Šumadinka

-ч?ч\Ф , ОФ

ките пантлБикама, колачима, лбукама шлвивама и различНБ1МБ стварма. и углаве га узправо на средв астала, кое неколико дана тако стои. и обично деца скидам колаче и беру дбуке. У Францускои имат измеђЂ осталогљ и таи обичаи да се у очи Божића сву ноћв веселе и да освану : а тако исто у очи новогљ лета, и у очи нвшва три кралн Премда е република они опетљ славе и празнуго три кралл. (Продуженјј сл^дув.)

Д 0 М А fi Е Н 0 В 0 С Т И. — Параброди почели су већт> радити ДунавомЂ и СавомЂ. — Попечителв внутренхЈИ дћла Госи. И. ГарашанииЂ, кои е одђ дужегЂ времена боловао, оздрав!о е тако да е 19. о. 5i. при 6 л«гомђ времену у отворенммЂ колима нзванЂ вароши могао изаћи. —• У Неделго 20. о. м. држали су у читалишту членови снупштину гди су други за управителћ изабрани. •— Између лепм вечернЂи забава кое су узЂ ове месоеђе даване, у првомЂ реду стои кого е дао Г. К.. НиколаевићЂ20. о. м. као на данЂ рођена свое супруге госпође ПолексЈе, гди су и Нћгова Свћтлоств нашЂ Кннзђ са сво!омђ породицомЂ бмли. А такође присуствовали су страни посланицм, и млогоброина овдашнн господа и грађаии. •—■ Некш СтепанЂ нзђ Божевца окруж. пожаревачкогђ , спремао е се да иде да проси девоику. Седне поредЂ ватре спремати оружћ види да му еданЂ ништолб ii 16 подасутЂ, дуне у нћга и после тога скреше пробе радц да види ели пунЂ, но пиштолв не плане. У томђ нћгова сна кон е ту поредЂ нћга купала свое мало дет е рекне му изђ шале: „ДедЂ брацо, окреши 10 штђ еданЂ путЂ, да видимђ оћу ли трепнути. " Онда нћнђ деверЂ Стћпант. држећи пиштолб кђ нбои окренутЂ скреше; но по несрећи пиштолб, кои е бмо пуиЂ, упали и саставивши y6ie жену, кол одма онди мртва падне. (Ile само да е трепнула, него е сасвммЂ зажмурила.) — Изђ Раче пишу намЂ да су турске страже поредЂ Дрине поставлћне, и да су исте страже све чамце сђ оне стране Дрине изсекле, и врло строго поступаго, а то за то што ее сада у ономђ краго купи сво ружћ одђ CBiro, и ч} г ваго да небеже овамо.

С Т Р А II Е И 0 0 0 С Т II. — ЛамартинЂ pfvuiio се, да остави за вавћкЂ Француску и да иде да живи у малои А зји на добрама што му е СултанЂ поклонјо. •— У ЕнглезкимЂ рудама гди се комено углћвлћ коna, 18Г)0. године чрезЂ разне случаеве y6ieHO е 632. човека, а ранћно е или осакаћено: 905. — По наиноз!емЂ извћст^го енглезкогЂ правителства, постоане воиске у Енглезкои рачунагоћи све, нема вмше одђ 130. хилнда. Дакле слабо е што већа одђ белгиске воиске, или одђ гарнизона кои само у Паризу стон. •— Енглезке новине починго све вмше и више викати н а Бунапарту. — У Шпанш кралБица издала е уредбу, кошмђ е ограничила већма печатиго. — ГенералЂ Нарваеца, nie хтела кралБица да пусти предасе, и онђ е после краткогЂ времена, огишао изђ Мадрида, при полазку осврнуо се

на варошБ и рекао: „СбогомЂ остаи Мадриде, нигда ме ' вмше видити нећешЂ." — Прашки грађанинЂ Хоншцђ , кои е сбогЂ политични узрока затворенЋ: предложјо е министерству аустрискомђ , да онђ зна едно средство, сђ коимђ може AycTpia сваке године 40. милшна чистогђ прихода имати. Тога ради министерство стугшло е сђ нБИме у споразумћнЈе, (и л знамЂ то средство — нека ce праве на ново банке. —• премда онаи затвореими изрикомЂ каже да ће са†приходЂ 6i>rin у сребру и злату. Сђ тога по млогимђ државама садЂ е мода затвората лгоде, а оно валљда зато да мирно могу разммшлавати о благостолнпо и богатству државе.) — Енглезке новине сасвимЂ опровргаваго, и смего се ономђ гласу, што се разпрострео, да се Енглезка одђ нечега плаши, и да се повишуе брои воиника, исте новине кое болћ познаго свое стан1>, увћраваго све да се Енглезка неспрема, и да nie ни сдногђ воиника внше умножила него што е obi.to. — За едну ноћБ у Паризу е 400. балова бмло. (Мало играго како имђ се свира!) — КошутЂ у Америки дошао е у ВашинтонЂ ио врло е ладно и безЋ волћ примлћнЂ. — ГенералЂ Мамула кои е за управитела военогЂ и грађаископ, у Далмацш поставлћнЂ, врло е радостно свуда дочеканЂ и примлћнЂ, одђ нћга се далматинцм млого надаго. —• У Паризу има 325. начина радиности за животђ, кон се у 13. одћлеша могу раздвоити 64. хилнде има шпекуланта илн кои Фабрике разне имаго; и кои 342.500. радина занимаго, одђ кои су 204,900. мушкараца, 112.900. гкенскинн, коима обично едно надруго сваки данЂ иде наднице еданЂ ми.понђ Франака. Надница мушкараца мена се одђ 2. до 10. Франака (5. Франака иде у едаиЂ нашЂ талир-ii). Има далћ 21. хилнда шегрта оба пола, сви одђ 12. — 16. год. — 34. хилнде мушки надничара има кои немаго постонно обнталиште, а женски има само 4. хиладе кое немаго постолиогђ квартира. Све што се изради за годину у Иаризу износи у вредности одђ прилике: 1500. милшна Франака. Одђ чега 50. Mii.iiona изради се сами шешира, рукавица, и еспаиа одђ бронце.

Or.iacii. (l) (2—3) Ко годђ има нузлу, или покварено sieco око зуба, па му изђ нћга кадЂ еде кр†иде, и уста смрде, а радЂ е да се одђ тога лако и одма курталише; — и онаи, кои жели имати увекЂ лепе и беле зубе, и предупредити имђ сваку нечистоћу на веки, •— нека се изволи прЈавити, или обратити подписаноме, одђ кога ће нћку воду, сагозно са еднимЂ прашкомЂ, упутсв1 - емЂ и умћреномЂ цћномЂ, до6б1ти моћи. У Пожаревцу, 10. Лиуара 1852. ВладииирЂ В а с и ћ ђ.

ТЕЧАИ НОВАЦА У БЕЧУ. Дукати 30% Сребро 29%

У Кнбпгопечатнбн Кннжества CfBle.