Šumadinka

2 "Saiz® на великомг. табаку, и цена имђ е 3. талира, а Шумадинка излази едант> путв на неделго, и то на по табака, па iofi е годишна цена 8. цванцика, дакле у соразм1.рности са ценомт. србеки новина могао бм учредникЋ Шумадинке давати свои. листг. за 3. цванцика, преко целегодине." — Садљ на то, свакоме ономђ кои тако мисли и рачуна одговарамо Mbi опетЂ овако : „Србске новине као правителствннши органЂ. неће нити смеду престати. макарт> не бмло ни едногљ предброиника, ерв учредникг. Србски Вовина, као правителственогЂ органа, има на то у помоћЂ годишнго плату одђ 500. талира, и осимђ тога печатаго се Србске Новнне као правителственми органЋ, у правителственои Типогра•зни до 500. комада бадава. Правителство то чини, башЂ зато ^ да бм се поменуте Новине евтин !е давати могле , како бм ш и сиротинн читала. СадЂ да видимо кудЂ Шумадинка здева нћни 8. цванцмка? Као што -смо обећали, свакш предброиникЂ добмће свака 3. месеца на поклонђ по едну кнби гу, коа ће се иначе продавати по цванцмкЂ, дакле у тб 1 мђ кнвигама враћа се свакомЂ предброинику за годину дана 4. цванцмка, дакле остае Шумадинка за 4. цванц. преко целе године. Далћ, као што смо се обећали и по истомђ обећанго садЂ уредили да баремЂ свакогЂ месеца изађе по еданЂ особитми додатакЂ сђ молованммЂ загонеткама или сђ другимЂ предметБЈма , (кое ћемо зато обашка печатати , што су намЂ писали да су млоги одђ првогђ брол ону страну одсекли и надуварЂ прилепили, и да ће тако са свнма радити ако заедно буде) таи истб 1 и листићЂ шилнће се предброиницмма бадава, а и наче продаваће ce по грошЂ, дакле за годину дана чини 3. цванцмка, даке остае Шумадинка за целу годину за цванцнкЂ; но таи цванцнкђ оде на плаћанћ коверта, експедитора, и на плаћанћ поште за овакове дописе. Шга дакле остае учреднику, осимђ таковн дописа, у коима налази да е нћгова главна цћлЂ де ce обогати. По овоме изложеномЂ дакле видиће свакји нсно, да е главна цћлЂ, не само нћгове Шумадинке него целогђ нћговогЂ живота: обште добро, и напредакЂ Cp6ie. Но ипакЂ осимђ овогђ рачЈна, ко 1 оштђ оће да рачуна, таи нека дође при свршетку сваке године, па ако една краицара нретече делићемо. (Но ако ВБПле претече, онда нећемо.) Ово изнсиеше (за ксе нисмо ради бнли да оволико места запреми) надамо се да ће бмти доволбно , да увћри све да се цена на манћ спустити неможе, но ипакЂ поредЂ свега тога обећавамо се — шта? да ћемо ако неузмогнемо излазити на краи, цену знатно повисити, али така†случаи односиће се вавекЂ на будуће рокове. Они пакЂ кои се падаго да ће новине какве не само бадава добјати, него шштђ да ће јшђ учредникЂ плаћатн за читанћ , нека чекаго можда ће и таквн времена бнти. — Но уза свако о-

« | ваково писмо, доб1нлисмо по четири но петЂ друrifr, кон су намЂ саобштавала савршено задоволвство са нашомЂ ШумадинкомЂ, и да се v млогомђ веселго и друшству , напјнло у здравлћ Шумадинке, и по гдикое млоган лћта одпћвало, то намЂ е сђ внше страна сђ повтореномЂ молбомЂ саобштавано да печатамо, на чему имђ овде благодарећи уедно одговарамо, да намЂ таково што печатати недопушта мални просторЂ листа и наша собствена скромноств.

СТРАНЕ ilOIIOCTii. — ВарошЂ Сент.-Андреа бнла е I . о. м. тако потоплћна, да су се лгоди у кућама морали на таване пенати , но познато е да едно зло редко само долази , тако и ту буде; ерЂ iomTt е потопђ траао а ватра букне и двеста кућа изгоре. (У 1847. години беше гладЂ , у 1848. ратЂ, 1849. колера и поморЂ, у овои садЂ потопђ и погорЂ, изђ свега тога видимо да ће скоро 6 б1ти страшнћш судЂ.) — У Паризу садЂ се само о Грчкои говори и сви вичу и ради су да се Француска заузме за Грчку стварв. (Само некЂ небуде као лане сђ Римомђ.) — У Лембергу држан' е при концу прош.шгЂ лшсеца еданЂ балЂ, гди су тако играли да е сала сђ целнмЂ друшствомЂ проиала у подрумЂ. (Они се неће лготити.) — И зб Загреба то е ново да е „нашЂ родолгобивни" БанЂ смиловао се и забранш новине .,Славенскш ГО гђ" и последнли брои метутЂ е подђ печатЂ; а Госп. учредникЂ вргнутЂ е подђ „присмотру." Но нико нека непомнсли да БанЂ Hie npiaтелв Славеннма , ерЂ ово е друга година како се мн увћравамо, да е онђ и на срцу и на езнку великш доброжелателБ Славена , само мрзи га да се дћломЂ покаже. Доста е што добро жели и говори, па макарЂ и зло радш. — Сђ данашнвимЂ Листомђ саобштавамо читателБнма „обнву на Апотеозу Карађорђевз", 0 Д Ђ Г. Малетића." Одакле ће CBaKiS обширнје и б.шже се упознати са обавлћномЂ кнбигомђ. М н мислнмо да ће свакомЂ ово дћло 6 бјти и безЂ наше препоруке , наивнше сђ израђенБ1МЂ предметомЂ и са познатБ1МЂ именомЂ Спћватела , препоручено. ПроCTpanie о томђ дћлу говорићемо кадЂ кнћига изађе. — (Разрћшеше загонеткЈи) Са 6. броемЂ саобштенЂ е свнма по еданЂ нашаранни Листб са 6. предмета у виду загонетномЂ, при коима треба само изрећи оно што човекЂ види па е загонетка погођена. Подђ Л# 1- значи: ск-очи парецн хопђ! ЛЗ Z. „Попђ се небира по бради него по глави." 3. ,.1-ованЂ." JVS 4. Дим-и-три-е." JS£ 5. Пета-рЂ. JV? в. „Кост-а."

у кнбигопечатнби к н а ж е ст в а Србскогђ У. Б е о г р а д у.