Student

Studenti u slici i reči - Studenti u slici i reči

Studenti 111 godine istoriske grupe Filozofskog fakulteta su ove nedelje posetili Saveznu Narodnu skupštinu. Oni su tom prilikom razgledali sale Veća proizvođača, salu Savezne

narodne skupštine i biblioteku. Na slici: Drug Đukić, sekretar Savezne narodne skupštine u razgovoru sa studentima.

k Gužve, gužve... Ređovi ođ pedesetak metara su svakod'nevna slika na Novom Beogradu. Dočarajte sebi ovu istu sliku u januaru, ako vam je poznato da će tada u Studentskom gradu žineti 500 studenata više. Da li je ovaj podatak pozn-at saobraćajnom preduzeću?

Opet su zablistali U okviru proslave desetogo dišnjice Akademskog KUD-a »Branko Krsmanović« akademski hor je gostovao 8 i 9 lecembra u Zagrebu. Hor sa solistima Beogradske opere Biserkom Cvejić, Nadom Ste rle, Dušanom Popovićem i Stjepanom Andraševićem uz sudelovanje orkestra Zagrebačke opere pod dirigentkom palicom dirigenta Beogradske opere Bogdana Babića izveo je u koncertnoj dvorani »Istra« kantatu »Carmina Burana« od savremenog nemačkog kompozitora Carla Orffa i cappela koncert za delegate kongresa Prosvetnog sabora Hrvatske u dvorani Doma JNA. Posle uspelog gostovanja Akademskog hora 1950 godine j Zagrebu, ovo je njegov dru gi nastup pred zagrebačkom oublikom. I ovom prilikom be ograidski studenti su oduševili zagrebačku publiku. Мај<to’ dirigcntske palice diri-

gent Babić sa solistima na po ziv publike pojavio se tri puta na binj i ponovio izvesne delove »Carmine«. Aplauzom koji je trajao preko deset mi nuta. zagrebačka publika je ispratiia i poslednjeg člana bora sa bine. Nisu izostali ni venci ni cveće. a takođe ni posebna čestitanja pojedincima. M. S. V.

Ziva književna nedelja na rilozofskom fakultetu Protekla neđelja na Filozofskom fakultetu bila je faznovrsna. Na prvo mesto treba staviti »književni četvrtak« literarne družine »Jovan Popović«. U »Četrdesetpetici« Dušan Matić je govorio »O egzistencijalizmu u savremenoj francuskoj literaturi«. Sala je bila mala da primi sve koje je interesovala. kako Matićeva reč, tako i njen sadržaj. Posle predavanja. razvila se disktisija u vidu razgovora :z-među slušalaca i Matića. Na taj način su mnoga pitanja dobila svoja najprikladnija rešenja. pošto se i sam predavač D. Matić potrudio da ih što bolje razjasni. Na filozofskoj grupi ođržano je.književno veče. Citali sp mladi beogradski pesnici, pripovedači 1 esejisti Jovan Hristić. Milovan Danojlić, Branko Miljković, Bora Cosić i Velimir Lukić. Veče je bilo uspelo, pošto su i radovi bili na visini. Zanimljivo i veoma uspelc predavanje o Solohovu održao je na slavistici asistent M. Babović. Mada se razgovor pretežno nalazio na terenu tematike »Tihog Dona«, predavač je razjasnio i mnoga druga pitanja o Solohovu. Puna sala i zadovoljstvo slušalaca, najbolja su ocena ovoga predavanja. M. J.

Vckopo Ноби институт за микро биологију Ових дана биће отворене просторије Института за микробиологију при Фармацеутском факултету, који досада није постојао, него је био у заједници са Медицинским. Поред овога у исто врсме биће отворена и лабораторија за хигијену у којој ће студенти фармације почети да вежбају овај предмет. На нашој слици видимо студенте фармације при раду у Хемиској лабораторији.

Prošle neđelje studenti etnologije priredili su vrlo uspelo brucoško veče „Etnološko kolo”. U klubu univerzitetskih nastavnika okupili su se studenti etnologije svih godina i zajedno sa svojlm novim kolegama proveli veče. Pored studenata bili su prisutni šef katedre za etnologiju đr. Borivoje Drobnjakovič, zatim profesor etnologije dr. Mirko Barjaktarović, direktor Etnografskog niuzeja Mitar Vlahović, asistenti i kustosi muzeja. Među gostima nalazili su se i studenti inostranih zemalja koji studiraju u našoj zemlji. Oni su proveli veče u razgovoru sa ostalim kolegama i profesorima, a u pauzama zabavljali su goste svojim nacionalnim pesmama. Na početku večeri, studenti etnologije su u znak priznanja na izboru za dopisnog člana Srpske akademije nauka i kao dugogodišnjem šefu katedre i svome nastavniku dr. Drobnjakoviću predali jedan poklon ~Kolo” sa minijaturnim manekenima, odevenim u narodnim nošnjama. Profesor Drobnjaković je posle čestitki koje je primio od prisutnih održao kraći govor u kome je istakao želju da studenti etnologije imaju puno uspeha u radu, a zatim po želji prisutnih poveo narodno kolo. Sttjdenti etnologije su za ovu svečanost bili obučeni u razne narodne nošnje.

М. BLAGOJEVIĆ

U petak 9. XII. о. g. Streljačka družina „Medicinar” održala je svoju petu godišnju skupštinu sa velikim brojem prisutnog članstva. Pored plodne diskusije, podeljene su nagrade za jubilarno pojedinačno prvenstvo vazdušnom puškom. Nagrade su dobili: Mladenović Milovan, stomatolog sa 95 krugova, Boža Andrić sa 93 kruga i Moma Marković takođe 93 kruga, koji su se plasirali kao najbolji. Z>a novog pretsednika izabran je Mikić Milorad. Na slici vidimo prvake Beograda ekipu „Medicinara” prilikom jednog gostovanja u inostranstvu. L. M.

U skupšfini

„Etnološko kolo”

NAJBOLJI STRELCI BEOGRADA