Šumadinka

— Велика господа тако лепо молити знаду, да имљ човекљ неможе — ништа одрећи, што за моде. — ЛовацЂ лови дивлдчђ ; господа титуле ордене, и достоинства; древностииспитатели римске црепове, Фенћре, и друге знаменитости. Трговцм муштер1в ; цензори лове слободно писанћ; капетани лове аванџирана; шумадунка лови муве; еле аидуке нико не лови.

СОВЕТИ ЗДРАВОГЂ РАЗУМА. 1. Шта годђ радишљ ради мудро и мнсли на себе. Z. Сието писмо каже: лтби свогђ ближнћгЂ, а tbi си себи наиближш, зато лвдби себе наивише; па онда текЂ ако претече што годђ 1* оштђ одђ лгобови а Tjbi е подели у свету. 3. Ако желишЂ да твои послови иду као што треба, а тм се не мешаи нигда у туђе послове. 4. Сђ кое стране дува ветарЂ на ону се странуиповјаи, и чуваи се добро да се о теби нерекне да си поштенЂ човекЂ, ерЂ ћешЂ онда одђ глади умрети. ГледаК да немашЂ карактера па ћешЂ имати карактера ; кадЂ се о политики говори а ти ћути, или ако и рекнешЂ што годђ а тм реци оно што е противу здравогЂ разума па се мора допасти лгодма, едномЂ речго: пиши, говори и ради тако, да шшони о тебв! могу рећи: онђ нити смрди ни мирише; и то е за садЂ у свету наилепша препорука. 5. КадЂ идешЂ са твоимт. старшмЂ, а tki иди c' леве стране ; и кодико стотина талира одђ тебе више има, тодико корака иза нћга изостани. КадЂ идешЂ сокакомЂ па сретнешЂ твогђ стар1егЂ а тм скини капу опетЂ у соразмћрности спрамЂ плате, а интовђ кои годђ сретнешЂ скини на десетЂ корака капу и негледаи имали кога у интову, него у конћ гледаи. 6. КадЂ сђ великомЂ господомђ и са онћша што тн могу помоћи или шкодити говоришЂ, а тм само говори: естЂ, тако е, то е и мое Mntnie узесте ми изЂ уста и т. д. и онда небои ce ништа.; 7. Свагда треба да се поводишђ по свету, ерЂ лакше ћешЂ тн еданЂ претворити се као и ■фуги светЂ, него да ти чига†светЂ дотерашљ ^ одђ твои калупЂ и да сви лмди ммсле као тн. 6 дномђ речн), некЂ ти е свагда на памети она пословица: „кои оће криву дрину да исправи, постаће му крива леђа, а дрина остаће ко и бнла." Како што видишђ или чуешЂ на свету iiito ти се недопада и неиде по tboioh ћуди, а тн се одма сети те пословице па ће ти млого лакше бнти, и моћи ћешЂ оваи светЂ подиосити макарЂ бно шштђ едан путЂ овако рђавЂ. 8. Буди лукав1и одђ csiro црни и бели лукова и лисица, али свагда кздђ си у друшству кажи:

да си искренЂ, да никоме зла не желишЂ и т. д. а међу тнмђ треба свагда да едно ммслишђ а друго да говоришЂ. 9. Не буди никадЂ приврженикЂ слободе и народа, ерЂ Htioea влада у сто година само еданЂ путЂ пада и нетрае дуже одђ две године. И Htiова имена немои често споминвти, ерЂ мош' себи шкодити, а кадЂ себи шкодишђ онда си престушо све божје и човечЈе заповћди. 10. НикадЂ неузимаи у уста ту речЂ: Загито? нећу, мое право , и т. д. ерЂ колико годђ пута рекнешЂ свомђ стар ^емЂ зашто толико ти треба батина ударити. 11. Ако ПетарЂ мрзи на Павла, а тн вичи и грди предЂ ПавломЂ Петра, а предЂ ПетромЂ Павла — па ако ти ко годђ рекне да немашЂ право што ниси искренЂ — а тн га пошлби мени, н ћу бмти твои адвокатЂ. 12. Наипосле вичи на шумадинку — (али е опетЂ плати и прилћжно читаи). ЧИТАТЕЛћИМА ШУМАДИНКЕКао што е већЂ обавлћно Шумадинка поче ће одђ данасЂ излазити подђ учредничесвомЂ Г. М. Медаковића познатогЂ као учредника СлавенШга; а самЂ оваи листђ ycT3'nio само дотле докђ се н неповратимЂ л ћу као што самЂ казао неко неопред%лено време одсуствовати, а при томђ обећавамЂ се читателБима да ћу на овомђ истомђ листу радити и изђ свакогЂ краа гди годђ будемЂ дописе и кнвижевне прилоге шилнти. Оваи е листђ до сада у свачему по мало рамао, а то е зато што самв га поредЂ мои званични послова узгредЂ само радш. ЦћлЂ е Шумадинке као што самв у познву казао, да читателн забави, поучи и развесели, ако самБ кодђ мои читатела ту цћлЂ постигао, онда то ће ми наилепша награда бнти за мое непреспаване ноћи. СадЂ сђ данашнБимЂ листомђ прашћамЂ се ca свима моимђ читателБима и мо. лимђ и' да и одђ садЂ као што су досадЂ участвуго у пренумерацш Шумадинке и да е подпомажу. Сва писма кол се овогђ листа тичу као и пошидннћ новаца за будућу, и до акошнго предплату кои шштђ нису изплатили, а тако исто кои имаго за кнБиге плаћати, молимђ , за целогЂ могђ одсуства да се адресираго и шалго на: „Учредничество Шумадинке." Учр. и издав. Л. П. Н.

ДОМАВЕ НОВОСТИ. — Школска KOMHcia држала е у прошлу суботу и пре и после подне засћдаше, у коима е подKOMHcifl дала свое мнћнЈе о толкованго грађанскогт, законика г. Матића; и друга подкомишл за прву частБ Финанц1е г. Цукића, дала е свое мнћн!е, на основу кои komhcia e одобрила и рћшила да се приме и награде издаду. — Подкомисјн опредћлена за прегледЂ Немачке грамдтике, представила е ко