Student

ПЛАНИНАРСКЕ АКТИВНОСТИ

Прошле недеље Планинарско друштво студената Академије за примењену уметност одржало је своју годингњу скутолтину. На њој су се планинари договарали о програму о свом јесењем и зимском раду. Планинарсасо друштво студената Академије за примењену уметност већ је обухватило две трећине нових студената, ★ Планинарско друштво студената Природно-математичког фа култета „Ко(паоник“ прошле не деље је направило излет на Космај. „Гучево“ планинарско друштво студената Правног фа кутегга припрема поход на Проклетије 20 новембра. М. С.

розалинда Роу

Мајстори рекета поклекнули

СПОРТ

ИПАК СУ БИЛИ ПРВИ

На недавно завршеном Пето м међународном стонотенлсерском првенству Југославије поред најбољих југословевсхих стонотенисера учествовало Је и више иностраних такмичара. Енглескиња Розалинда Роу на краЈу такмзпе&а добила Је награду за најлепшу партију првенства. Н»ена победа у полуфмналу над румунском играчицои Целер остаће београдскоЈ публици у пријатној успомени. , .V. ' 4 Вилим Харантозо играо Је на овом тахихчењу ваа форме. Само је повремено блистао у раиијеи сја Ју. Али тада аегове одбране биле су %зпробојне. Враћао је лопте коЈе су изгледале неодбрањиве. У мешовитом дублу Розалиида Роу и Харантозо поклеклн су на последњоЈ препреци. Ипак су њих двоје, додуше не заједво, славили по Једну победу. Розалинда са својом оестром ДиЈаном и конкуренцији женских парова, а Ха рангозо са Долинаром у ковкуревциЈи мушких парова.

Жарко Долинар

ИЗ ЉУБЉАНЕ

Такозвано бруцовање главни је догађај ових дана у студентском животу Љубљане. На традиционалан начин, као што то наша слика приказује, студенти старијих година уводе бруцоше у нови, студентски живот.

Пред зимску студентску Олимпијаду Састављен је организациони комитет

Недавно је Централни одбор Савеза студената Југославијс саставио организациони комитет ко ји he извршити хтрипрему за студентске зимске игре, које he се одвијати на Јахорини или Београду почетком марта 1955 године. У ортанизациони комитет су ушли друтови: Претседник Мкладип Шакмћ, претседник Спортског одбора ССЈ П. претседнкк Влајко Убавић, претседник Сиумарсхог савеза БиХ._ П.претседник Милош Мишавић, наставник ДИФ-а, П.претседник Јоже Швжгељ, пуковник ЈНА. Секретар Жељко Церјан, секретар Спортског одбора ССЈ. Реферепт за пропаганду Милош Мишовић Референт за штампу Сергије Лукач Референт за рецепције • Анте Вогичевић ' Референт за смештај и транспорт Јован Вујичић Референт за санитетску службу др. Иво Бакоњић Референт за хокеј и уметничко клизаље инж. Мита Рајичнћ Чланови комитета су генерал Чедо Друловић и Слободан Константиновић. i

ФУТБАЛ СТАРТ ШУМАРА

Прошле недел>е одитрана је пријатељска футбалска утакмица између „Студента" °портског друштва студената Шумар ског факултета и „Текстилца“. Футбалери „Студента" одиграли су ову утакмицу у оквиру припрема за Београдског универзитета у оквијру прилрема за првенство Београдског универзитета у футбалу и сусрет са загребачким студентима шумарства. У врло узбудљивој итри побвдила је екипа „01удента“ с а 8:4 (4:2). Ово је био гцјви сусрет футбалера са Шумарског факултета у овом семестру. За њега је владало велико интересовање код студената Шумар ског факултета. Сви играчи „Студента" игралисуупуној форми. Ипак треба истаћи десну страну навале Васић, Бријвн најзаслужније фзпгбалере за прву победу „Студента". М. Р.

ШАХ После београдског јубиларног турнира Афирмација младих

Матановић—Петросjан

Завршен Је Јубиларни шаховски турнир, несумн>иво најјачи и иајбројнији индивидуални турнир ор ганизовав у иашој зеиљи. Одлука је пала: за „прса“ је победио Брон штајн испред Матановића. Београдски турнир обиловао је мвогим изненађењима. Зар је ко очекивао тако слаб пласман нашег државног првака велемајстора Пирца?! Поготову што је ои био Један од наших најуспешниЈих такмичара на недавној Олимпијади у Амстердаму. Или, зар је велемајстор Петросјан могао посумњати да he изгубити партију од много мање познатот Југословеиског мајстора Јаношевкћа?! И ве само изгубити него бити тако надигран! Иако су старији маЈстори Пнрц, Рабар, па довекле и Глигорић слвбо прошди ва овом турниру, он ј« за наш шаховски свет значио Једну радосну новину оддичну афирмацију наших младих шахиста. Друго место, иза претедента за титулу светског првака, претставља несумњиво највећи досадашњи успех Матановића. А вероватно и титула велемајстора! Омладинсхи екс-шампион света Ивков први Је „начео“ Петросјана. Са свим велемајсторима добро Је пролазио. Да му није несрећно пала заставица у игри са Барцом, сада би делио треће место. Најмлађв учесиик турнира Курашевић, коме Је ово првн интернационални испит, по своЈии резултатииа показао је да Је потпуно дорастао као учесник оваквих турнира. Против велемај стора, учесника турнира, има одличан биланс 6:2 у своЈу корист. А Југословевску олимписху еккпу (Пхрц, Глигорић, Трифуновић, Ра бар) победио Је са 3 , /»: , /». Само Је Хрифуновић успео да извуче нерешен резултат. Најбољу одену вредности ваших младих шахиста дао Је Барцив секувдант, мађарски иитернационални мајстор Флоријан: „Матановић и Ивков одлично познају шах, али Је ‘Вурашевић најоригиналнији“. Д. Д. ★ ТРАДИЦИЈА ШАХИСТА СА МВШ Студенти медицине сваке године одржавају свој шах турнир. Овогодипгњи шах турнир медицинара почео је прошлог четвртка. На шему су узели учешћа сви чланови шах клуба међу. којима је неколико првокатегорника. Beh у првом колу дошло је до оштрих борби које су довеле до изненађеша. Турнир је у току. М. Ш.

на београдс ком ту рниру

НИСАМ ХТЕО ДА РИЗИКУЈЕМ

Изјава Матановића читаоцима „Студента” У суботу после подне у иетом сату игре одјекнуо је салом дома Општине Западни Врачар снажан и дуготрајан аплауз ваљда најснажиији у tokv турнира којим је поздрављена победа Глигорића над Петросјаном и означен крај овог дугог и великог турнира. Био је то аплауз упућен свим учесницима, а нарочито победницима Бронштајиу, Матановићу, Трифуновићу ... Наш млади интернационални мастор Матановић, који је већ неколико сати пре тога ремијем обезбедио себи друго место и највећи успех у својој шаховској ка ријери, био је још увек присутан. Изгледао је преморен и доста узбуђен, више од многобројних честитања, запиткивања и давања изјава, него рд самог турнира. Док су многобројни љубитељи шаха излазили из препуне дворане, замолили смо Матановића за кг«тку изјаву читаоцима нзшег листа поводом његовог виеоког пласмана. Наш млади интернационални мајстор, који је и сам студент, радо се одазвао нашој молби и одговорио је на неколико питања. Студира енглески на Филозофском факултету v Београду. Уписао је седми семестар. Волим енглески каже Матановић али ми шах доста омета студије. Тешко је то ускладити, Ето, напрнмер, овај турнир одузео ми је пуно времена, тако да ћу морати да уложим доста труда да би све то надокнадио. О сврм великом успеху рекао је ово: Необинно сам срећан и потпуно задовољан пласманом. Да ми је неко пре почетка турнира рекао да ћу заузети друго место, не бих му уопште веровао. Мећутим, прва кола, све до пораза са Недељковићем, давала су ми много наде и за прво место. Сам ток турнира ми је показао да је друго место најреалније. Нисам хтео да ризикујем, јер сам и са овим потпуно задовољан. На крају. честитали смо Матановићу на овом подвигу и зажелели нове успехе v њсговом шаховском животу и студијама. Ј. Т.

tZDAJE SAVEZ 3TTJDENATA BEOGRADSKCK? CmVERZITBTA I VBLIKIH SKOLA OREĐDJE BEDAKCIONI KOLEGTJOM. GLAVNI I ODGOVORNI OREDNIK BORA PAVLOVIC. OREDNISTVO I ADMINISTRACIJA BEOGRAD, BALKANSKA 4/IV TEL M-#M CEKOVNI RACUN 1032-Т-22Ч ЗТАМРА STAMPARSKO PRE DUZECE »OMLADINA*, ВШЈЕУДД VOJVODE MISICA I 9( TEU 60-821, LIST IZLAZI SKEDOU, CENA M DINABA, TROfcIESECNA PRBTPLATA 1?#.- DINARA.