Šumadinka

Qp

Дубровчане Hie мога у«фотити, докв имв нестигне ^pvrifi глас-fa, кои у случаго обистанћна не бм имао шале, да се подградомв БудовомЂ у крцало у бродт, десетљ илнда Црногораца, коа долазе Дубровчанчма у пооде, и да ia пмтам), шта оће онм са Србима. Гласљ озаи истила, да е бно неоснованх. но страовитт,, те се одт> овогђ гласа укроте и постану мирне овчаце, сћћагоћи се црне успомене одђ 1806. год. кадЂ су Црногорци воевали противљ Француза заздно сђ Русима. Овогћ су пута Дубровчани учиниии вћроломство; ep-b су пуштили преко задане зћре Французе у град-Б. Црногорци у савезу сћ Русима ударе иа Французке батерје, кое су бмле предЂ предград!емЂ, те освое четмри батер^е, уђу у upe^rpa ^ie и све опллчкаго, а ло томђ предград^е запале. ПааЂ Дубровчани имаду вазда пизму на Црногорце; но Црногорци су морала то учинити ; а и плнчканћ бмло е у свочђ> реду; зашто да оне ствари у огнго изгору, каде се ohw као слободнаца могу сђ нвима користовати, кое иначе иебн никоиђ аснило? МеђутимЂ бмо се такођерЂ разнео гласЂ, да е Али-паша, везмрЂ Ерцеговачк1и, чугоћи страданћ Срба, кои су скоро сви изђ ићгове краине, поручш Дубровчанима, даако ишта и едномЂ учине, онђ ће сђ воискомђ у ДубровннкЂ дћи и сђ нвима се разговорити и у противномЂ случаго ударити на градЂ. -—■ Тако су намЂ се Дубровчани у оно време иоказа.ш, кадЂ су наитопл!е желћ брагскогЂ другована гпЂ сваке чесчне и родЂ свои лгобеће душе произтКцале; кадЂ су клици единста и братолгобности разчавали се по предћлима, гдћ су браћа, браћа, а не оковадци и црнми душмани ! ДокленЂ ће шштђ та проклета пропаганда дћлити и крвавити брата сђ братомЂ! докленЂ ће чемернми уздисаи надЂ крвавимЂ мачемЂ оплакивати тужну прадћдовску судбу!

ДОМАћЕ Н0В0СТИ. — Друштво србске оловесности држало е 6. т. м. свое редовно засћдашв. — Подпресћдателћ Г. ГавриловићЂ предао е друшству у 6 пакета рукописе етаре кои се тичу србскогЂ деспота Ј)орђа Бранковића Смедеревца, и кое е Госпоа Катарина ДеметровићЂ изђ темишвара друшству уступила. Tift важни рукописа има свега 207. комада кои су и на артш и на коши у различнБЈМЂ езмцмма писани. И саблго ђорђа Бранковића Смедеревца одкуnio е Г. ГавриловићЂ одђ Д. П. Тирола за рачунЂ друшства, Друшство е решило предложити да uoпечителство овако важну и стару стварЂ одкупи за србски музеумЂ. Саблн е гвоздена и лепа, корице просте и кожне са гвозденимЂ карикама. на

оштрицу пише с' едне стране златнимЂ словима име и презиме последнћгЂ деспота, а c' друге стране година. — Прочитана су два писма Г. ПатрЈдрха 1осиФа , у првомЂ одговора друшству у смотрешго неки стари рукописа кои се у библштеки v Карловци налазе и кое е друштво молило да добје преписђ ; а у другомЂ благодари на избору за почестиогђ члена. — Г, Арс. ПредраговићЂ поклон !о е друштву еданЂ стари римски сребрнЂ новацЂ — Г. Павле БабалићЂ из' Пожаревца еданЂ бакарнминовацЂ. — Г. Брлићт> три кнвнге, и авли друшству да се уписуе у одцекЂ езикословнБШ. — ИншпекторЂ типограФ1е Г. БерарЂ предао е рачунЂ друшству^ за печатани шестЂ друшствени кнЂига. — Г. В. БабукићЂ изђ Загреба корешп. чл. поклана Речникт>: „Илирско-немачко-та.нански." — Г. Ст. ВразЂ чл. кореш. лвла да се жели упи^бати у одцекЂ езмкословнми и историски. — За тммђ прочитано е писмо одђ попечит. као одговорЋ на предложенћ друшства да се уредба о правопису 1833. год. издана укине, и да се остави слободанЂ токб развјана и у савершеиствована истогђ , Попечителство одговара са своимђ побуђенјама да шв одобрено предложенћ друшства. Рћшено е вишество гласова, да се и преложенћ и одговорЂ Попечителства и све на таи предметЂ што се односи, печата у гласнику. •—• Г.Г. 1. МаркновићЂ , Д. МатићЂ и А. НиколићЂ коима е одђ друшства поверено да направе плзнђ за устроeHie чнталишта, изнвили су: Да бм требало само у онммђ обштинама завести гди има школа, и тога ради да бм требало да се еданЋ неделв>нми за полћску економјго листђ одђ стране друшства издае и да свако то читалигпте држи, и да сваку кнвигу кое друшство издало буде купи, или кадЂ бм правителство сђ новцемЂ друшству за ову просвћтну намћру у помоћЂ притекло, да се свакомЂ таквомЂ заведеномЂ читалншту како те економне ковиие тако и полезне кнБиге покланаго рћшено: . Да се предложи правителству и да се моли, да на то опредћли друшству едну особиту суму новаца како бм се свакои обштини могле кнБиге и таи неделБнми листђ шилнти бадава: — Засћданјго школске комисје спровело е Попеч. Просвештешн Логику израђену одђ Г. К. Бранковића проФесора, и предата е на прегледанћ Г.Г. Гавр. Поповићу Архимандригу и Г, Гавриловићу. — Далћ спровело е Попеч. комисш: „Начела Физике" одђ Г. В. Маринкопића проФ. и предато е подкомисш на прегледЂ. — Г. ГаврловићЂ изавјо e свое мнћшв о кнбиги „Узаимности Славена" да е сђ изузеткомЂ неколико тежки места, добро преведена, и да ће се сђ ползомђ на предложену цћлђ моћи употребити. — Потомђ свршило ce у пунои комисји прегледанћ и читанћ Србске Граматике isoio е израдш до Синтаксиса К. Цукићљ и одобрена зашколску кнбигу у основнимђ разредима, опредћлена е награда одђ 20. #.

У Кнбигопечдтнби Кннжества Срвскогђ у Београду.