Student

НЕКА ПИТАЊА ЕКСПЕДИЦИЈЕ

У растурању нашег листа по фа* култетима појавили су се V задње време, осетније но рани.је, неки недостаци, ко.ји захтсвају да се овом питању приђе далеко озбиљми ;е. да се културно-поосветни одбоои факултета више заинтересују за рад својих експелитооа и пр\’же им далеко већу помоћ V оаду него што 1е то досада био случај. Добија се утисак као да нека руководства културно - просветних одбора нису схватила у довољној меои значај и потребу да сваки поимеоак нашег листа доспе V руке студената. Зато се дешава да експедитори буду препуштени сзми себи. да се »сналазе« како знају и умеју С једне стране редак.. ци.ја је сматрала да је потребно да сваки број листа буде продат. а културно.просветни одбори, кроз ппимл ене обавезе су се саглашавали са овим. С друге стрзне. на неким нашим факултетима је оста-Iало на томе. тј. на саглашавању без стварне. конкретне помоћи, тако да се догаћало као правило, нпр. на Медицинском факултегу, да експедитори плаћају из свог иепа непродате бројеве. Обавеза је обавеза. она се мора испунити, тако су схватили другови експедитори, и неправилно, за непподаде бро.јеве листа плаћали сами. Колики значај има помоћ култур. но-поссветних одбора. најбоље показује пример Техничког факултета, гле се растурање листа врши врло уредно и непрекидно одржава и повећава највећи тираж на Унивспзитету. Лист ће излазити V току месеца јунз. То одрећује нове задатке, како експелиторима, тако и култуоним сдборима факултета. Пошто ће ст\денти долазити мање више нередовно на факултет, а листтреба да се растури. редакција је повела кампању претплате на лист. која би обухватила сваког студечта. Експедитори на факултетима су већ отпочели да врше поетпла. ту. Тако је Технички факултет за два прва дана поетплатио већ више од хиљаду студената. захваљујући помоћи руководстава група и актипа. То показује да помоћ руководстава културно-просветних одбора омогућава ла се V овом пепиоду не само одржи тираж листа, већ да се и повећа. Насупрот овоме на Медицинском неки другови нису довољно указалн помоћ експедиторима, те се растурање листа не одвија сасвим уредно. Последње припреме за одлазак на радове у току лета. састанци боигада су места. где се лист може растурити. Технички факултет ће својим претплатницима делити лист преко своје продавнице, што је исто тако згодно решење овог питања.

Иктересовање за лист код студената је велико. Лист. и поред својих ]ош неотклоњених недостата. ка. у приличној мери одговара потребама и жељама студената. О томе Речито говори анкета коју је спровела редакција листа. Зато тежња да сваки члан Народне студентске омладине треба да прима свој лист. могућа је и остваољква, јер је то исто тако потоеба и жсља наших студената.

Иностранство иашем Уииверзитету

Пое кратког времена из иностранства су стигле разне пошиљке за нашу Народну студентску омладину. Тако су нам грађани Базела упутили један пакет хиоуршких инструмената, а швајцарска *Акција за помоћ студентима пострадалим у рату« пакет инструмената за зубну клинику. »Европски фонд за помоћ студентима« послао нам је 420 комада радиоскопских Филмова за преглед 15.000 студената.

Радни договор за што боље испуњавање задатака Петогодишњег плана

у сели Радничког дома у Загребу, 25 маја је свечано отворен Други кснгрес Народнв омлздина ХрватсиеСвсчанссти отварања прксуствсвапи су претсгдник Президијума Сабора Нарсднс Републике Хрватске Владимир Нззср. првтседник владо Народне Рспублике Хрватсне д-р Владимир Бакаркћ са чпановимз владв, прстседник Главног одбора Јединствгних синдиката Хрватске Марко Белимић, првтставниди Југословснске армије, кокзул Совјетског Савеза у Зегребу Закурдајев претставници Народко омладине Србије, Словеније, Босне и Херцсговине, Македоније, Црне Горе и доуги. Отварању Конгреса прксуствсвала је и дегегација градитеља Омладинске пруге Шамац —Сзрајсзо, као и неколико стотина смладинских депегата из цслв Народие Републике Хрватске. Пошто је певачки хор отпевао „Ли*епа наша дсмовино 11 и „Хеј, Словенн" добила је реч Милка Куфрин, претседник Главног одбора Нарсднс омладкне Народнв Републике Хреатске. По кгбсру радног претседништва и верификгцискгг одбгра одржзо је говор претседник влзде Народиз Репубгике Хрватске и главни семрстар Нарсдког фпонта Хрватске д-р Владкмнр Бакарић. Рални део Лругог контреса Наролне окгладипе Хрватгке отпочео је ре_ Фератои секретара Главног одбора Народн« омладнне Хрватске Анте Раоса „Омладнна Хрзатске у остварнваљу ТТстопртнштксг пла.на-“ Псктле реферата Анте Раоса развнла се диокуонјз. Обаврзе зо Ретвдти пдан ип иоји ш долазе Другарица Зора Тепавац из Новог Сада упутила је Централном воћу На_ родне омла.длне Југославије пиомо следеће садржине; Драги другови. Чита.јући говор нашег друга Рате осећам сву тежину и одговорност коТа лежи пред нама V извршењу петогодишњег плана. а V исто воеме сам поносна и срећна што

сам V генерацији омладине која овенчана славом V победи и изградњи наше земље. Никада нећу заборавити Титове очи тако топле и поносне кад нам се обоаћао на Другом омладинском конгресу у Дрвару 1943 год., кад је говорио с огромним поверењем V омладину, отварајући пред нама нове перспективе рада. Надахнутн ол њега новом снагом шили смо величанствену борбу за ослобоћење нашег народа и сада не мањом енергијом изграћу.јемо наш нов дом Федеративну Народну Републику Југославију. У оквиру нашег првог петогодишњег плана пред нама данас стоје одређени задаци чи.јим ћемо извршењем гигантгким кораком Ући У соиијализам. За његово осгварење потребни су напори свију нас и сваког појединца засебно. У његовом испуњењу и ја тражим својс место. Као 16-то годишња спедњошколка београдске гимназије кренула сам V борбу за ослобоћење наших народа 1941 годнне, била борап и политички радник. Даиас учествујед у раду народних власти, свршавам велику матурУ после којс полазим на студије. За испуњење нашег првог плана. за бољи живот наших напоаа обаве.зујем се Централном већу Наоддне омладиие да ћу V року пе тогодишњег плана завршити ггологи !у на Фнлозофском факултеи бити спремна за нове велике радове на том пољу V другој пјатиљетки. Дл живи наш мили др\’г Тито Да живи наш Рато. Нови Сад, маја 1947. П

Тепавап Зг>од

Курс за дописнике одржаће се у среду 4 јуна на Правном факултету у 20 часова. * Позивају се сви руисзодиоци експедиције да присуствују састанку у понедељак 2 јуна.

ДРУГИ КОНГРЕС Н.АРОДНЕ ОМЛДДИНЕ ХРВАТСКЕ

С једног на други крај, уздуж и попреко читазв древне колевке Јелина све се више шири и распламсава неугасиви огањ народног отпора. •Веру у победу ни првог дана издаје убојни ч-влик иије мо«гао да сгоми. А данас, упркос репресалија и неуспелих подухвата великих војничких размера са стране домаћих и иностраних поробљивача, черстина и отпор грчког народа јачи су него икада.

ВРЛО „СТРОГО“ МИНИСТАРСТВО

После познатог фашистичког испада на Бечком универзитету аустриско Министарство народне поосвете објавило је да се. на.јзад, сппема да уведе ред по вишим школама V Аустрији и да их очисти од нациста. Нажглост. гласови о радикалним меоама аустриског Министарства поосвете показали су се преувеличаним. Пре кратког времена бечке новине штампале су одлуке Министаоства народне поосвете о мерама чишћења студентских редоза. Огромни и упадљиви наслови. као »на.јстрожије чишћење студената« означгвају, међутим. пре легализа. иију нациста на Универзитету него њихово чишћење из аустриских високих школа. Тресла се гооа оодно се миш. »Најстрожи.је чишћње студената» састоји се у томе да се са универзитета искључују само они чије су »особите заслуге« пред хитлеровским Рајхом биле награђене златним знаковима хитлеровске партије и хитлерјугенда (значи да су До сала и такви стмлирали V аустриским школама!) Против носилаца соебрних значака, такође доби.јених за »особите заслуге пред Хи-

тлером«, аустриско Министарстзо поосвете ни.је предузело ништз. Они оста.ју на универзитетима »сзе до провере«. >Све до провере«, - та магична формула даје могућност да одахне већина нациста којима су данас испуњене аудаторије аустрискнх универзитета. Кад ће провера још да буде. а и каква ће она бити?! И тако на факултетима остају. како је печено V правилима бивши оаднипи из апарата хитлеровских организација, бавши официри фашистичких формација. бивши старији и млаћи руководиоци хитлер-југенла до »обергарфирера«, бивши нацистички штурмовици нижег чииа »шарфирер«, који подлежу регистраци.ји нациста »Савез Немаца у иностранству« итд. итд. Бирано друштво! Ако се ово назива »најстрожијнм чишћењем«, шта се онда може незвати заштитом нациста? И ако се V Аустрији спремају кадрови интелектуалаца из бивших хитлеповских функционера, каД ли се може рачунати на демократизацију Аустрије?.

Р. Борисова

Студенти Кине у борби за мир

У последње време граћански рат V Кини, потпиоиван од стоапе америчких импери.јалиста, који су V Чанг Кај Шеку нашли свога оданог слугу. довео је земљу до руба поопасти. Од сваких 100 долара кинеског државног буџета 80 Аола. оа одлази на Финансирање граћанског рата. Авет глади наднела се над провинције V ко.јима господари »жути диктатор« Чзнг Кзј Шек, Мере које ,је влада предузела V циљу отклањања тешкоћа у Финаисиском и привредном животу землке нису уродиле никаквим плодом. Да би »потпомогла производњу«, влада 1е донела одлуку да државна предузећа прода приватном капиталу и да потпомогне продиран.е стпаног капитала V земљу. Док на северним ратиштимл борци Народно-демократске армије Кине наносе све нове и веће пооазе владиним трупама. већ неколико дана трају непрекидно штрајкови и демонстрације на шеснаест универзитета. шест највећих кинеских градова. Студентски покпет ппотив граћан ског рата лошао је једновремено са петицитом ко.Ј l / 1е потписало 20 чланова Законплавног јуана. који такоћс захтева обустављање граћанског рата.

Студенти траже повећање следовања намирница. забрану делатности Куоминтангове омладинске лиге »Са мин чуи« на унивеозитетима. обуставу финансирања Куоминтанга на оачун државе и подожавају захтев професора за повећање кредита за набавку књига и лабооатооиских инстру.мената.. Чанг Кај Дlек је ове захтеве студената окарактерисао као »не. разумне« и нагласио да »не могу бити задовољени». Студенти великих кинеских градова одговорили су штрајковима и демонстраиијама »ВИ СТЕ РЂАВ ЧОВЕК« За веме демонстраци.ја студечата штрајкача V Нанкингу. студеити су носили плакате на којима Је писало: »Ми хоћемо Да једемо«, »Граћански оат нзс лишава пиринча«. Демонстранти су исписали по зидовима кућа и Министарства просвете пароле против грађанског оата. Студенти су захтевали да се по!ави министар просвете. Кад се он најзад појавио и почео Да говори студентима: оин су га ппекинули узвицима »Нећемо више празне гс и. зар не знате да ми гладујемо?« Минкстао је хтео Да оде, алк неколнко студената су га ухватила и

тражкли да их прати до зградо Претседништва. Министар је могао да побегне тек кад су се умешали вкши (Iункционери министарства. Када су се демонстранти приблнжили згоади Претседништва. потпретседник Ван Ванг Јунг. који ,1е покушао да говори. био је дочекгн оечима пз иародне песме »Ви стг рНав човек«. ПЕТИЦИЈА ШАНГАЈСКИХ СТУДЕНАТА Упркос забрани приређивања демонстрацила. маса од неколико хиљада студената са седам шангајских универзитета окупила се пред Северном станицом ла би испратила своlе делегате кош одлазе V Ианканг где ће влади поднети петииију. У петицији студенти захтевају од владе да побољша живот. не услове, да обустави позивање у војску и ла сместа престане с гоаћанским ратом. Кад је воз са делегатнма отишао. студенти су са за. ставама, транспарентима. паролама и плакатима прошли главним улииа.ма града. Колону ле предводио камион на коме су студенти поста. вили (Ј)игуру »Ујка Кама« и приказивали сцену у колол се Америханци оптужују за распиривање гоаћанског оата V Кини. Студенти су оастурали летке у којима се кажс: »Сада је сваки четврти студент ту. беркулозан. Студенти су принуКени ла после учења оаде какг 6и зарадкли за живот, Од сваких 100 долара држазног буџета само 3 долара отпадају на просвету а &0

на граћански рат. Због тога већина школа V ствари нема никакзих учила. Због скупоће живота радници и службеници не могу да шаљу сво.ју децу у школу.« ПЕТНАЕСТ ХИЉАДА СТУДЕНАТА ДЕМОНСТРИРА У ПЕКИНГУ И ТЈЕНЦИНУ У студентским демонстрацијамл V Пекингу и Тјенцину учествовало ле петнаест хиљада лица, Демонстрације у Пекингу су трајале пет часова и воћене су под паролама: 2>Хоћемо мир«. »Хоћемо да једе.мо«. У њима је учествовало око 5.000 студената и ученика обз пола. Демонстранти су носили многе натпнсе и транспаренте на кошма је писало »Доле диктатура«, »Нећемо владу грађанског рата«. Поеко 40 студената Је уби.јено у демонстрацијама V Тјенцину које су воћене под паролом »Граћански рат ће упропастити Кину«. Група од преко 100 лица покушала !е дз растури демонстрацију. Под изговорои да брани студенте полиција Је ухапсила преко 70 демонстрз. ната. ЗБОГ ЧЕГА НЕМА ПИРИНЧА На пови дан заседања кинеске Народне скупштине преко 6000 студената и студенткнња Нанкишког универзитета приредило је велике демонстрације. захтевајући обустављање грађакског рата V Кини. Пробивши кордон полицалацз, студенти су дошли до пред саму

згоа— Скупштине, у којод је Чанг Кај Шек отварао пленаону седницу Националног политичкор савета. Ту су. мећутим, наишли на ко. њицу. стоажу. војну полиииду, жан дармерију и чуваре. Полицида је поотив демонстраната уттотребила палиие и ватрогасне шмркове. У сукобу де рањено много студенага. једн» студенткиња 1е теже поврећена а један студент де погинуо. Велики брод студената је ухапшен. Упокос интервенциде полиције и жандармериде студенти су успели да се пред зградом Скупштине задрже читава лва часа. За то вре. ме осам чланова студентске делегације преговарали су с претставни. пима владе. Сдтденти су затим демонстри оали улицама Нанкинга носећ! транспаренте. на којима ,1е прикз зивано сиромаштво народа и об.ја шњавани узроци народних патњи Учесниии V демонстоацијама узвикизалк су пароле »Ми протествуЈемо због граћанског оата«, »Наставите преговоре с Комунистичхом партијом Кине«. »Поестаните с регрутовањем« итд. С времена на воеме дуга поворка се зауставл>ала и студенти су држали кратче митинге кодима је присуствовало месно становништво. Студенти су говорили : »Ми демонстрирамо У знак поотеста због глади и граћалског оата. Због чега немате пиринча? Због тога што ваш пиринач гутаду топови.« Студенти Кине решили су ла нвставе борбу до победе.

СТРАНА 2

НАРОДНИ СТУДЕНТ

Број 28