Student

Скопљанци студентски прваци

СКОПЉЕ БЕОГРАД 3:1 (3:1) Бодрени од многих навијана. Скопљанци су одмах силовито навалили, решени да још у rroчетку обезбеде победу. Беотрађани се још нису ни средили, а већ у друтој минути Скопље је преко продорног Димитровског повело са 1:0. Скопљанци и даље нападју и средином полувре мена после једне сумњиве позиције повели су преко Ремзија са 2:0. Напори Београђана да се среде нису успели. јер су Скопљанци наметнули врло оштар темпо, стартујући на прву лопту. Међутим, после једне узбудљиве ситуације пред roлом Скопља, Стојановић ie ггромашио празан гол. Нешто касније Лазаревић је искористио грешку скопске одбране и смањио резултат на 2:1. Пред крај полувремена, грешком одбране Беохрада, Скопље повисује на 3:1. УСПЕЛА ИЗМЕНА У другом полувремену Београд је извршио измену стагивши на центархалфа Стојаковића који је унво много сигзгрности у одбрану. У десетом минуту другот полувремена повређен је Мартиновић и Београд иако са десет играча успева захваљујући одличној олбрани- а нарочито голману Вит ковићу да одржи резултат ггр-

У скопљу је од 16—19 марта одржано студентско првенство Југославије на коме су првобитно требале да учествују екипе Београда, Скопља, Љубљане и Сарајева. Међутим, пошто су екипе Сарајева и Љубллне отказале, то се у задњем тренутку пријавила екила Новог Сада. Како је првобитно било замишљено, то такмичење требало је да буде и изборно за састав студентске репрезентације за сусрет са Француском. Међутмм, пошто су на првенству само Скопље и Новм Сад' учествовале са најјачим скипама, Загреб са итрачииа потсавезног ранга ■ нижим, а Београд са фудбалернм који нису нитде регистровни, то ie Централни одбор Савеза студената Југославије стао на становиште да тако састављена репрезентација не 6и могла да сачува углед и реноме студснтске репрезентције Југославије, која носи назив Студентског првака света. Такав став је свахако исправан, јер је на првенству у Скопљу збил>а приказан слаб фудбал.

вог полувремена који уствари претставл»а и реалан одраз оно га што се дешавало на терену. Скопље Нови Сад 4:1 (3:1) ОДЛУКА У ТЕТОВУ У Тетову пред рекордним бро јем гледалаца, требало ie да па дне одлука о првом месту. Оба тима почели су игру прилично ТАБЕЛА 1. Скопље 3 2 в 1 7:3 4 2. Нови Сад 3 2 I 1 М 4 3. Београд 3 1 0 2 6:7 2 4. Загреб 3 1 6 2 4:8 2 (БроЈке значе: иррали, победили, нерешеко, изгубили, годдиференциЈа, бодови.) нервозно. Скопље је после једне слабе интервенције голмана Новог Сада у десетом минуту преко сналажљивог Димитровскот повело са 1:0. Затим се развила равноправна игра у којој су домицирале одбране. У том периоду судија Циковски досудио -је пенал за Скопље, Тестеридес је оштрим шутом погодио у стативу. Нешто касније из слободног ударца са око 25 мстара. Торбаров је успео да ггрелобује истрчалог голмана Скотова и изједначи на 1:1. После тога судија опет l

1 ЛИСТА СТРЕЛАЦА На сжопљанском првенстжу погтигнуто ј« на шест утакмица 18 голева. На челу листе стрелаца налази се Лазаревић (Београд) м Димитровски (Скопље) са no три постигнута гола. Следе нх Јабланов. Ковачев к Прајо (Новн Сад), Дебелвћ (Београд) и Ремза (Схопље) свн сж по два посткгнута гола. ступа на сцену и досуђује neнал за Скопље. Док би му се за први пенал могло и опростити, јер свако може да ггогреши, дотле је други пенал ун©о многе сумње у односу ва судију. Ако је и постојао прегфшај, онда су н»ета скривили играчи Скопља. Димитровски је сигурним ударцем довео Скопље у воћство. Судија је затим испустио игру из руку и само захваљујући дисциплинованости играча, није било неких већих прекршаја. Једним безопаснтш ударцем са око 20 м. који је прошао између голманових руку. Миневски позисује резултат на 3:1. С тим резултатом завршено је и полувреме. У другом полувремену тек ггосле изванредног гола Керовског, који је поститао кројњи резултат 4:1, Скопље преузима игру и доминира тереном. Без обзира на слабо суђење судије Циковског, које баца сенку на ту утакмицу, победила је хомогенија и бо ља екжта. РЕЗУЛТАТИ: Нови С»д Загр«6 Sr* 3:1); Београд Загреб 3:1 (1:1); Нови Сад Beorpij) 3:3 (3:1); Загреб Скопље 1:0 (0:0).

SPORT

Стонотенмсерска екипа Загребачког свсучилишта која Је прошле недв« ље учествовала иа мсђууниверзит счом првенству направила Је солндан биланс. Загрепчали су у уку лном лласману заузели друго ме« сто. Узоринац је у појединачноЈ конкуренцији у драматичном фнналном мечу против Марковића био други, а у дуб.ту Је одржано пЗагребачко фииале“. Пар Водопиј а—фрањпћ у фина.дном мечу победио Је своје кодеге са Свеучили шта, пар Узоринац—БочкаЈ. На нашој слици екитта Загре бачког свеуцилишта (с лева на десво) Узоринац, ЦаЈсбертер, Водопија н Бочкај.

ФУТБАЛ

ДАНАС ИЗБОРНИ ТРЕНИНГ ' СТУДЕНТСКЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ Студ«нтска ф\”гбал-ска реггрсзентација шра против реттрезентације Француске у М<sнгтељеу 10 априла. За тај сусрет студентска репрезентатхи ј а врши озбиљне припреме.'Од играча који су учествовали на универзитетском првенству у Скопљу узети су обзир: Кораћ, Давидовски Дамјановски, Рамзин, Димитровски и Каровски (Скопље) Битковић, Стојановић (Београд), Прајо, Ристић, Торбаров и Јаблано® (Нови Сад) и Kpeno (Загреб). Данас у 15 часова на помоћном терену „Црвене звезде“ састаје се екипа састављена од наведенмх играча против раније студентске репрезентације Југославије. По сле ове утакмтде биће извршен избор шеснаесгорице фудбалера које ће пред cj'cper са Фран цуском припремати тренер М. Митровић:

ОДБОЈКА

ОЛВОЈКА И СТУДЕНТКИЊЕ СЕ ТАКМИЧВ На спортсктгм такмичењима на Београдском универзитету за последњих пет-шест година, нису се такмшгиле студенткиње, сем. у атлетитхи. Центар за одбОЈКу на Београдском универзитету гкжазао је на овом ггитању прилично залагање. Beh oee сезоуе у универзитетском првенству учестповаће четири женске екшге. Огудснгкиље медицине, филрзофије, Пол>опривредног факултета и тех кике саставиће у оквиру факул тстских друштава прве одбојкашке екипе на Универзитету. Сазнали смо да центар за одбојку припрема курс за судије који ћс да почне са предавањима из теоретског дела 30 мар та у просторијама Спортскот одбора. Кандидатм који буду завршили курс имаће могућности да воде одбојкашку утакмицу универзитетског првенства које почиње 2—3 априла, а рок за пријаве је 28 м&рт када ће се извршити и жребање екипа.

DRUGI KOMPLEKS VEŽBI JUTARNJE GIMNASTIKE

Dana s predlažemo đa polaišate ujutru odvežbati ove vežbe. I. vežba. Stanite u raskoraku, ruku opruženih u stranu. Otpuštajući mišiće leđa i trupa saviti se napred tako da vam gornji deo trupa sa glavom skoro pada dole, a ruke se u zamahu spuštaju nadole i ukrštaju pred telom jednim zibanjem trupa u tom položaju i zamahom ruku nagore vratite se u početni položaj (raskorak ruku opruženih u stranu) i odmah učinite dva trzaja rukama nazad, isturajući gruđni koš napred Ponovite ovu vežbu 7—B puta izvodeći je u umerenom tempu. Ovom izđašnom vežbom uticačete s jedne strane na labavljenje muskulature leđa i ramenog pojasa a zatim na rastezanje mišića prednjeg dela ramenog pojasa. Radi lakšeg izvođenja možete u sebi brojati i to tako: na 1 savite se napred, na .7 ispravite se. na 3 i 4 ućinite ona đva ziba unazad (sl. 1) 77. veiha, Ostanite u raskoraku samo savite ruke u laktovima i stavite dlanove na potiljak Savite se u jednu gtranu i pojaćajte efekat vežbe zibajući dva puta u tom položaiu. a zatim ispravljajući se izveđite to isto na drugu stranu Pazite da se priltkom savijanja ne naginjete ni napred ni nazađ } da se glava kreće zajedno sa trupom i da su laktovi uvek potisnuti nazađ. Izvedite ovu vežbu 8 puta na svaku stranu srednjom brzinom. Ovo je vežba jačanja i stezanja gruce tnišića trupa koji vrše savijanja trupa u stranu (sl. 2).

111 vežha. Raskorak, ruke opružene u strami. Nepomerajući stopala sa tla potpuno pruženih nogu- okrenite trup na desnu stranu tj. zasvucite ga u desno, a zatim učinite to isto u levo. Pazite da se i glava okreće zajedno sa trupom. Ponovite ovu vežbu u življem tempu B—lo puta. Ovdm vežbom delujemo na kose trbušne mišiće (sl. 3). • • IV vežba. Kleknite na oba kolena. ruke raširite u stranu. Spustite se u sed levo pored nogu. pa se odmah zamahom ruku nagore naginjanjem trupa napred vratite u početni položaj Ućinite to isto u suprotnu stranu. Irvedite ovu vežbu umerenim tempom 7—B puta u sebi; I kada se spuštate u sed. 2 kada se vraćate u klek a 3 i 4 kada vršite odgovarajuće radnje u suprotnu stranu. Ova vežba je naročito đobra ?a erupu sedalnih mišića i mišića prednje lože trbuha (sl. 4). ■ c л V vežba. i ■ ~" . '1 <■ -• Lezite potrbuške na patos a stopalima še oduprite o zid, ruke su savijene u laktovlma sa čfcanovima na potiijku. Savite, gomji deo trupa unažerd i * polako ga spustite na tlo. Izvedite to 10—12 puta srednjom brzinom brojeći 1 kada savijate trup игтрzad 1 2 kada spuštate telo na tle. Ova vežba je naro- v čito dobra za jačanje leđnih mišića (sl. 5). ' ' v - •

VI vežba. Poskakivati Lako na jodnoj. pa na drugoj nozi pri čemu ćemo se truditi da sasvim olabavimo čitavo telo. vežtx>m postižemo labavljenje i donekle snaženje mišića nogu (sl. б). « Naše jutanje vežbanje završićemo kao i prošloga puta onom vežbom disanja pri kojoj udišući đuboko podižemo ruke'4i stranu-.a izdišućt sav vazduh iz pluća puštamo ruke dole. Ponovite to nekoliko puta a.zatim brzo na umivanje ili kupanje.

Vežbe sastavila

BRANKA KOTUROVIC

asistent Instituta za fizičku kulturu

;v: < :• ; ; , , izdaje Savez beoffradskog i _AkadeTni,ia / Uređuje redakcinni ko?pdj«m / Gvalni I ođgrovorni ureflnik Bora Pavl-'vić / Uredništvo i admi. •istracija Beograd, Balkanska 4/IV, tel. 23-464 / Cekovni račun 1032-T*227 / Stampa štamparsko pređureće ч-ОМГ, аоткд«. Bulevar Vojvod« Mišlća 19 iel 50-921 / List izlazi sredom, cena 10 dinara / Tron*paečna pretpj ata 120 dinara. ; л . " ч ..■ ' ’ Г f'*’. ivf ’-.f. У \' t ,;■' * • ' i ■ '■ ■ * ■' t , ■' .чг:- ">-* •

После међууик берзитетског футбалског прбенстба