиоце у техншш скијања по сваком терену и да им пружв темељНо знање из ,смучарског правила ЈА. Овај први смучароки течај. којим руководи иокусни наставник друг лопент Боривоје Јовановић, уз сарадњу са још пет наставника. олржава ее на раскошним планинским пејзажима крај огранака Алпи на месгсу где .је највећа окакаоница овета на Планици. Планински лом »Планипа«, који се налази на 1100 метара надморске ви_ сине удобно је угостио наше млале фискулгурнике и поред раиионализапије простора коју изискујв овака планинска кућа. Поред темељне смучароке наставе, која обухвата грр смучарске лиспи-

плине. студснти се упоанају и са предмегнма као што су: зимске опасностц (од мећзве,. давине, планинскот сунпа, снежних наноса, ветрова. мрв за). затим зимско планинарење, спасавање и задмсже помоћи и опортска мелицина. У оквир предмета војнв обуже изводи се школоко гаћање на импровизшраном стрелишту, затнм ре шавање борбених залатака напада и олбране на обшжње планинскв врове као што су Тамар, Вршић, Пећ и други; такмичење патрола. оријентапија ноћу и у магли помоћу одгосарајућих инструмената и међународ. ним сигналима. На крају ће се олржати такмичење за значку фискултурника које ће су_ дити опуномоћена комиснја. вероватно из фискултурног савеза Словеннје По свршетку овог курса биће оспособљен већи број студената за пропагаторе и руководиоце овог корисног спорта по разним фискултурним активпма Београла и околине.

Ризнић Милош, студ. ДИФ-а

ШАХ ПРВЕНСТВЕНИ ТУРНИР „ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ“

Пред само оовајањв екилног првенства, шах секциЈа »Црвена звезда« отпочела је са својим годишњим првенотвеним турниром, на коме учествују ови прворазредни играчи. учеснипи на Финалном птампионату, као и мајоторски кандидати Јаношевић и Андрић. Овај турнир опада у склоп појединачног првеногва Југославије, које је организовано од првенства секција, преко градских и републиканскпх турнира. полу Финала на којима гчествују мајсторп. све ло завршног финалног турннра наших најбољчх шахиста. Тако ће шахисти »Црвене звезд© на овом такмичењу олрелити своје претставнике з® републиканско првенство који су прошле голине осво.јили заједнички Јаиошевић и Симоновић. Већ у првих пет кола показало се да су снаге врло изјелначене, те ће одлучити на : боља конлипита која је у шаху врло важпа, пошто су борбе напорне. Ол појелиначних резултата вое<ли истаћи у**првом релу побелу Сзба-

доша над мајсторским кандилатом Јаношевићем, над Караклајићем, Потаоманом и Костићем; победу Караклајића над Петровlићем; Петровића над Сабадошом и Костићем; Матановпћа над Караклајпћем;; реми Лулајића са Трајковићем и мајсторским кандидатом Андрићем; реми Трајковића са Андрићем и Јаношепићем. Стање на табели после петог кола је слсдеће: Мајсторски кандидат Андрић и Сабадош имају по 4 поена. мајоторски канлидати Јаношевић и Трајковић З.б; Матановић з. Петровић 3. Лудајић 2 (2), Караклајић 2, Зафировић 1,5 (1). Потасман 1 (3), Коотић 1 (1), Цвегковић 2 (1), Стојановић 0 (2) и Вујошевић 0 (1). Бројеви у заградама означаЂају парти’Р. Тупнир се одржава у простотптма Пентралног шаховоког дома на Теразитама, сваког уторка, четвртка и недеље од 17 часова. Ток партија се приказује преко зидиих демонстра ционих табли.

Економски факултет се такмичи за значку фискултурника

У малој сали Прве мушке гимназије одржано је такмичење студената Економског факултета за фискултурну значку у простим вежбама. Економски факултет био је нај_ уреднији на тренинзима и очекивало се да ће и по броју учесника и квалитетом постићи највећи успех. На такмичење је изишло свега 27 такмичара и од тога положило свега 20! Зашто је изишло на такмичење свега 27 непознато )е. али су узроци слабог успеха познати и на њих ћемо се посебно осврнути. Резултати су следећи; а) Бронзана значка: другарице: 10 полагало, 7 положило, 3 пало; другови: 8 полагало. 5 положило, 3 пало. б) Соебрна значка: другаоице: 5 полагало и све положиле; другови: 7 полагало. 3 положило, 4 пало. Најбољи успех показала је врста другарица за сребрну значку. Просечна оцена им је преко 8. Постоји једна велика тешкоћа у паду и такмичењу за Фискултуону значку. То је недостатак сале. Одбор за фискултурну значку има на расположењу салу Прве мушке гимназије три дана V недељи, г а је, према томе. направљен распоред тренинга. Мећутим, готово увек салу узимају за друге потребе. Једне суботе игранка. у соеду састанак... Тако се дешава ла људи доћу тоенинг, а ниЈе *слободна. Поред тога што изгубе вре_ ме. то утиче да и многи другови идућег пута не доћу на тоенинг. Руководиоци факултета настојали су код директора да се убудуће отклони. Одбор за значку направио је пропуст, што код ИНО-а кош је салу доделио, кије указао на ове тешкоће и на тај начин споечио губљење времена и све последице око неуспеха V испуњавању обавеза. Остале разлоге за неуспехе тре_ ба тражити мећУ нама самим. Другови не долазе редовно на тоенинг. Овога пута није било Vчења вежбе пред испит. али 1е било другова који су потпуно не-

споемни изишли на испит. Фискултурни руководилац факултета и тренег« не само што нису спречили такве другове да иду на испит, већ је тре Iт еп и ~ ’ пз ~п у. га да наступе; оба су пала. Фискултурни руководиоци морају систематски да контролишу долазак и знање такмичара. те да на ислит нусте само оне за које су сигуони шта знају. На испиту показало се. такоће, да је потребно радити појединачно и по мањим групама. Фискултурни одбори факултета треба да помогну тренерима како би се од њих који су били на курсевима »Црвене звезде« створило помоћно особље и омогућио рад по мањим групама. ОБАВЕШТЕЊА ИЗ ЦЕНТРА 3» ЗНАЧКУ ФИСКУЛТУРНИКА 1) Обавештавају св сви цријављаки фкскултурници за значку фиокултурника да ое транинаи у сали 1 мушке гимназије одржавају редозно и по рашгје објављеном распоре I.у; Понедељаlк: 19—21 час. Правни Факултет, Среда: 18% —20 час. Цедицински факултет, 20—24,30 час. Емшомски факултет. Чћтвртак: 19—21 час. Филозофски и Ветеринарски факултет. Субота: П% —2l час Медацичжи факултет, 19 —21 час Технички фчкултет. Тренери: Балцер Властимнр (Правнч и Економск.и), Мнћа Павловић (Медицински), Маршићевић (Те-хн ки), В. Вучковић (Филозофски и Вете) инарски). 2) Датум такмичења заказаће :е тек када фискултурни руководитац Ф<ј култета и тренер утврде ла су дјјугови опремни за испитНа ионит ће се пустити само ози другови који су редовно долазили на тренинт и добро се спремили за ислит. На тај начин ће се спреччти много падање. које прокоилази ш табавог однсса према датим обавезама.

Стрељаштво

КРОЗ СТРЕЉАЧКЕ КУРСЕВЕ УПОТПУНИМО ФИСКУЛТУРНО ОБРАЗОВАЊЕ ИАШНХ СТУДЕНАТА

Фискултурни одбор на Пољоирииредно-шумаооком факултету у Земуну развио је своју делатноот по свима својим секдијама, тако да је почетком фебруара ове године формирао одбор стрељачке секдије при овом одбору, Стрељачка секција има за задатак да оспособљава стручне кадр-тве за стројелну обуку и бојно гађање на спортској бази, чиме жели да употпуни фиокултурно образовање студената фискултурника. На тај на чин по.!ачава со одбранбена моћ отаџбине, а поред тога оспособљава се руковолство у ралним брига.тама. У исто време руководство стрељачке секпије на челу са другом Ва оом Грбићем, стулентом агрономије, одржава у Земуну курсеве за оспособљавање стрел>ачких инструктора, који ће по положеним испитима бити раамегатени по групама актива НСО-а. гле ће своје стечено знање применити и на остале другове. У времену од 6 до 26 фебруара ове године кроз курсеве стрељачке секпије прошло 1е 83 наша најбоља лруга. Порел реловног практичног пада на курсевима су олржавана и теоретска предавања о десеттгчно! и волној обупи, леловима пуптке. технипи нишањења. ставовима. ортани.

задији стрелишта итд. Успех јв био на курсевима задовол>авај.ући. а за исте смо захвални друговима из фискултурне секдије команде ваздухопловства, ко.ји су са ствоје стра. не свесрдно помогли око организације и опровођења курсева. Не можемо. а да им се и овом приликом на овом месту најтоплијв не захвалнмо. До сада стрељачка секција броји преко 100 чланова, али је- упис још увек у току; мислш се да ћв број чланова прећи 300. Стрељачка секција је почела са радом; ради са пуно воље и има за циљ окупљање свих љубитеља ове гране спорта у циљу њиховог усавршавања. Порвд овог, секција је отпочела са велшким припремањем с®ога чланства за фиокултурну парадУ. М. Ј., студ агр.

Обавештења

Одлуком секретаријага »Црвена звезда« 2б% чланарине и прихода са фискултурпих прирбд<sи ос%аје за потребе самих огранаlка.

Пропозиције првенственог такмичења у стрељању и лакој атлетици

(Наотавак из прошлог броја) I Лака атлетика 1) Изборно тажмичење у лажој атлетици одржаће се до 12 маја тг., унутар сваког огранка ОСФД-а »Цр* вона звезда«, ради оастава изборне вк!ше огранка У обзир долазе следеће дисдиплине: 100 м., 400., 1500 м., 5000 м., окок у вис, скож у даљ, троскок, бацање кугле. бацање д»ска, бацање копља, бапање бомбе, штафета 4xloo за другове. 100 м., окок у вис, скок у даљ„ бацање кугле, бацање диска, бацање копл>а, штафета 4xloo за друтарице. Такмнчењо ће организоватц руковод. отва огранака. Броl такмичара-ки неограничен. 2) Финално таклшчење одржаће се 17 и 18 маја тт., у органивацији лакоатлетске оекције ОСФД-а »Црвена звезда« 17 маја 100 м., 1500 м., скок у даљ, бацање кугле, бацање копља другови: 100 м., бацање диска, скок у вис. бацање копља другарнце. 18 маја 400 м., 5000 м., бацање диска, скок у вис, троскок, штафета 4xloo лр.угови. скок у даљ, бацање кугле, штафета 4xloo другарице. 3) Оваки огранак може пријавити за финално такмичење вкипу са ио два такмичара-ке за сваку дисциплину. Пријаве треба поднети благовремено лакоатлетској секцији ОСФД-а »Црвена звезла«. 4) Начин бодовћња биће одређен накнадао. Првенство ће освојити она екипа, која постшгне највећи број бодова, рачунајући зајелно и бодове другова и бодове другарица. 5) Ни у изборном ни у финалном такмичењу неће моћш да учествују чланови ОСФД-а »Црвена евезда«, разврсгани У савезни и први разред. Ц Стрељање 1) Изборно такмичење у стрељан»у одржаће се у времену од 1 до зо алрила тг., и то овим редом: 1) Технгачки факултет, 2) Медицински и Ветеринарскн факултет. 3) Правни, Фармацеутски, Филозофски, 4) Економски, Академија ликовних уметности, М.узичка академија. Виша педагошка школа, 5) Пољопривредно-шумарски факултет. Датум и ме. сто изборног такмичења одредиће се накнадно. 2) Изборно такмичењв је појединачно и мешовито, оа сврхом да се добије најбоља еквпа овоког огранка састављена од 5 другова и 2 другарипе. 3) Гађање ћв се вршити на_ растојању од 200 м. из става (стојећи, лежећи и клечећи). са 15 метака за 30 минута у картонску мету пречника 66,5 см. Картонска мета је подељена на 10 конпентричних зена. од којих свака доноси илући нзвана према центру по 1 поен више (прва 1 поен, четврта 4, десета 10). По извршеном гађању показиваће сз свами погедак- Гађа.њд ое врши у серији без прекида. Прекинута сернја се ништи, а уштеђени меци враћају комисији код муниције. Сваки такмичар-ка има права На два пробна метка из слободног става. Калибар пушке и све остале детаље угврдиће главна комиснја. коју ће формирати одбор стрељачке секције ОСФД-а »Црвена звезда«, а ко.ја ће руководити и изборним, и касније, финалним такмичењем у сгрељању. 4) Финално такмичење одржаће се у времену од 1 маја до 15 јуча тг. У њему може узети учешћа сваки огранак ОСФД-а »Црлена звезда« са екипем од 7 чланова 5 другова и 2 друтарипе. 5) Класификапија На изборном такмичењу вршиће се према укупном б!К)Ју постигнутнх поена (зона), КО.ЈИ сваки такмичар-ка сери,’ом од 15 метака постнгне. У слунају једнакот броја поена. узим«аће се у обзир брот поголака у црну тачку картона. број погодака у остале зоне најближе пентралној итд. 6) Првенство у стрељању на финалном токмичењу освојиће она екипа. кота постигне највећи збир поена. рачунајући ту ове такмича. пе и такмичарке екипе.

8

Одговорни уредник: Впаца Митровић, студент права. Урелништво и админн'традија: Београд, Булевар Црвене армије бр. 73, Технички факултет, телефон 41-602. Штампарија Издавачко-штампарског предузећа „Рад“ Београд, Скадарска улица 33

НАРОДНИ СТУДЕНТ

БРОЈ 19