Šumadinka

104 г^>'/fi '" iSv

мис1и да e граматика по добромљ ауктору врло добро израђена, алн збогг. свое обширности и тешки примћра бнла бм одвећЂ тежка за ученике, и коMHcifl е рћшила да избере Ауктора по Koiofi ће се лакша и манн немачка грамат. израдити. — Потомљ прочитана е у подпуном-в засћдашго србска истор1'н одђ постанка Срба до данашнћг-в дана , за основне школе израђена одт> Лгоб П. Ненадовнћа ; — и oдобрена е да се прими и печата, опредћлену пакт. награду уступјо е сачинигелг. друшству србске оловесности. — П отомћ прочитано е у пуномЂ засћданјго „Писмена сачинен!а" за упражненје ученика, израђено o,yi> г. Бранковића, и одобрено е да се прими, и опредћлћна е награда. Сљ овммћ засћданјемг. сврши-ia е школска комисјн све научне предмете за основне школе, одг> кои већа е част^ већ-fa и печатана. Ова два наступагоћа месеца неће држати KOMHcia своа редовна засћданјн. међу тммђ подкомисје непрестано ће радити. — И зђ млоги краева добили смо извћст1 - н да су биле необнчне олуе и вћтрови а млого места градљ е потукао; али у Крушевцу бмло е наигоре и сви оу ммслили да ће светв да пропадне, четири су грома ударила у КрушевацЂ одђ кои еданЂ е ударш у кулу кнеза Лазара, а другн су запалили едну кућу, и млоги су нјивотомђ платили. — О бугарскои што нигпта ненвлнмо то е узрокЂ што незнамо ништа извћстногЂ, у Бечу пре и извћстше могу чути него ми овде. Зато и ћутимо. •—• Међу тммђ бугари су послали депутагуго цару да имђ даде каква права, они имаго топова и пушака доста и ко на нби на срне туку се. — У Мћсецу ВДшго ступило е сунце у знакЂ рака, а землн стунила е одма сђ почетка ове године.

СТРАНЕ НОНОСТИ. — Ове године нема никакви важнш мужки ноBOCTifi, ова e година женска, и садЂ кадЂ су све новине викале и надале се да ће у Паризу букнути буна. садЂ на вданЂ путЂ стин;е гласЂ опасанЂ и страшанЂ, глас-Б кои свако мужко н храбро срце у бригу меће, а то е да е у острову Хаити, направила царица са женама сазаклнтје противу свогђ мужа и противу ceiro Генерала и Министра, свежене счепале су оружћ, и после дуге борбе одржеле су жене побћду. царица примила е скиитариЈ владе, свака Генералица саблго генералску, и тако свака жена свогђ мужа званје и чинђ, а Hi>ioBe лгоде отерале су на нбјовђ стари посао, чимђ су одржале побћду и женску тр ^пу уста.човиле а лгодма свима пушке и сво оруж!s одузеле нздала е царнца на све жене слћдугоћу прокламацш: „Мм 6 ож 1 омђ милошћу Фаустина I. царица у Хаити. и прва ослободнтелБка женскогЂ пола. — Жене ! гди годђ"

кои бмла у свммЂ частима света, а особито вм v Америки н Европи! Сетре жене' Л васЂ позивамЂ да све узмете оружћ, да се све сложно нодигнете и да свуда прогласите женско царство! Женске владателћ! и женска правителства! Сестре! Одкако е Б огђ светЂ CTBopio, лгоди су наши господари, лгоди сђ нама заповедаго, свашта се за слободу бори а мм седамЂ илада годниа трпимо иужко тиранство. М м смо се осланлли на мужко срце но оно е клизаво и варлвиво. Лгоди остали су намЂ до данасЂ неблагодарнм. Кое po^io великогЂ Александра? него жена. Ко е родш Сократа, и све друге до данасЂ и старе и нове гонаке и Филосоч »е, кое други po^io ? него жена. Непредставлнли се мудростљ у лицу жене Минерве, све науке у лицу деветЂ девонка. република у облику жене, добродћтелв у виду жене. Све iuto е славно лепо и добро на овомђ свету то смо мм жене родиле и одгаиле, али то све лгоди уживаго — за то устаите жене, негледаите на веру ни на езмкЂ и народноств, него само на свои полђ, да се свм одлучимо одђ лгод1'и, да се сђ нћима тучемо, осветимо наше прамаике и прабабе. Зато шштђ еданЂ путЂ позивам кое жена и женскогЂ колена , нека узме оружћ и нека ослободе се као што смо ми у Хаити." — Та вћстЂ и прокламац!а задала е целои Европи и свмм' дипло.латима бригу. Кралвица Шпанска и Енглезка заповедиле су да се женама оружћ даде, и кои човекЂ не бм се покоравао жени бм ће изклгоченЂ изђ друшства лгодскогђ. Иу Паризу већЂсу чинћна покушен1 *н, н већЂ партан кралћвска, покорила се женама, и срећно имђ нде свуда за рукомЂ. — Оне се свуда боре храбро за свого слободу, како гди одрже побћду, оне поставе судЂ и управителћ од> жена кое се саветуго и воде протоколе а лгоде отераго да са животиннма ору и копаго." — Овака†догађаи одђ како е света nie бмо , нитђ има примера у исторш, и ни еданЂ дипломатЂ незна шта да ради, сви се боили да небуду покорни републики кадЂ садЂ на еданЂ путЂ да се покоре женама, а они да иду да перу судове, и преду кучине. вдва чекамо шта ће идућа пошта донети. Међу тммђ оваи сграшанЂ гласЂ треба што се већма може одђ наши жена овде крити. НрЂ бм иначе зло бмло. — Међу тммђ Шумадинка изаснива се се за женску партаго. — Шпанска кралБица текЂ што Hie родила. и кудЂ се годђ на колима полако по сокаку вози свуда е сокакЂ пескомЂ посутЂ да не бм кола штруцала. — Хамбурске Новине ивлнго да су ловачки пси нћговогЂ величества крала хановеранскогЂ изђ Шотланске у Хамб \ргЂ сретно приспћли, и оданде ће ићи у кралћвЂ звериннкЂ гди ће имђ четирн учи тела Енг.^еза давати лекцје и учити и како ће ловити. У К н £> И г о п к ч атвби К н л ж е*с т в 4 С р б c к o г ђ у Б е о Г р а д у.