Šumadinka

-jrsvjj 56 ftcz. V/Ž ' 4,v"

Гооп. СпасићЂ, a и свм су членови биии тога мнћHifl, да се ученицнма 6 олбимђ како ио основнимтв школама, тако и у гимназ1и и у полугимназ1ама, приликомЂ годишнби испмта кнвиге ради побуђен1н кћ прилћзкашго покланннз. Комис1н изабрала е и опредћлила кнвиге, кое ће бмти свакомљ разреду сходне возрасту и науки. За то за садт> узете су кнБиге кое е друштво србске словесности издало. — Пожаревлнни сложили су се да издржаваго едногЂ лекара за саму варошт., те цћли ради сложили су се да установе еданљ фондђ одђ ког' ће сг. интересомЂ плаћати себи доктора, и као што намљ дописателв нвлн већ' е на ту цћлв скуплћно преко 500. цесар. дуката. — Други дописателБ пише намт» изђ Пожаревца и нвлн намЂ да е читалиште Пожаревачко са свнмђ престало. Оно е установлћно 1847. године, а садЂ е пропало наивише сг> тога што се брои плаћашћи членова умалјо. Новине, кнБиге и остале ствари кое су припадале читалишту предате су прнмирителномЂ суду и школи. (Млоги ће по овммђ дописБша помислити да Пожаревлани стаpam се више за лКкара кои стомакт. лечи. него за читалиште и кнБиге, кое срце и душу лече, но мм увћравамо свакогљ да uito се тиче просвете и волћ кђ напредку и читанго, Пожаревацљ стои у првомђ реду окружнм места, то морамо признати, или гледали на брои уписника на кнБиге и на новине или на уређене основне и приватно заведене школе.^ — Изђ Заичара нвлаго намг> да су овм дана убили опетљ едну белу лисицу. (Камо срећа да можете све побити.)

СТРАНЕ НОВОСТИ. — У целомљ свету сполдшнби мирљ и тишина влада, нигди рата, но сва обстонтелства и предмети кои сада занимаго диплоте, тамо амо често трчанћ курира, преправлннћ воиске увћраваго наст>, да е сада наивећи ратт> по кабинетима. Грчка стварБ јоштт. Hie свршена , а и стварБ Шваица, а такође и Мађарске и нћнм бегунаца, може се уплести у свако доба у европску политику , ако и каква обстоителства или разпре потребуго. — СадЂ Грчка стои у врло рђавомљ станго, политика и јогунство Лорда Паимерстона упропастила су нћну Фннан1уго. Распра се повела свега око 2. милшна драхми , а садт> већЂ износи штета грчкогЂ народа с 6 огђ енглезкогЂ блокиранн на 30 мил^она драхми. Државни приходи Грчке износили су прошле године на 17. милтна драхми, а ове године едва ће 8. мил5она изнети.

— Млоге новине говоредаће президент' Француске републиие дати оставку, и допустити да буде други новђ изборЂ. Ако буде тако, онђ ће само зато учинити то, што е сигуранЂ да ће нћга опетЂ изабрати, и тако тммђ новммђ изборомЂ само бм се већма yKpenio. — Брои кнБига кое су само о догађаима прошле две године у Францускои, Игал1и и у Немач. кои печатане, износи већЂ преко 150 комада. — До конца К)ша бм ће телеграфическа лиnia до Загреба готова, коа ће БечЂ TpiecT^ и ЗагребЂ сћдинити. — На место забранћногЂ „СлавенскогЂ К)га к излазе сада: „КЈгославенске Новине у Загребу. ИздавателБи су браћа Жупани, а учредникЂ е 1 осипђ ДворанићЂ. Изђ првм броева нисмо могли заклгочити, оће ли се држати онога правца, ког' е се држао Славенскш Шгб. — У бечкимЂ новинама читамо саме пресуде военог' ванредног' суда, на смртБ, кое после царЂ помилуе са вћчнимЂ или привременммЂ затворомЂ у гвожђу или безЂ гвожђа. — ЦарЂ бечки послао е по Дру Шпицеру свое портре кралго праискомЂ, и за те велике заслуге добмо е ШпицерЂ одђ крали праискогЂ орденЂ црвеногЂ орла. — У Ерделго говеђа болестБ свирћпствуе у наивећемЂ степену, и лгоди су сђ тога млого више у бризи него лане кадЂ е колера бмла, ерЂ се бов да ако иста болестБ гоштђ тако узтрае, онда неће имати лепе супе. — Све славенске Новине Фале се да ће воена граница припасти своимђ долежећимЂ државицама, сђ некимЂ условЈнма. — УправителБ Маџарске Хаинау Heio е да ће царЂ опростити свмма онммђ ОФИцмрима кои су бмли пензшнирани па се приватили марарске буне. — Андр1а ШумахерЂ учредникЂ Генгенварта, написао е у свомђ затвору у тврдинБи куфштаину еданЂ лепЂ романЂ , кои ће се скоро печатати. Одатле видимо да бечка полиц1н затвара учреднике изђ велике лгобави кђ просвети, да у затвору на миру и тишини пишу кнБиге. — Славенско друшство у TpiecTy почело е издавати месечнБ1и часописЂ подђ именомЂ: „НдранCKiS СлавннЂ," и свака свезка износи три табака месеца марта изашла е прва свезка, на истомђ часопису повећои части раде словинцм зато већа частБ и написана е словенскимЂ езмком, но има такође и србски ствари србскимЂ езмкомЂ написани само што е латинскимЂ словима печатано. Таи часописђ са свммђ е кнБижеванЂ, и по гди што о трговини говори. У чредникЂ е С. РудмашЂ.

У Кнбигопечатнби Кннжества Србскогђ у Београду.