Student

У раду на развијању фаскултурв на нашем Универзитету код свих на. ших руководстава НО и код У»иверзитетског одбора постоји несхватање, да фискултура треба да се у садашњим условима развија истим темпом, као и остали друштвони живот у нашој земљи, то је једно а друго; да руководства НО на Универзитету «е виде, да је фискултура саставни део социјалистичког васпитања наше НО. Ово је основни узрок слабом стању фискултуре на Универзитету. Овог лета је на радовима учествовало 2376 студената у 15 бригада са 386 ударника и 482 похваљена. Све бригаде су ударне, једна од њих 6 пута, а неколико три и више пута. Вредност рада које су извеле наше бригаде на градњи Аутопута ~Братство Јединство" пруге Кучево Бродице, Новог Београда, пруге у Панчевачком Риту и студентског града изкоси 3 милона 200 хиљада. У бригадаиа је био развијон политичко идоолошки, културни рад и фискултура, По нашем мишљењу недостатак је шна, што је релативно мали број пошао на радне акцијз и тиме није била у потпруности испуњена обавеза дата у част V Конгреса КПЈ, а која је иогла бити испуњена само да је са наше стране и бриге факултетских руководстава била поклоњена већа пажња. Ове школске године такође смо лриступили формирању радних бригада. У 54 бригаде на кашем Универзитету учествује 13.054 студената. Вредност радова којм су изведени од почетка ове школске године износи 500.000 динара. Ове цифре говоре о великоЈ и високој патриотско) свести наших студената, о жељи да активно учествуЈу у изградњи социјалистичког друштва. За то треба то имати на уму и у будућности борити се за постизање Још ве. ћих и бољих успеха јер то значи радити за бољу и срећниЈу будућност. Народна омладика радила је на помоћи нашим народним властима, кон. кретно Комитету за научне установе, да се студен Тима обезбеди добар и угодан живот и да им се путем давања стипендија, економске помоћи домова и мензи обезбеди нормално сту. дирање, Студенти су прено извршнот одбора били снабдевени дрвима, оде. ћом, обућом и другим потребама. Од Црвеног крста је такође додељивана извесна количина штофа за одела и капуте као и известан броЈ ципела. После реферата развила се дискусија у којој је учествовало више делегата са факултета « великих школа. На крају је изабран Комитет Народне омладине Београдског универзитета, Надзорна комисија и делегати за Заједнички конгрес СКОЈ-а и Народие омладине. Са конференције су послати телеграми другу Титу, Централном комитету КПС, Централном комитету СКОЈ-а и Централном већу Народне омладине Југославије.

Састав Универзитетског комитета

Пурић Данило, Бојић Миленко, Булајић Жарко, Витас Миодраг, Игњатовић Милан, Кастратовић Владимир, Килибарда Милош, Коматина Бранко, Кратохвил Јован, Крешић Андрија, Крунић ЖивоЈин, Мартиновић Десанка, Матић Велимир, Марковић Радивоје, Меденица Милија, Митровић Влада, Глушку Велимир, Паријез Ристо, Пантић Владан, Павићевић Бранко, Пирић Фазлија, Радевић Вукашин, Тепавац Зора, Хабић Слободан и Хасанбеговић Газо. Надзорна комисија: Кораћ Миладин, Мушицки Сида, Пејовић Олга, Радуловић Машан и Стојановски Јован. ДЕЛЕГАТИ ЗА ЗАЈЕДНИЧКИ КОНГРЕС СКОЈ-а И НАРОДНЕ ОМЛАДИНЕ Перовић Брана, Пешић Милорад, Грозданић Славко, Жујовић Зоран, Андрић Рода, Сутијер Весна, Пу рић Данило, Пирић Фаалија, Крс шић Андрија, Крунић ЖивојиКилибарда Милош. Паријез Г сто, Радевић В'. • Иги>т Милан, КастраЈО " тди шр.

НА КОНФЕРЕНЦИЈАМА ТРЕБА ПОВЕћАТИ ОБАВЕЗЕ ЗА ЈАНУАРСКИ РOК ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ

Обавезама је обухваћено свега 4б°lо испита

Однос према стручном раду као главном планском задатку на Филозофском факултету није. био сасвим задовољавајући- То најбоље показује број обавеза. Пре стручних саветовања (које је дало доста плодних резултата) од 1-718 заосталих испита обавеза је дата само на једну трећину, а од 1.377 редовних испита само на једну петинуПри овоме се није смело остати. Зато се кренуло одлучно напред ка повећању обавеза за јануарске испите. Од 1.718 заосталих испита дата је обавеза на 1.000, а од 1.377 редовних испита на 420 испитаНема сумње да ово претставља известан пораст и успех према ранијем стању. Али ово ни издалека није задовољавајући резултат- Ако би се при оваквом стању остало ми бисмо са великим бројем заосталих испита ушли у летњи семестар. На другој години понављало би годи«у преко 200 студената који према садашњим обавезама не би ликвидирали прву годину те би сносили сагакције Уредбе- На четвртој години остало би 600 неположених испита за јуни што практично значи недипломирати на време. Баш због оваквог лабавог односа према јануарском испитном року дошло се у ситуацију да се од 360 редовних студената четврте године само 85 обавезује да ће дипломирати у јуну. Све нам то налаже задатак да водимо оштру борбу за јануарске испите, да не дозволимо да после јануара стекнемо нови баласт заосталих испита за јунски рок. Не водити ту борбу значи не борити се за испуњење плаиског задатма који је баш зато што је плански везан за роком те нам не може бити свеједно, хоће ли неко дипломирати у јуну, септембру, Јануару или чак у јуну педесете године. Изразито слабо стање је на германској групи. Четврта година те групе има 340 заосталих испита а према обавезама ликдираће се само 6 испита- То значи да се на германској групи не »оди борба за дипломирање у јуну па чак ни у септембру. Има студената који не раде у омладинској организацији већ само „уче“ и не мисле да дипломирају не само у јуну и септембру 1949, већ ни у идућој годнни- Чују се приватни разгопори о дипломирању у јуну 1950 године уместо у јуну 1949. Овим питањима мора се позабавити и деканат и руководство Народне омладине Филозофског факултета, а напосе руководство германске и осталих група на којима кма сличних тенденција- Има на Филозофском факултету, а особито на романској и гермацској групи, случајева да студеити четврте године траже запослење што у ствари није ништа друго него избегавање дипломирања да се не би отишло у унутрашњост. Овакве појаве се мораЈу оквалификовати као отворена саботажа плана. Потребно је предузети потребне мере раскринкавања овакве појаве.

У циљу што бољег спремања за јануар стручно руководство Филозофског факултета организује обавезне испитне консултације које су по свом карактеру и задацима слични колоквијумуУ току децембра одржаће се две обавезне испитне консултације на којима ће се коитролисати припремање за испите. Деканат је прихватио иницијативу стручног одбора и мобилише снаге наставника и асистената да би се озо остварило. На тај начин ће се постићи да студенти добију непосредну помоћ наставничког кадра. Недолазак на ове консултације повлачи за собом строжији критеријум на испиту. За ове консултације израђеии су планови шта треба учити и шта ће се на њима пропитивати. Повећати број обавеза, водећи курс ка ликвидацији свих заосталих испита на свим годинама и групама, благовремеио обезбедити успех у јануару, то је неодложаи задатак пун одговорности. Он није лак али је остварљив- Досадашњи број обавеза

говори да ће се морати водити оштра борба за јануарске испите. Исто је тако нужно водити борбу против кривог схватања квалитета у спремању испитаЧеста је појава да неко даје мале обавезе и да отеже са дипломирањем због квалитета испита, због оцене и сл. На тај начин се тупи борба за План под изговором борбе за квалитет- Први и основии задатак јесте испунити план, постићи квантитет, што не значи не борити се за квалитет- Напротив у садашњем моменту горуће је и питање квалитета. Али погрешно је полазити од квалитета а запостаљати испуњење плана. Правилно је кћи од квантитета ка квалитету не запостављајући ни једно ни друго, не превиђајући ссновни задатак испуњење плана, полагање што већег броја испита, дипломирање на време.

Драган Недељковић,

претседник стручног одбор-а Филозофског факултгта

ОБАВЕШТЕЊЕ

Састанак редакције и слих чланоза дописничких мрежа одржаће се у среду 15-ог децембра у 20 часова. Састанак ће се одржати у просторијама редакције, Балканска 4/IV. ★ Редакцији , Народног студента“ тргбне су 2 дпкти "отра ђа. Радно реме и пл та по споразуму. Заингресовани нека се јаве секретару дакције, Балканска ул. /IV сваг лана од 13—14 часова. Те е>>н 23-164.

ЗА 1949

Према непотпуним статистичким подацима на нашем Универзитету и великим школама, око 2.000 студената треба да понавља годину уколико у јануару ие даду све заостале испите.

Колега, дао сам све испите у јуну, и радим као они за 1949. Да, да, колега а ја још увек радим за 1946.

На Фармацеутском факултету дато је мало обавеза на полагање заосталих испита у јануару

у току овог семестра студенти фармације давали су обавезе на ликвидирање заосталих и за дав»ње редовних испита у јануарском року. Број датих обавеза према броју испита релативно је мали. С обзиром да ће ове школске годинв бити спроведена Уредба о обавезном полагању испита, то на Фармацији има приличан бро] студената, који ће коликосе то може предвидети, понављати годину, Од 184 студента прве годинв 150 је дало обавезу да ће у јану-| ару полагати математику. Од тор броја око 110 долазе на семинар математике. Недостатак је и слаб интерес према математици као и неозбиљно држање неких другова на семинару. Осим тога на првој дини запажа се тенденција да се запостави физика. На другој години, где има 184 студента, обухваћено ]е обавевом свега 134. Од тог броја 114 се обавезало, да ће у јануару полагаг ти редован испит из аналитичке хемије, док око 30 другова немају право на полагање овог испита, јер немају вежбе из волубетрије, Иначе на другој години од 95 заосталих испита из прве године дата је обавеза за ликвидирање свега 34 испита. Уколико се ове обавезе не премаше, приличан број другова мораће да понавља другу годину, Карактеристично је за другу годину да запоставља физичку хемију, што претсташва наставак рђаве праксе старијих другова. На трећој години 262 студента има 646 заосталих испита, највећим делом из друге године. Свега 12 другова је кандидирало. Од укупног броја колико има студената на трећој годнн« 207 другова је дало обавезу да ће се ослободити 416 заосталих испита, што претставља 64%. Нарочито се мало другова обавезало на полагање физичке хемије, тако да ће, закључујући на основу датих обавеза, њих 155 ући у VI семестар са неположеном физичком хемијом, предметом из друге године. На четвртој години, на којој нма 190 студената, постоји могућност поиављања године. Од укупно 130 испита из друге године 17 другова има три и више заосталих испита. Имајући у виду број заосталих испита као и дате обавезе за њнхово ликвидирање, пред студенте фармације и организацију Народне омладине намеће се у овом кратком времену, које нас раадваја од јануарског рока, повећа обавеза, пријављивање што већег броја испита као и њихово испуњење. М. П.

ПРЕДВОЈНИЧКА ОБУКА

Треба применити санкције према студентима који не долазе на часове

Организација часова предпојничке обуке није на свим факултетима спроведеиа правитно. Многа руководства Народне омладине сматрају предвојничху обуку као ствар деканата, а не као један од својих најважнијих задатака. Задатак организације Народне омладине је да укаже на важност предзој;:Ичке обуке и ванармкског војног васпитаља омладине, како у мирној изградњи тако и у рату. Као пример како се неозбиљно схзата обука од стране студената иоже се навести Економски факултет, где је на једном часу предвојничке обуке, к~да је предавач затражио списак оних другова који лолазе, један студент устао и рекао дз је то ствлр зеканата а не њихоза. То није пој->тн-зчан случај при г *ср - ’ има ииого и сви они показују да

студенти нису схватили да је бро посетилаца часова предвојничке о ''уке оглега ”0 политичког рада Наррдне омладине. Деканат Филозофског факултета ДЈзаољава да студепти лутају по гради, траже учионицу, и после sезуслов::ог тражења разилззе се. Тако је 26 новембра једна група од 29 студената нашла собу у којој се налазио предавач. Предав ње је почело, трајало 15 минута на ииру а онда случајно ушла нова група, затим друга, трећа, четрга сзе до кртја предавања. Добро предавање је изгубило од свога ефекта због сталних прекида који су изазвали оправдан револт код слушалаца а прсд вачу озбиљно отежати рад. Ог,ај случај поно”Ио се и 2 лед^мбра. Насупрот томе Ве^еринлрски

факултет, ради што бол>е евиденције уредмог долажења на часове предвојничке обуке основао је штаб који контролише како се посећују часови предвојничке обуке Примери који су наведени, говоре да деканати појединих факултета као и руководства Народне омладине треба да поведу више рачуна како о самој организацији часова, тако и о убеђивању студената о важности и значају предвојничке обуке. Исто тако треба повести рачуна и о оним студентима који из било којих разлога намерно избегавају часове предвојничке обуке. Такве случајеве треба испитати па ако * и поред указизања на неопходност посећивања часова предвојничке обуке, они продуже са ст 'ром праксом, против них трсбч г рименити Г'Д чђене санкције. С. О.

Број 32

НАРОДНИ СТУДЕНТ

3