Šumadinka

«8 l<gr

ce в, сђ тобомЂ свм лгоди проведу цео свои животђ — кудЂ годђ човекљ погледи тебе види, тебе ин почтуемЂ за наивеће биаго, тебе н на последку шалћмЂ моимђ пренумерантима, но и они тебе мени lua.iro. (Сада уздамо се да нико неће казати, да нема Н и ш т а у Шумадинки.)

ДОМАћЕ НОБОСТИ. — У зас4дан1ш школске KOMnccie 27. Маи држаномЂ, одговорило e Попечителвство ПросвештеHia ради кнвиге : У заимностЂ Славена, кое e комиcia препоручила да се одкупе сби екземплари и да ce добримЂ ђацшма у старимЂ школама побуђенја ради покланнш, Попеч. препоручуе комисш да наипре нсто дћло прегледа е.ш добро преведено, и тога ради предато е Г. Гавриловићу да оригиналЂ сравни са преводомЂ ;Г. Тодоровића, и «а се онда по нћговомЂ MHtHiro Попеч. препоручи. — Г. МариновићЂ повратт е Митолог1го старм Грка и Римлана преведену одђ Г. I. Ииколића проФесора, с томђ примћтбомЂ да се иста неможе сбогљ неточногђ преводена за школску кнвигу примити; рћшено да се позрати Попечителству. —■ Г. ЦукићЂ прегледао е и предао: Разговоре немачко - србске одђ Г. М. А. Симића, са своимђ мнћнЈемЂ, да е исто дћЈО цћли cBoiofi сходно, и да се печата на употреблеше младенш школске коа Немачки учи, у исто време Г. МатићЂ изавјо е у име Г. Сим. да онђ никакве награде за то нетражи, и да се обећава и другу частЂ израдити и ш. комисји поднети, рћшено: да се пошлћ Попечит. и да се печата за више поменуту ц К лђ, — За тнмђ Г. Цукић-b предлож5о е питанћ: оће ли на кнвигама кое се за основне школе печатаго бити и имена онб 1 кои су израдили исте кнвиге печатана, на то е коMHcia рћшила: да ни на еднои кнвиги за основне школе небуду имена списатели, а за caapie школе гди списателБ може имати веће полћ оригиналитета и свогђ правца оставла се списателго на волго. .— По томтј опетЂ продужена e Србска Граматика у пуномЂ засћдашго одђ Г. Цукића. — Одђ ceiro нЗши унутрашнБии дописатела авлн намЂ се као нека жалосна вћстЂ да нигди шлбиве нису родиле. — ТелеграФическа вћ^тЂ изђ Крагуевца нвла да е тамо садЂ у неделго преставианЂ у театру : КралћвићЂ Марко и АрапинЂ. СТРАНЕ НОВОСТИ. — ОмерЂ-паша повео е сђ собомЂ 62. полБска и мађарска ОФицира, те ће iS оставити у Манасти-

ру, да ту науче турсши езшкЂ, а по томђ ће ступити у дћиствите.шу воену служб}'. — ГраФЂ ШтирмерЂ, досадашнБи aycTpificKifi посианикЂ при отоманскои порти, отићиће изђ Цариграда — а тко ће на нћгово мћсто доћи, то се iomTt незна. — У вовномЂ Попечителству еднако се ради о устроенЈго резерве; по системи сераскјеревои, Ахмета, може Порта у случаго нужде 200.000 регуларне воиске дићи безЂ осталогЂ гарнизона, кои е по крћпостима понамћштенЂ. — Туринске тал^ннске Новине пишу, да су се бћгства воикика у Комо тако умножила, да e Bf>eна команда принуждена бмла прогласити преки судЂ. ЗаповћдЂ е ова престрога, почемЂ у истои изнвлго е се, да ако бм кои воиникђ послћ седамЂ сатмиу вече изванЂ свое штагуе се нашао, подпада подђ преки судЂ. ДакленЂ станћ обсадно и надЂ воиницима -— то е нова мука, и по већа брига. — У Паризу е Попечителство Французке репуб.шке поднело предлогЂ , по комђ да се президенту годијпнн плата повнси за три мил !она Франака. А сва е нрилика, да бм болћ бмло да се сманби , и да се истми новцм на друге потребе и недостатке употребе. — ДосаданБи полковникђ у Митрнз&чкои регементи ПуФерЂ сметнутЂ е сђ команде , а то зато, што е оваи неистините вћсти о некои побуни у варадинскои регименти нвлно. То e онаиистми ПуФерЂ, кои е прекланБске и ланБСке године онакову лгобавБ и ревностБ спрама Срба у воиводству показивао. Али шта се одђ лозе црне и 1оштђ томе мртвачко жуте, могло вмше и очекивати?! — ГласЂ се разноси да ће сздђ екуплагоћа се воиска у Босни ударитн на Црну гору; другж опетЂ веле, да ће ерцеговачкш везмрЂ ударити на црногорску краину: свакш казуе, како му се лћпше свиђа — а сва e прилика да одђ тогђ воевана ништа бмти неће. У остзломђ , свакомЂ е познато, да Црногорци на ратЂ не мрзе, сђ коима ннгда нико ништа нје д0610 него изгубио. —• За садЂ се црногорскш Владика бави у Боки - Которокои. —• Дћла цћлокупна Доситеова, већЂ су у петатнви Медаковића готова, и тко жели сва дћла за 5. ф . ср. имати, нека се што пре пожури предброити и на учредничество „Шумадинке" опремити. 0ДГ0НЕТК Е. (На завонетке у М 21.) I. ВоденичарЂ. 2. На НоевомЂ Ковчегу. 3. Кривм. 4. О, (6рЂ се нбимђ зауставлаго воиови). 5. G' моловани. 6. КаинЂ. 7. СедамЂ (недеил, понвтор. среда, четв. пет. и субота). 8. АдамЂ. 9. ВашЂ. 10. Носђ.

У Кнбигопечатнби Кннжества Србскогђ у Беогрлду-